kategoria: A1200
[#1] Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku
Witam.

Posiadam komputer Amiga 1200 i czytnik kart CF oraz kartę CF Sandisk Extreme III 8GB.
Problemem jest to, że nie wiem co mam zrobić by Workbench czyli AmigaOS w wersji 3.1.4.1 ją rozpoznał.
Po włożeniu czytnika kart CF i karty do niego na wyłączonym komputerze a następnie uruchomieniu komputera karta jest niewidoczna.
Nie widzi jej zarówno Toolbox do zarządzania partycjami jak i sam AmigaOS.
Chciałbym przenosić dane między PC a Amigą za pomocą karty CF. Co powinienem zrobić by Amiga widziała kartę CF?
Proszę o instrukcję krok po kroku.
[#2] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@krzych2019, post #1

Jeśli HDtoolbox jej nie widzi to:

- uszkodzona karta
- uszkodzony adapter
- uszkodzona taśma
- niesprawny port IDE
- masz pecha i ta karta nie będzie współpracować z Amigą

Jeżeli na PC karta jest widoczna, to OK, ale ewentualne uszkodzenia portu lub samego zestawu można wykluczyć posiadając pewny zestaw, który działa na innej Amidze.
Adapter karty ma zewnętrzne zasilanie, czy zasilany jest z portu (na tasiemkę 44) ?
[#3] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@sanjyuubi, post #2

Jest to nie adapter ale czytnik kart CF wkładany do gniazda PCMCIA znajdującego się z lewej strony komputera Amiga.
Komputer startuje z karty CF pełniącej rolę dysku twardego znajdującej się w jego wnętrzu.
Karta CF jest widoczna w laptopie który także posiada gniazdo PCMCIA i ten sam czytnik jest wkładany do niego a system operacyjny Windows XP bez problemu widzi tą kartę.
[#4] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@krzych2019, post #3

[#5] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@cytrynek, post #4

Dziękuję za odnośnik.
Zrobię tak jak napisano i dam znać czy pomogło.
[#6] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@krzych2019, post #5

Witam
Jakby instalator Fat95 nie chciał by się z automatu uruchomić (bo czegoś tam by mu brakowało) to można po prostu skopiować pliki z arhiwum ręcznie - ostatnio tak miałem na gołym systemie 3.1.
Powodzenia!
[#7] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@slawera, post #6

Niestety ale instalator nie chce się uruchomić.
Które pliki mam skopiować i gdzie?
[#8] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@krzych2019, post #7

Kopiujesz z archiwum fat95 zawartość z C do C na dysku systemowym z L do L na dysku systemowym. To takie minimum by działało.
U mnie z 4 kart CF tylko 2 widoczne bez kombinowania...
[#9] Re: Korzystanie z kart CF w czytniku PCMCIA- potrzebna instrukcja krok po kroku

@slawera, post #8

Dziękuje za pomoc wszystkim którzy próbowali pomóc.
Zastosowałem się do instrukcji zawartej pod odnośnikiem i skopiowałem wskazane foldery.
Karta jest już odczytywana i widziana w systemie.

Problem rozwiązany.
Temat można zamknąć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem