[#1] A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?
Cześć,
Co da lepsza jakość obrazu w grach telewizor czy monitor z 15khz ?
Zastanawiam się nad zakupem z olxa jakiejs starej 14 crt
Nie szukam niczego większego aby nie zawalac niepotrzebnie mieszkania.
Jak wypada monitor 15khz vs crt ?
[#2] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

Monitor da z zasady lepszą jakość obrazu, będzie bardziej wyraźny, ale nie wiem czy akurat w grach to jest zawsze zaleta, szczególnie w FPS-ach na Amigę lepiej jak obraz jest bardziej rozmyty.
Na TV może być różnie, jak ma pełny SCART z RGB to jakość ( ostrość obrazu i kolory ) możne
być taki sam jak na monitorze, jak ma tylko Composite video ( RCA/cinch lub niepełne SCART/EURO ) to obraz będzie mniej wyraźny, ogólnie z zakłóceniami i kolory mogą być bledsze, najgorzej jest po antenowym wejściu, ale chyba nie Znajdziesz TV który nie ma wejścia video.
Monitory CRT w dobrym stanie są w kosmicznych cenach, za dobrego Commodore sprzedający potrafią sobie żądać 800 zł , za tą kasę można mieć nowy 25" 4K ! a za 2 stówki więcej nowy projektor chodzący tez z Amigą.
Natomiast TV ( na którym obraz może być tej samej jakości co na monitorze CRT ) można mieć za 0 zł, jest wiosna, okres porządków, wystarczy przejść się po osiedlu i pod płotami lub obok śmietników na pewno znajdzie się kilka sztuk, pewnie 90% jest na chodzie.

Ja osobiście odpuściłem sobie CRT, ze względu że zajmuje dużo miejsca i męczy wzrok, pod systemem wolę jednak LCD ( mam kilka Delli U2410f ), a do gier i oglądania dem nie ma nic lepszego od projektora, używany popularny Benq ( który łyka większość Amigowych rozdzielczości VGA i PAL/NTSC po złączy VGA/D-sub, a jak trafi się sztuka która będzie miała z tym problem to zawsze zostaje RCA/cinch) można kupić za 100-200 zł i można mieć codziennie demo-party :)

Nowe projektory w przeciwieństwie do monitorów LCD nadal obsługują rozdzielczości 15Khz po złączu VGA/D-sub, niedawno sprzedałem nowego Acer H6521BD, ma FullHD dużą jasność lampy, Hdmi, VGA, RCA i bez problemu wyświetla obraz z Amigi w PAL/NTSC po złączy VGA.
obraz jest dużo ładniejszy niż wyświetlany na LCD ( pixele nie są tak widoczne ) , bardziej jest podobny do tego jaki wyświetla plazma.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 09:36:42 przez UJP
[#3] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

Nie jestem w stanie stwierdzić "co lepsze", bo nie mam monitora odbierającego 15kHz.

Mogę za to polecić monitory Microvitek/Amiga z serii Mxxxx. Uważam, że obraz jest bardzo dobry, a sprawdzałem naprawdę wiele monitorów. Uzyskasz na tym monitorze zarówno PAL w 50Hz, NTSC w 60Hz, jak i tryby z odświeżaniem 70Hz (Euro72), co daje stabilny obraz. Idealny do pracy i do zabawy.

Na LCD przez SCART zawsze narzekałem na przeinaczone kolory, rozmyty obraz i tragiczny scroll.

Kwestia taka, że żeby znaleźć CRT w dobrym stanie nie jest łatwe.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 09:33:21 przez Hexmage960
[#4] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

Sporo osób twierdzi, że stary (sprawny i niewypalony) monitor CRT dedykowany do Amigi to soczyste barwy i fajny obraz - też się z tym zgodzę.
Z drugiej jednak strony posiadam monitor Benq współpracujący z Amigą (łapiący 15kHz) - wygoda i dobra jakość obrazu (więcej miejsca na biurku) - ale to nie klasyka.
Oba rozwiązania są dobre - musisz podjąć decyzję. Monitor Benq BL702 kupisz do 200zł (ewentualnie inne np. LG za pół tej ceny - jak dobrze poszukać), monitor CRT dedykowany do Amigi w rozsądnym stanie do 300zł.
Aktualnie CRT stoi schowany bo nie miałem na niego miejsca na biurku.
Teraz mam postawione 2 monitory Benq i jeden LG - nadal się mieszczę.

Podsumowując: LCD i tak nie przebije soczystości i "wspomnień" z kolorowym monitorem CRT do Amigi.

Ale wysyp postów

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 09:22:09 przez Adinfo
[#5] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

Mam 1084ds2 i Sony trinitron 14" w warsztacie i powiem Ci że wg mnie jednak lepiej wypada ten trinitron...
Bardziej mi odpowiada obraz z tego tv...
[#6] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@MariuszK, post #5

No własnie dlatego sie wacham, wiem ze monitor lcd to zalety w postaci gabarytow ale z drugiej strony tv da lepsze odczucie w grach i bedzie to ułamek ceny monitora.
Jak rozpoznac czy tv ma scarta z pelnym rgb ?
[#7] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #6

Jak masz gratis, to Bierzesz, Podpinasz i jak obraz Ci nie pasuje to Odstawiasz skąd Wziąłeś :)
Jak Kupujesz na OLX/Allegro to Google powinno pomóc w ustaleniu czy dany model ma RGB.
[#8] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

Mam dwa kolorowe telewizorki 14" CRT Sony i Medion (Medion jest widoczny na pierwszym zdjęciu w moim katalogu w Grafitti). Poza tym mam monitor LCD VGA ViewSonic, ale wyłącznie 31kHz, który wykorzystuję przez różne scandoublery.
Do grania muszę stwierdzić najlepsze wrażenie robi telewizor (podłączony przez SCART), za to do systemu monitor. Natomiast decydując się na telewizor, zwłaszcza tak mały i stary, bierzesz go z całym dobrodziejstwem inwentarza. Mianowicie dwie podstawowe wady:
- duże zniekształcenia obrazu na krawędziach w momentach dużych zmian kontrastu,
- buczenie w głośnikach przy dużym wyciszeniu dźwięku (bardzo irytujące, gdy grasz w nocy).

Niektórzy twierdzą, że należałoby zrobić recap takiego telewizorka, nie wiem, muszę zrobić i się przekonać.
Natomiast bardzo dobry fachowiec RTV z przeszłości (pozdrowienia dla Arka) napisał mi kiedyś:

"Małe telewizorki zawsze miały tę przypadłość , że nie trzymały wymiaru obrazu w zależności od jasności.
Wynika to z tego że przy wyświetlaniu jasnego elementu wzrasta zapotrzebowanie mocy więc spada napięcie zasilania, a tym samym spada napięcie na powielaczu napięcia przyspieszenia czyli tego najwyższego napięcia na kineskop przypinanego specjalnym kapturkowanym połączeniem i także biorącym udział w odchylaniu poziomym. Trzeba by zadbać o wydajność zasilania i jego stabilność."

Jedno jest pewne, wrażenie retro najlepsze na TV CRTOK.
[#9] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #6

Każdy obsługuje RGB na scart/euro. Nieliczne obsługują s-video na scart/euro. Do grania używam CRT philipsa 14 cali, do pisania jednak przesiadam się na indivision i LCD.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 10:32:40 przez Stoopi
[#10] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@druzil28, post #1

a ja polecam Sony PVM, subiektywnie nie ma lepszego monitora do retrokomputerów i konsol, obraz i animacja jak z dawnych salonów gier. Trinitron CRT też daje radę.
[#11] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@charliefrown, post #10

potwierdzam, sony PVM !
[#12] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@Ynopki, post #11

Chwile temu przyjechalem z 14 CRT (jakis samsung) , podpinam i.... kurde to jest właśnie to co zapamiętałem. Ta płynność , ta grafa mniam.
[#13] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@Ynopki, post #11

Ja używam Sony Trinitron 21'', a mam też 14'' JVC z klasyczną maską. Jedno i drugie świeci pięknie, a zniekształcenia i "oddychanie" obrazu w kineskopowej 14-tce to dla mnie nieodłączna część klimatu retro.
Bez tych wszystkich niedoskonałości obrazowi "czegoś" brakuje...
1
[#14] Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?

@poweredjj, post #13

Oddychanie w monitorze? - O czym ty...?

Monitory miały mniejszą plamkę niż TV, ale to się bardziej rzucało w oczy w hiresie z którego gry nie tak często korzystały. A w grach ta różnica robi mniejszą różnice niż przy czytaniu literek.

Czy ja dobrze kojarzę że Philipsy są mniej awaryjne niż monitory od C=?
Ale nie jestem pewien czy też dwa głośniki miały, czy tylko jeden?

I pamiętam że ówczesne (tzn z początku lat 90ych) TV 14" od Samsunga miały mniejszą plamkę niż inne TV, ale nie aż tak małą jak w tych do-Amigowych monitorach. Co z dobrze ustawionym fokusem (co nie było tak powszechne w TV) mogły się pomylić z monitorami. Ja właśnie taki miałem i kiedyś przyszedł do mnie posiadacz 1084s i po paru chwilach pyta "czy ty masz TV czy monitor? - bo widzę że obraz masz tak dobry jak u mnie, ale obok leży pilot tej samej marki?"

I dopiero po tym pytaniu zacząłem zwracać na to uwagę u innych, bo nie byłem tego świadom jak go kupowałem. A z mniej precyzyjnie ustawionym focusem obraz przez RGB wyglądał w nich tak jak na Samsungu przez Composite.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem