[#15]
Re: Program do skanowania dysku
@A1200_Mavv,
post #14
Żeby nie zakładać nowego wątku, to opiszę pewną sytuację z wczoraj.
Wiem, że podlinkowaliście mi gniazda PCMCIA. Dzięki! Zanim zamówię z Chin, to czekam na odpowiedź dwóch gości z Anglii. A teraz sprawa druga.
Wczoraj przerzuciłem adfy z laptopa na Amigę. Jeden, Golden Axe, działa, drugi, Lotus 1 nie. Pewnie uszkodzony plik adf. Mniejsza o to. Na dysku twardym Amigi miałem pliki adf i zipy. Chciałem poprzenosić adfy na wolną partycję i skasować zipy. Zacząłem od Golden Axe - trzy pliki - podzielony zip i adf. Zipy wywaliłem, a przy przenoszeniu (nie kopiowaniu), zauważyłem, że proces przenoszenia trwa już kilka minut. Plik 900120 B. System skopiował ponad 700kB do pamięci i męczył się strasznie kopiując te dane na inną partycję. W zasadzie te 700kB stałó w miejscu, a dysk pracował wydając rytmiczne cykanie. Jakaś zwiecha. Postanowiłem zrestartować kompa. Już zdążyłem wcisnąć A+A+Ctrl, gdy wartość się zmniejszyła, chyba do jakiś 500kB... Ale już było za późno - restart i doopa. Dysk dalej cyka, system nie startuje. Z boot menu nie widać żadnej partycji. Wyłączyłem całkiem zasilanie, odczekałem kilka minut i dalej to samo. Dysk cyka, nie startuje. Uruchomiłem WB z dyskietki, ale na gołym 3.1 nie ma żadnej komendy typu Discdoctor. No i nie widział twardego dysku... Wyłączyłem go znów na kilka minut. Po uruchomieniu dysk twardy ruszył, system się załadował. Zajęło mu to dłużej niż zwykle.
Na partycji, gdzie miał znaleźć się obraz Golden Axe był pusty plik, a źródłowy był dalej na DH0:. Wywaliłem pusty plik i próbowałem skopiować obraz. Skopiował. Ale trwało to z 10 minut. Podobnie jak wtedy - załadował do pamięci niecałe 800kB i przez długi czas wartość ta stała w miejscu, potem się zmniejszyła gdzieś o połowę, potem do 3800B. Każda taka zmiana to cykanie dysku i bardzo długi czas zapisu.
Na dysku mam program FixDisk - postanowiłem sprawdzić nim partycje. Niestety program nie obsługuje dysków większych niż 49MB... Sprawdziłem tylko systemową. Nie widziałem żadnych błędów.
teraz tak - co można zrobić, jak można sprawdzić pozostałem partycje pod względem błedów? Co mogło się stać? Bo zeskanowaniu systemowej miałem kolejne dwie dyskietki to skopiowania z laptopa - kopiowanie dwóch plików trwało koło 20 minut, wcześniej raptem dwie, trzy minuty. Oby twardziel nie powiedział papa...