[#1] Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38
Chciałem zainstalować Magic Workbench i w trakcie instalacji wyskakiwał mi komunikat "request asl.library v38", przycisnąłem "ok", instalacja się dokończyła, ale chciałem zmienić rozdzielczość i dać swoją tapetę, przy próbie wejścia do "ScreenMode" wyskoczył mi ten sam komunikat, poradzicie mi co mam z tym zrobić ??

[#2] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #1

sciagnij asl.library w wersji 38

poszukaj na aminecie

[#3] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@Banderas, post #2

nic nie znalazłem :(

[#4] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #3

stary aminet i jedziesz ;D nie mow glupstw..
[#5] Zainstalowałem Magic Workbench POMOCY!!!!

@HOŁDYS, post #4

nie moge nic znalesć

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 22:36
[#6] Re: Zainstalowałem Magic Workbench POMOCY!!!!

@arti4-92, post #5

aaa nic nie ma ;/

[#7] Re: Zainstalowałem Magic Workbench POMOCY!!!!

@arti4-92, post #6

http://aminet.net/util/libs/asl_v42.0.lha
Albo skopiuj z WB.
[#8] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #1

Jak to się stało, że nie masz asl.library w wersji nowszej od 38? Przecież w oryginalnym WB3.0 masz asl.library w wersji 39.4 a w WB3.1 masz 40.6. Na czym instalowałeś tego Magica?

BTW: Aminet -> util -> libs -> asl_v42.0.lha
I nie pisz, że nic nie ma na Aminecie. To co Ci podałem, to patch na oryginalne wersje z WB3.0 i 3.1 podnoszący numerek do wersji 42 (oprócz zmiany numeru jest jeszcze "kilka" poprawek ;) ). Patch pochodzi "ze stajni" World Federation of Mad Hackers (W.F.M.H. rulez :D ).

EDIT: cholok wyprzedził mnie rzutem na taśmę... ;)

EDIT2: Żeby biblioteka asl w wersji 42 zadziałała musisz mieć zainstalowany pakiet MUI (ale czy jest na tym łez padole ktoś, kto nie ma zainstalowanego MUI na A1200 z HD? )

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 22:58

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:01
[#9] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@APC74, post #8

chyba ja :(

Edycja: A jak to zainstalować :D

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:14

Edycja: Mam WB 3.1

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:15

Edycja: Właśnie reinstaluje system, bo posadziłem WB (porostu nie startuje (dobry jestem))

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:16
[#10] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #9

Rządzisz OK :D
I pomyśleć, że ja instalowałem przez te naście lat WB jeden raz na swojej A1200. A Ty wyłożyłeś system w ile? W tydzień? Jeszcze raz to powtórzę - RZąDZISZ!

Łata na asl ma instaler. MUI też ma instalera a znajduje się - pewnie się domyślasz - na Aminecie. :D

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:24
[#11] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@APC74, post #10

A ha :D

[#12] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@APC74, post #10

Podczas instalacji komunikat "Sorry.. an error has occured
coplib: Can't open file " " in line 299.
DOS Error TYPE Unable to locate a file or drawer" o co chodzi ??

[#13] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #9

> posadziłem WB (porostu nie startuje (dobry jestem))
Powinieneś się skumać z SzarymWilkiem i zostać jego betatesterem! ;)

PS: Na początku myślałem Ci polecić betatesting dla Hyperionu, ale po namyśle uważam jednak, że praca z Szarym będzie lepiej wyglądać w CV.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:44
[#14] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@5h00n4y, post #13

byś pomógł ;)

Edycja: Znalazłem http://www.sasg.com/mui/index.html

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:46
[#15] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #14

Wszystko już raczej koledzy powiedzieli wyżej. Szukaj, kopiuj, nadpisuj pliki.

[#16] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #12

Że installer nie znalazł pliku. Miał w skrypcie, że z jakiegoś katalogu ma skopiować jakiś plik, ale nie udało mu się go znaleźć (pliku lub katalogu, z którego miał skopiować ten plik).
Otwórz jakiś edytor, który liczy linie (np. CED na górnej belce wyświetla info, w jakiej kolumnie i w jakim wierszu znajduje się kursor), otwórz nim skrypt instalacyjny, przejdź do linii 299 (w menu Jump to line, czy jakoś tak, wybierz 299) i sprawdź co w niej jest. Powinna być ścieżka do pliku i nazwa pliku który miał być skopiowany. Jak już ustalisz, czego Ci brakuje sprawdź, czemu tego nie ma - może dyskietka padła i plik jest uszkodzony albo co - nie wiem, to musisz sam ustalić.
[#17] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@APC74, post #16

podczas rozpakowywania archiwum wywala mi błąd że nie może wypakować 1 pliku(archiwum uszkodzone, może ktoś ma dobre archiwum z mui i mi je podeśle na maila??)

[#18] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #17

Instalowałem MUI tyle lat temu, że nawet nie wiem, gdzie zacząć szukać...
Mogę ewentualnie ściągnąć te archiwum ponownie z Aminetu i podmienić ten nieszczęsny plik, jeżeli Cię to urządza.

EDIT: Czy Ty czasami nie rozpakowywałeś tego MUI pod Windowsem (np. WinRARem)? Bo jeżeli tak, to się nie da - trzeba rozpakować pod Amigą (lub WinUAE - co na jedno wychodzi - prawie ;) ). W pakiecie MUI jest plik o nazwie składającej się ze spacji czyli: " " WinRAR tego nie trawi. A piszę to, bo archiwum rozpakowało mi się bez żadnych problemów - pod WinUAE.

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 00:11
[#19] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@APC74, post #18

na aminecie niemoge znaleść archiwóm z mui, mógłbyś podać mi bezposedni link do download, z góry dzięki ;)

Edycja: Ide spać :D, więdz przez noc nic nie powiem ;P.

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 00:08
[#20] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #19

Wszystkie biblioteki (MUI to zestaw bibliotek - no przynajmniej one są najistotniejsze w tym pakiecie) znajdują się w util/libs.
A link bezpośredni jest taki:

http://aminet.net/util/libs/mui38usr.lha

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 00:33
[#21] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #12

Podczas instalacji komunikat "Sorry.. an error has occured
coplib: Can't open file " " in line 299.
DOS Error TYPE Unable to locate a file or drawer" o co chodzi ??

O to chodzi, że byś przejrzał forum, a nie powtarzał w kółko te same pytania co inni. To o czym jest ten komunikat to próba rozpakowania MUI na pececie i zainstalowania pod WinUAE lub Amigą. Musisz archiwum z MUI rozpakować na Amidze (WinUAE) i zainstalować na Amidze (WinUAE).

P.S. Po raz ostatni zwracam Ci uwagę, abyś najpierw poszukał, a później pytał. Następnym razem powielane wątki będę usuwał, podobnie jak i głupie zapytania, że czegoś nie ma na Aminecie jak wystarczy tylko tam wejść.

[#22] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@mailman, post #21

dzięki ;P

[#23] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@mailman, post #21

Kolejne nobowe pytanie czym rozpakować na amidze lha, na forum nic nie znalazłem i na google tez

[#24] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #22

traka rada na przyszlosc, amiga to nie pc tu nie ma idiotycznego kilkania next, next, finisch, a pozniej zastanawiania sie co ja wlasciewie zainstalwoalem, tu jak sie czegbos nie potrafi to trzeba wszedzie grzebac, a co najwazniejszcze czytac readme

[#25] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@Banderas, post #24

czytać readmy, ale do jakiego pliku ;P

[#26] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #23

Kolejne nobowe pytanie czym rozpakować na amidze lha, na forum nic nie znalazłem i na google tez

Kłamiesz. Nawet Ci mogę napisać, kto udzielał rad.

[#27] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #23

arti4-92 napisał(a):

> Kolejne nobowe pytanie czym rozpakować na amidze lha, na forum
> nic nie znalazłem i na google tez

Nie no facet. Tym zdaniem mnie rozłożyłeś na łopatki. Nie wiesz co to LHA, jak to rozpakować, nie umiesz szukać programów na Aminecie, Google też ciebie nie lubi. Jakimś cudem przewracasz do góry nogami goły Workbench3.1, a piszesz że masz oryginalne dyskietki.
Może lepiej będzie jak kupisz oryginalny AmigaOS3.9. Tam jest wszystko. Nawet możesz włączyć paletę MagicWB (odpada ci instalacja), system sam rozpakowuje różne archiwa (nawet to nieszczęsne dla ciebie LHA). I będziesz miał cały system kulturalnie na płycie CD, z której w razie czego awaryjnie uruchomisz Amigę. Na prawdę polecam. To jedyne dobre wyjście dla ciebie i dla nas tu na forum.
Tylko nie pytaj nas gdzie kupić AmigaOS3.9.

[#28] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@kmilota, post #27

ehhhhh :D ale to dopier za jakiś czas ;), musze jeszcze załatwić turbo i fastate ;)

[#29] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #28

Jak się postarasz to odpalisz na EC20... :D

[#30] Re: Zainstalowałem Magic Workbench, ale mam problem z biblioteką asl v38

@arti4-92, post #28

mi bez problemu os 3.9 smigal na standart a1200+4mb fast

super szybki nie byl, ale dalo sie co kolwiek zrobic

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 11:05
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem