[#1] Amiga 1200 OLX
Cześć jestem nowy na tym forum. Chcę kupić Amigę... ponieważ pewnie tak jak większość z was mam z nią masę wspaniałych wspomnień i wspomina ją z dużą nostalgią.

Co sądzicie o tej Amidze, droga ale czy warto :

https://www.olx.pl/oferta/amiga-1200-komplet-box-bdb-stan-CID99-IDDSLyl.html#36459455eb

Pozdrawiam
Piotr
[wyróżniony] [#2] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #1

po co placic 700zl za sam karton?
Lepiej kupic taka Amige za 1300zl i dorobic sobie karton samemu albo osobno dokupic pozlacane pudelko wysadzane diamentami OK
[#3] Re: Amiga 1200 OLX

@selur, post #2

:) dobre, też tak myślę, ale Amiga jest w bardo dobrym stanie, jestem mega napalony na nią szukam głosu rozsądku. Też mi się wydaj, że jest bardzo droga i nie warto za nią tyle płacić.
Dzięki za odpowiedź :)

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 01:06:44 przez ticcet

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 01:07:50 przez ticcet
[#4] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #3

Nie warto, na ebayu znajdziesz lepsze okazje moim zdaniem...
[#5] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #1

Te parę stówek lepiej wydać na turbo / fast RAM niż na pudełko które będzie zagracać mieszkanie. Zakładam że chcesz używać Amigi a nie trzymać na szafie.
Takie jest moje zdanie no ale zależy co kto lubi... ;) Fanów pudełek też nie brakuje.
[#6] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #3

No to wiaderko zimnej wody na głowę:

ale Amiga jest w bardo dobrym stanie

Bo tak napisał sprzedawca? To jest jego subiektywna ocena, która nie musi mieć przekładki na rzeczywistość.

Jeżeli nie wymieniał kondensatorów (nic nie ma o tym w opisie), to mogą już podlewać od spodu i elektrolit żre pcb.

Byłem jakiś czas temu z kolegą oglądać motorower wystawiony na OLX. Fotki w OLX wiadomo, że są obcięte jakościowo i z reguły nie widać mankamanetów na poziomie detali, ale przez telefon sprzedawca zapewniał , że wszystko jest w bdb stanie, więc zrobiliśmy sobie wycieczkę. Na miejscu wyszła masa felerów. Zapytany sprzedawca dlaczego ściemnia w rozmowie stwierdził, że maszyna jest JEGO ZDANIEM w bardzo dobrym stanie (jak na swój wiek).
[#7] Re: Amiga 1200 OLX

@gerul, post #5

Pytanie w jakim stanie dostaniesz wersję bez pudełka? Tutaj Amiga wygląda jak mało używana (chociaż może być tylko "odnowiona"), więc ja bym zwrócił uwagę na stan.
[#8] Re: Amiga 1200 OLX

@tboniasty, post #6

Dlatego trzeba się upewnić a nie zakładać że sprzedawca "nagina rzeczywistość". Trzeba być oczywiście ostrożnym, ale zakładanie z góry że coś jest nie tak może skutkować tym że okazja przejdzie koło nosa.

Jeżeli istnieje możliwość polecam się umówić ze sprzedawcą żeby obejrzeć sprzęt, także w środku.
[#9] Re: Amiga 1200 OLX

@Solo Kazuki, post #7

A i pudełko pewnie uda sie sprzedać jak coś :> może nie za 700 zł ...ale kto wie
A czy na eBay jest taniej?? link
Zwykły box link
[#10] Re: Amiga 1200 OLX

@RokiS, post #9

Przy obecnych cenach na naszym lokalnym alledrogo... to oczywiście że jest.
Sam jestem przykładem wyrwania A2000 (pełny set) w boxie od pierwszego właściciela (z imiennym dowodem zakupu) za 1200PLN, jest foto w graffiti - zerknij.
Patrz po zakończonych aukcjach, a nie trwających... wtedy będziesz miał realny obraz co za ile schodzi. Takich aukcji jak pokazałeś jest mnóstwo, cały czas te same... i wiszą, i wiszą... aukcja się kończy... i znowu ktoś to wystawia za tą samą cene...

A jak chcesz nowego boxa do A1200, to szukaj człowieka na grupie FB Dominik Boos. OK
[#11] Re: Amiga 1200 OLX

@MariuszK, post #10

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jest drogo nie zależy mi na pudełku i tak będzie łapać kurz na strychu :). 1300 to max, jak dla mnie.
[#12] Re: Amiga 1200 OLX

@MariuszK, post #10

Czyli wyjątek potwierdza regułę hehe
A ile taki nowy box¿ Nie mam FB a info by się przydało bo wiadomo za ile można oryginalne pudło sprzedać i odzyskać z tej amisi z olx
[#13] Re: Amiga 1200 OLX

@RokiS, post #9

A i pudełko pewnie uda sie sprzedać jak coś

Pudełko można kupić na Allegro...

Dostępne też atrakcyjne raty! rotfl
[#14] Re: Amiga 1200 OLX

@Solo Kazuki, post #13

:> no i wszystko jasne :)
[#15] Re: Amiga 1200 OLX

@RokiS, post #12

https://www.plakativ-druck.ch/shop

Cena deczko wysoka...
[#16] Re: Amiga 1200 OLX

@MariuszK, post #15

Gdzie kupić panowie dobrą Amigę do 1300 zł.

Tą gość chce sprzedać za 1500 zł z przesyłką, bez karty CF, ale to nie jest duży koszt.

https://www.olx.pl/oferta/amiga-1200-zestaw-CID99-IDE0An8.html
[#17] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #16

licytować, szukać...
Jak dziewica to na bank będziesz miał z nią dodatkową robotę... recap itp..
[#18] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #16

Hmm... stan wizualny dobry, ale to co wystawiający uważa za "plus", czyli że Amiga nie była otwierana, tak naprawdę jest "minusem". Pierwsze co trzeba zrobić to właśnie otworzyć tą Amigę i zobaczyć w jakim stanie jest w środku. Najlepiej wymienić kondensatory skoro mają już 26 lat. Poza tym warto dodać jakiś dysk twardy albo kartę, więc bez otwierania się nie obędzie. Dziwne też że nie zamieszczono zdjęć z działania sprzętu, choćby ekranu startowego.

Jak dla mnie sprzęt do sprawdzenia czy działa i na plomby wręcz zwrócić uwagę sprzedającemu że to nie jest żaden plus i kondensatory po tylu latach trzeba wymienić.
[#19] Re: Amiga 1200 OLX

@Solo Kazuki, post #18

Ok.

Sprzedający dosłał mi zdjęcia środka do tej za 1999 zł(za 1800 sprzeda).
Wyglada dobrze. Metalowa osłona jest lekko zaśniedziałą w jednym miejscu.
Nie potrafię załączyć zdjęć, chyba się nie da.
[#20] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #19

Zdjęcia trzeba podlinkować po wystawieniu gdzieś za pomocą czwartej ikonki od lewej na górnym panelu pisania.

Zapewne w tej Amidze kondensatory i tak będą do wymiany wcześniej lub później. Pudełko można wystawić żeby odzyskać część funduszy. Plusem jest że jest karta CF co dodatkowo świadczy że kontroler IDE działa, co nie jest takie pewne przy tej nie otwieranej.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 11:45:35 przez Solo Kazuki
[#21] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #19

Ja bym się jeszce zapytał czy composite działa... Ot tak po prostu.
Jak nie działa to masz kolejny powód co by cenę zbić trochę.
[#22] Re: Amiga 1200 OLX

@MariuszK, post #21

Jak to bywa najzwyczajniej w świecie - podjechać - przetestować.
[#23] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #19

Najlepiej sie nie podniecać i nie kupować 1 sztuki z brzegu. Ja po dluzszym czasie kupiłem a1200 mysz zasilacz i dysk za 1000 zeta. Stan płyty ideał z obudową troche gorzej bo ktos dal troche dluzsze srubki i sie zrobiły wybrzuszenia. Ale tak to jest ok
[#24] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #16

Ja sprzedałem 3 tygodnie temu na Allegro A1200 z 4 MB fastu, FPU i HDD + zasilacz i myszka za 1450 zł
https://allegro.pl/oferta/amiga-1200-4-mb-pamieci-fast-fpu-dysk-2-gb-8949489446?snapshot=MjAyMC0wMi0xOVQyMTo1MDowMFo7YnV5ZXI7Yjg2NGI5YjQyZTZlOGZkZWQ4YzE5ZjU4ZTlhZTA2NmI4NGE3ZWU1YjZhYmIxYmEwY2M1OTllZjI0MmU3ZjZkYw%3D%3D
Czyli szukać, licytować, kupować :)
[#25] Re: Amiga 1200 OLX

@wali7, post #24

Nie podjadę do sprzedawcy ponieważ jestem z Sobótki pod Wrocławiem a sprzedawca z Warszawy. Mam z nim bardzo dobry kontakt, zapewnie że testował, kartę wkładał sam i zainstalował system. Szczegółowo to wszystko opisuje.

Podjąłem decyzje kupuje tą za 1800 zł to. Dobra rada, sprzedam pudełko, może painta osobno i odzyskam z 400zł.

Nie spodziewałem się takiego odzewu, z waszej strony, dzięki :)
[#26] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #25

Link do zdjęć ze środka.

https://photos.app.goo.gl/RZHqPHryRopb5LkG8

dobrze wygląda waszym zdaniem ?
[#27] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #26

Z zewnatrz wygląda ok. Ale zdjęć płyty za dużo tu nie ma. Niech da fotki płyty w dużej rozdzielczości to pogadamy bo tak to mozemy gdybać.
[#28] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #25

W Sobotce byłem.na koloniach pod koniec lat 80, pamiętam odkryty basen.
Taki offtop.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 14:22:13 przez Risc

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 14:22:43 przez Risc
[#29] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #25

sprzedam pudełko, może painta osobno i odzyskam z 400zł.

Powodzenia OK Pudełko do A600 za 80zł się nie może sprzedać od dłuższego czasu, a co dopiero karton za 300 zł

A kupowanie A600/1200 bez zdjęcia płyty po zdjętciu górnego ekranu, to jak kupowanie auta bez oględzin silnika...

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 14:30:05 przez tboniasty
[#30] Re: Amiga 1200 OLX

@ticcet, post #25

"Dobra rada, sprzedam pudełko, może painta osobno i odzyskam z 400zł."

sprzedasz o ile ktos to kupi za taka kwote, ja chetnie odkupie pudelko za 50zl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem