[#2]
Re: A1200 Co lepsze do grania stary tv crt czy monitor z 15khz?
@druzil28,
post #1
Monitor da z zasady lepszą jakość obrazu, będzie bardziej wyraźny, ale nie wiem czy akurat w grach to jest zawsze zaleta, szczególnie w FPS-ach na Amigę lepiej jak obraz jest bardziej rozmyty.
Na TV może być różnie, jak ma pełny SCART z RGB to jakość ( ostrość obrazu i kolory ) możne
być taki sam jak na monitorze, jak ma tylko Composite video ( RCA/cinch lub niepełne SCART/EURO ) to obraz będzie mniej wyraźny, ogólnie z zakłóceniami i kolory mogą być bledsze, najgorzej jest po antenowym wejściu, ale chyba nie Znajdziesz TV który nie ma wejścia video.
Monitory CRT w dobrym stanie są w kosmicznych cenach, za dobrego Commodore sprzedający potrafią sobie żądać 800 zł , za tą kasę można mieć nowy 25" 4K ! a za 2 stówki więcej nowy projektor chodzący tez z Amigą.
Natomiast TV ( na którym obraz może być tej samej jakości co na monitorze CRT ) można mieć za 0 zł, jest wiosna, okres porządków, wystarczy przejść się po osiedlu i pod płotami lub obok śmietników na pewno znajdzie się kilka sztuk, pewnie 90% jest na chodzie.
Ja osobiście odpuściłem sobie CRT, ze względu że zajmuje dużo miejsca i męczy wzrok, pod systemem wolę jednak LCD ( mam kilka Delli U2410f ), a do gier i oglądania dem nie ma nic lepszego od projektora, używany popularny Benq ( który łyka większość Amigowych rozdzielczości VGA i PAL/NTSC po złączy VGA/D-sub, a jak trafi się sztuka która będzie miała z tym problem to zawsze zostaje RCA/cinch) można kupić za 100-200 zł i można mieć codziennie demo-party :)
Nowe projektory w przeciwieństwie do monitorów LCD nadal obsługują rozdzielczości 15Khz po złączu VGA/D-sub, niedawno sprzedałem nowego Acer H6521BD, ma FullHD dużą jasność lampy, Hdmi, VGA, RCA i bez problemu wyświetla obraz z Amigi w PAL/NTSC po złączy VGA.
obraz jest dużo ładniejszy niż wyświetlany na LCD ( pixele nie są tak widoczne ) , bardziej jest podobny do tego jaki wyświetla plazma.
Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 09:36:42 przez UJP