kategoria: A500
[#1] Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus
Posiadam kilka różnych zdjęć które miałem okazję zrobić jakiś czas temu.
Chciałbym je przerobić np: za pomocą programu irfanview by móc je wyświetlić na komputerze Amiga 500plus posiadającego 2MB chip ram i dodatkowe 9,5MB pamięci na karcie turbo z procesorem 20MHz.
W AmigaOs 3.1.4.1 posiadam program Multiview który podobno może wyświetlić różne pliki w tym zdjęcia.
Jakie parametry powinny posiadać pliki ze zdjęciami bym mógł wyświetlić je na w/w komputerze?
Jakim programem mogę je przerobić na komputerze PC by później przenieść je na amigę i tam je wyświetlić?
Jeśli program Multiview nie obsługuje plików graficzny tj zdjęć to jakim programem można otworzyć zdjęcia?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
[#2] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #1

Jakie parametry powinny posiadać pliki ze zdjęciami bym mógł wyświetlić je na w/w komputerze?

Możesz przekonwertować te zdjęcia dla swojej Amigi 500+ np. do rozdzielczości 320x256 lub 320x512 w 4096 kolorach albo 32 kolory + 32 odcienie.

Nie znam programu, który ładnie by to zrobił dla 4096 kolorów. Personal Paint odczyta Ci obrazki w formacie JPEG, PNG albo w formacie zainstalowanych datatypów, ale nie obsłuży 4096 kolorów.

Z kolei Deluxe Paint obsłuży 4096 kolorów, ale nie odczyta plików innych niż IFF.

Możesz przejrzeć Aminet. Jest na pewno od groma programów konwertujących dla Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2019 14:25:18 przez Hexmage960
[#3] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@Hexmage960, post #2

XnView może zapisać w IFF.
[#4] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #1

HamLab+ świetny do przeróbki plików graficznych np. 320x512 HAM
[#5] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@Hexmage960, post #2

W porządku.
Zatem muszę zmniejszyć rozmiar zdjęcia do rozmiaru 320x256 pikseli. Liczbę kolorów np: do 4096 albo 256 lub nawet 32 kolorów. Pozostaje kwestia program na pc którym mogę przerobić zdjęcia oraz formatu w którym należy zapisać tak przerobione zdjęcia.

W którym programie zainstalowanym na pc mam przekonwertować zdjęcia?
W jakim formacie mam je zapisać?
Czy program Multiview który jest częścią Workbench czyli inaczej Amiga Os 3.1 odczyta zdjęcia? Jeśli tak to w jakim konkretnie formacie?
[#6] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #5

Czy program Multiview który jest częścią Workbench czyli inaczej Amiga Os 3.1 odczyta zdjęcia? Jeśli tak to w jakim konkretnie formacie?

MultiView odczyta wszystkie formaty, jakie masz zainstalowane w systemie. Domyślnie są to IFF, ale nic nie stoi na przeszkodzie by doinstalować sobie np. BMP, PCX itp. Odpowiednie datatypy istnieją.

Jeśli chcesz przekształcić do formatu IFF na PC, to kolega wyżej zasugerował program XnView.
[#7] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #1

Redukujemy rozdzielczość JPGa do 320x512 . Warto przed Redukcją obciąć lekko boki aby zachować proporcje 5x4 . Potem redukujemy JPGa do 16 bitów a na koniec używamy programu
ham_convert ( wymaga Javy ). Warto pokombinować w opcjach aby uzyskach jak najlepszą jakość.
Następnie w opcja ViewTeka włączamy opcje Lace aby obrazek
w trybie ham wyświetlił sie z Interlacem.
Po wyświetleniu obrazka w Viewteku warto kliknąć s i zapisać obrazek pod inną nazwą.
Przyspiesza to wczytywanie i wyświetlanie danego IFFa. Nie wiem dlaczego ale jest szybciej.

http://mrsebe.bplaced.net/blog/wordpress/?page_id=374
[#8] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #7

redukujemy JPGa do 16 bitów

Po co?

Po wyświetleniu obrazka w Viewteku warto kliknąć s i zapisać obrazek pod inną nazwą.
Przyspiesza to wczytywanie i wyświetlanie danego IFFa. Nie wiem dlaczego ale jest szybciej.

2 możliwe powody:
- renderuje do pożądanego trybu graficznego
- zapisuje bez kompresji
Oba powody załatwia ham_convert.

Przeczuwam, że chłopak nie poradzi sobie z obsługą ham_convert.
[#9] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #7

Chcę przerobić zdjęcia na komputerze PC a nie na amisze.
Napisałem przecież o tym.
[#10] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #9

ham_convert to program na PC napisany w Javie.
[#11] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@cholok, post #8

Redukcja do 16 bit zbliża paletę kolorów do Amogowych 4096 kolorów.

Skoro Ham konwerterem konwertujemy do Ham IFF i wyświetlamy tego Iffa w ViewTeku
to o jaki docelowy format Ci chodzi ?
Iff ma kompresje ???
[#12] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #11

Redukcja do 16 bit zbliża paletę kolorów do Amogowych 4096 kolorów.

Nie będzie tutaj żadnej poprawy w konwersji, a może zaistnieć pogorszenie. Strata czasu.

Skoro Ham konwerterem konwertujemy do Ham IFF i wyświetlamy tego Iffa w ViewTeku
to o jaki docelowy format Ci chodzi ?

Wymieniłem tylko możliwości. VT potrafi redukować kolory stosownie do chipsetu.

Iff ma kompresje ???

Naturalnie, ale sprawdziłem, że VT zapisuje z kompresją, więc... patrz wyżej.
[#13] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #9

A może skusisz się by skonwertować to na Amidze?

Znalazłem całkiem ciekawy program do konwersji grafik w katalogu gfx/conv na Aminecie - GfxLab24:

http://aminet.net/package/gfx/conv/GfxLab24-181

Wymaga Amiga OS 3.0. Potrafi zapisywać w formacie HAM6 oraz czytać z wielu formatów.

Podejrzewam, że efekt uzyskany dzięki temu programowi będzie dobry. W przeciwieństwie do programów na PC, które pewnie mogą mieć problem z kompatybilnością z trybem 4096 kolorów.

GfxLab24 is a fully featured 24 bits and bitmap image processing
program which runs under AmigaOS 3.0 or higher.

This release features :

- Loading : IFF24, IFF 2 to 8, HAM6, HAM8, JPEG, TARGA, PNG
Any pictureDataType (GIF, BMP, PCX,... etc.)
- Saving : IFF24, IFF 2/8-bit, HAM6/8, Jfif (JPEG), TARGA, PCX
PNG, GIF, ANSI Text.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2019 20:52:07 przez Hexmage960
[#14] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@Hexmage960, post #13

Jeśli chodzi o HAM6 to efekt w gfxlab24 jest opłakany.
Polecane programy (tylko w konwersji do HAM6)
- ham_convert (PC)
- adpro2
- hamlab+ (tylko multipalette, zwykły ham6 niezły, ale gorszy niż adpro2)
- imagefx
- imagestudio
- rend24
- photogenics
- artpro

Cała reszta to dno
- programy malarskie typu: dpaint, brilliance
- digiview (dynamic ham też)
- gbm (pc)
- netpbm (też pc)
- sview5 (też pc)
- mpimage (też pc)
- wszystkie wyświetlarki typu: visage, viewtek, ppshow

Duży pakiet imagemaster r/t, też nie polecam, jak na takiego giganta tworzy zbyt dużo artfaktów.
[#15] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #1

Trochę chyba namieszało się w temacie, bo w zasadzie nic nie trzeba konwertować.
Na Amidze da się wyświetlić różne typy plików, trzeba mieć jednak albo odpowiednie datatype i/lub odpowiedni program (np Visage czy Viewtek). Multiview korzysta tylko z datatype.

Pytanie brzmi jakie chcesz pliki wyświetlić. Np pliki JPEG będą się wyświetlały, ale będzie to trwało bardzo długo. Jeżeli chcesz szybciej to tak jak komentują inni: przekonwertować do IFF-ILBM i najlepiej obniżyć rozdzielczość.
[#16] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@cholok, post #14

Ja też poleciłbym Photogenics na Amidze - ale chyba wymaga AGA.

Co do takich poniekąd świetnych programów jak ImageFX, czy ADPro - pewnie też, ale ich nigdy nie używałem.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 11:51:15 przez Hexmage960
[#17] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@Solo Kazuki, post #15

Dokładnie. Zmniejszyć rozdzielczość fotki i wyświetlić jpg w Visage, a nie jakieś kombinacje alpejskie...
[#18] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@tbone, post #17

Po co piszecie takie rady ? Czy ktoś z Was próbował wyświetlić JPGa na gołej Amidze 500 ??? Chyba nie ...
Nie dość ze trwa to strasznie długo to na dodatek jakość pozostawia wiele do życzenia.
[#19] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #18

Patrz post 1:

by móc je wyświetlić na komputerze Amiga 500plus posiadającego 2MB chip ram i dodatkowe 9,5MB pamięci na karcie turbo z procesorem 20MHz.
[#20] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@recedent, post #19

Zmienić rozdzielczość obrazka i zapisać jako 24bitowy IFF. Niech się przeglądarka martwi o konwersję kolorów do HAM ;)
[#21] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@recedent, post #19

20 Mhz przy MC68000 niewiele daje
[#22] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #21

20 MHz z fastem daje trzy razy szybciej niż 7 MHz...
[#23] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@viger, post #18

Cofnij się w czasie do 1998 i powiedz mi bym nie oglądał tak jpgów
[#24] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@tbone, post #23

Powiedzcie mi krok po kroku co i jak mam w końcu zrobić bo się pogubiłem!
Pamiętajcie, że zdjęcia będę konwertował na pececie a nie na amidze.
Na amidze będę je tylko wyświetlał.
Podajcie mi nazwę programu który mam pobrać na amigę by wyświetlić zdjęcia które przerobię.
[#25] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #24

Ja robiłem coś takiego, co prawda aby zrobić tapetę ale działa to tak samo. W podglądzie zdjęć systemu Windows zmieniałem tylko rozdzielczość zdjęcia na 640:480, dlatego że akurat takiego rozmiaru potrzebowałem. Możesz zmienić na mniej lub więcej, zależy co chcesz. Później zapisywałem takie zdjęcie bez zmieniania formatu i kopiowałem na Amige i a tam klikałem na to i otwierało się zdjęcie, chyba za pomocą Visage ale takie zdjęcia równie dobrze możesz otworzyć w Personal Paincie.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 19:53:15 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 19:54:21 przez nostrum666
[#26] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@nostrum666, post #25

Xnview konwertuje do iff, zmniejszysz też rozdzielczość i kolory.
[#27] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@cholok, post #14

na Amigę tylko Image Studio. Ostatnio nawet autor klucz publiczny wydał więc nie ma ograniczenia 512x512. Swoją drogą kiedyś, jakieś kilkanaście lat temu udało mi się to ograniczenie usunąć.
[#28] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@krzych2019, post #1

To co proponujecie, to jest dobre jak chce się przerobić kilka/kilkanaście zdjęć. Autorowi chyba chodzi o to, czy jest jakiś program na PC, w którym jak w IrfanView zaznaczymy sobie kilkadziesiąt/kilkaset plików i dokonamy konwersji w jednym przebiegu. Sam jestem ciekaw, czy w IrfanView da się zapisać plik do postaci IFF ze zmniejszeniem rozdzielczości. Przerabianie takich plików w ilości kilkuset nie wchodzi w grę na Amidze z prockiem 20MHz. Jak nie da rady do IFF, to ja bym przerobił zdjęcia na GIF. Pamiętam, że GIF'y na Amidze otwierały się w miarę znośnie w porównaniu do JPEG.
[#29] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@AmmigaCDTV, post #28

XnView potrafi konwertować wiele plików naraz i niewątpliwą zaleta programu jest zapis w IFF.
[#30] Re: Konwersja zdjęć do formatu obsługiwanego przez Amiga 500plus

@AmmigaCDTV, post #28

ImageFx ma narzędzie AutoFx do tego celu. Na wymienionym konfigu będzie działać. Jedyne, co warto najpierw zrobić na PC (np. w IrfanView), to zmniejszyć rozdzielczość do sensownej, z punktu widzenia Amigi, wielkości.

Niestety, jest też istotny minus - ImageFx, mimo mnogości opcji, renderuje w trybach HAM stosunkowo średnio w por. z konkurencją, nawet tak wiekową jak ADPro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem