[#1] Firmy amigowe lat 90.
Poszukuję namiarów i kontaktów do dystrybutorów sprzętu (Amigi) i oprogramowania (amigowego), którzy działali w latach 80. - w szczególności Micronika, Almathery - gdyby ktoś dysponował powyższymi lub imionami oraz nazwiskami ludzi, którzy w tamtych czasach odpowiadali za takie rzeczy - dajcie znać.

Nie dotyczy Elboxu, Mataya i Eureki (do nich mam namiary), jak i współczesnych sklepików z akcesoriami do Amig.
[#2] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Arwal z Opola by Ciebie interesował?
[#3] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #2

Tak.
[#4] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #3

Jacek szefował: link
[#5] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #4

Wielkie dzięki za info.
[#6] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #5

Nie ma za co. Będzie jakiś artykuł, reportaż? Czy może moja szklana kula źle prorokuje?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2019 17:34:40 przez tbone
[#7] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #6

Tym razem źle, ale za jakiś czas dam znać, do czego zmierzam.
[#8] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Być może chcesz nagrać film o działalności firm które miały coś wspólnego z Amigą w polsce, albo namówić te osoby do jakichś działań promocyjnych albo komercyjnych.
[#9] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Xyz. Wiele lat sprzedawali amigi w lublinie
link
[#10] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Ynopki, post #9

przez lata w bydgoszczy dzialal endor:

http://endor.com.pl
[#11] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

B.A.C.
Sklep nr. 003
ul. Kościelna 17,
Sosnowiec

to był rok 92/93... Echhh piękne czasy...ok, racja

nie wiem czy to, to ale link
[#12] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Ynopki, post #9

Nawet chyba kojarzę reklamy w Magazynie Amiga.

Zaczyna się rozwijać ciekawy temat.
Czy może ktoś z Szanownych Kolegów kojarzy sklepy z softem amigowym "spod lady" w Koszalinie/Kołobrzegu? Wiem, że będąc na wakacjach w Mrzeżynie w 1996 roku, kupowałem w takowym w Amosa Pro Gdzieś niedaleko była całkiem dobra pierogarnia

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2019 21:14:30 przez tbone
[#13] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #12

w moim pięknym mieście sto lat temu był sklepik, gdzie można było kupić amigowe gry w wersjach oryginalnych inaczej. Obecnie już go tam niestety nie ma, jest za to sklep komputerowy, a obok komis/kafejka internetowa (przynajmniej jeszcze jakiś czas temu taki relikt epoki 0202122 tam funkcjonował).
za to w innym miejscu, pod szyldem Panasonic (pamiętam, bo akurat kiedy wybieraliśmy się tam z kolegą, to wywiązał się dialog z jego rodzicielką: "gdzie wychodzicie?" - "do Panasonica" - "do jakiego pana?..." x) )... można było sobie "wynająć" różne szerłery, ale czy na Amigę też, to już nie pamiętam - ja wtedy wziąłem sobie demko Keen Dreams na dyskietce, którą można było po uiszczeniu określonej kwoty sobie pożyczyć i po paru dniach odnieść.
[#14] Re: Firmy amigowe lat 90.

@snajper, post #13

W Ostrolece byl Amigos o ile dobrze pamietam. Tam mozna bylo "nabyc oprogramowanie":)
Ja natomiast kupilem A1200 w zestawie w sklepie na ul. Kosciuszki w Ostrolece, nie pamietam nazwy sklepu. Pamietam ze sprzedawali PC i Amigi.
[#15] Re: Firmy amigowe lat 90.

@stefkos, post #14

W Warszawie jeszcze była firma Elsat, ale słuch po niej zaginął.

Jeszcze była firma Bogusław Radziszewski i Synowie. Gość zajmował się wydawaniem gier i programów na Amigę oraz C64. Opracował na Commodore 64 język o nazwie Warsaw Basic.

Gość tak wyglądał:

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2019 22:24:07 przez gilban
[#16] Re: Firmy amigowe lat 90.

@snajper, post #13

Kołobrzeg/Koszalin jest na Merkurym?
[#17] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #7

Ja stawiam na "NOS"y, na które ma chrapkę autor wątku.
[#18] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #16

na Merkurym wszystko jest. A Kołobrzegi i Koszaliny w szczególności.
[#19] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

HDP Electronics, samplery i soft digiton:)
Firma istnieje do dziś.
[#20] Re: Firmy amigowe lat 90.

@gilban, post #15

W Warszawie jeszcze była firma Elsat, ale słuch po niej zaginął.

Elsat s.c. dalej istnieje i teraz robią coś co się nazywa iNode.
[#21] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #12

W Kołobrzegu na ul. Wojska Polskiego w dwupoziomowym ciągu lokali handlowych, na dolnym poziomie pod schodkami byl faktycznie sklep z elektroniką gdzie można bylo kupic soft spod lady. Zanim mialem Amigę to kupywałem tam nawet składanki na cartridg'ach do małego Atari. Kilkadziesiąt metrów dalej na tej samej wysokości, na równoległej ulicy do dziś jest bar syrenarelikt z dawnych lat serwujący pierogi. Może o to Ci chodziło :)

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2019 08:34:12 przez movin
[#22] Re: Firmy amigowe lat 90.

@movin, post #21

A czy jest tu ktoś z Torunia kto pamięta jak się nazywało Amigowe stoisko w Uniwersamie?
[#23] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Tomski, post #17

Ja stawiam na "NOS"y, na które ma chrapkę autor wątku.

O tym samym pomyślałem .
[#24] Re: Firmy amigowe lat 90.

@ZbyniuR, post #22

To był Vangelis :)
[#25] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Pentanteles, post #24

Dzięki. :) Widzę że Google podpowiada że nadal istnieje...
http://www.vangelis.com.pl

Przypuszczam że właściciel ma już teraz koło 50ki.
Mieszkał gdzieś na Spokojnej, kiedyś pod bramką tam czekałem na kolegę, bo jego znał a mnie nie. :)
Kolega opowiadał że miał szafy pełne dyskietek i różnych sprzętów, z pirackich czasów, gdy mało kto miał Amigę która sobie ze CD radziła, i zanim ktoś go podkablował i mu wszystko zwinęli.
Zdaje się że dopiero potem przeniósł się do Uniwersamu.
[#26] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

https://www.linkedin.com/in/andrzej-szubryt-3bb4a491/?originalSubdomain=pl

Właściciel sklepu amigowego ze Szczecina zapomniałem nazwę, dystrybucja gvp, phase5 itd.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2019 14:02:48 przez mccnex
[#27] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Tomski, post #17

Po pierwsze dzięki za odpowiedzi. A wszystkie NOS-y już dawno powyciągałem z pudełek. W rzeczywistości większość z Amigowych i ich pochodnych, które chciałem zobaczyć już mam, stad i nie szukam okazji.
[#28] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #27

Jeszcze był GIFT. Chyba z Bartoszyc.

P.s. Chodzi o lata 90-te czy 80-te, bo w temacie co innego a w treści co innego?
[#29] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Jeśli chodzi o warszawskie firmy, z którymi miałem styczność, to firma TOMS pracowała przy ul. Bełdan 2. Rzetelna firma. Produkowała własne przystawki do Amig. Kupiłem u nich Amigę 1200.

Firma Amiga s.c. która pierwotnie pracowała w klubie Stodoła, a później przenieśli się nieopodal pamiętam wówczas całkiem dobrze.

Jednakże parę lat temu zepsuli mi w pełni sprawną Amigę 4000...

Jeśli chodzi o firmę Almathera, to mam sporo ich płyt. Nie mam natomiast namiarów na ich właścicieli.

Była też firma AMIGO. Odwiedzałem ich często na centralnej giełdzie komputerowej w Warszawie gdzie co weekend mieli stoisko.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 10:27:06 przez Hexmage960
[#30] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Był sklep w Gorzowie Wlkp. na ul. Walczaka tam w 92 roku kupiłem swoją Amigę 500, tam też serwisowano Amigi.
W Poznaniu na ul. Roosevelta też był sklep Amigowy, teraz jest tam chyba punkt ksero. W tym sklepie w 2011 kupiłem używane BlizzardPPC i BVision oraz A1200. OK

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 10:56:16 przez neuron55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem