[#1] Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem
Cześć. Mam Amigę 600 z napędem dyskietek Chinon FZ-357. Problem polega na tym, że Amiga bootuje dyskietki tylko, kiedy dyskietka jest w napędzie przed uruchomieniem komputera. Na ekranie z animacją dyskietki, po włożeniu dyskietki do napędu nic się nie dzieje. Nie słychać pracującego napędu, brak sygnalizacji diody FDD. Z czego może wynikać ów problem z bootowaniem? Czy napęd FZ-357 jest oryginalnym Amigowym napędem czy jest to jakieś druciarstwo i przeróbka napędu od PC?
[#2] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #1

czujka włożenia dyskietki, albo zabrudzona albo zepsuta. To taki "dzyndzel" z przodu.
[#3] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #1

Wygląda na to, że masz PC-towy napęd, który nie został poprawnie przerobiony na amigowy.
[#4] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Stoopi, post #2

A Chinon FZ-357 to w ogóle amigowy napęd?
[#5] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #1

Jumpery z tyłu masz dobrze wsadzone?
[#6] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Stoopi, post #5

Mam ustawione tak.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 17:37:29 przez Adriani
[#7] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #6

Dobrze. No to dwa wyjscia. albo masz wersje tej stacji ktora nie wspolpracuje z Amigą albo masz zabrudzony czujnik. Spróbuj jeszce położyć poziomo drugi od prawej jumper.
[#8] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Stoopi, post #7

Podepnę się - wczoraj "męczyłem" Chinona 354 w A1200, po perturbacjach czyta (głowica wyczyszczona i przesmarowany ślimak), natomiast jest jeszcze problem - niektóre dyskietki ledwo wychodzą - jak by chciały zostać na stałe w stacji, niektórym muszę pomagać kleszczykami z przytrzymanym przyciskiem stacji aby je wydostać, co przesmarować albo wyczyścić aby wspomóc wyjmowanie dyskietek z tej stacji (dzieje się to nawet na nieskręconej obudowie stacji), stacja czysta bez korozji i nadmiaru brudu.
[#9] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adinfo, post #8

Sprawdz w srodku taki "pieprznik" plastikowy ze sprężyna, on wypycha dyskietki.
[#10] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Stoopi, post #9

Już go sprawdzałem - odbija ale słabo, muszę to całkiem rozkręcić, wyczyścić i przesmarować.
[#11] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #4

W trzech moich A600 (zaplombowanych)siedziały te właśnie napędy, więc można przyjąć, że to amigowe.
Tak jak Stoopi napisał najprawdopodobniej zasyfiony czujnik.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 19:17:32 przez AD99
[#12] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@AD99, post #11

Dokładnie model FZ-357?
[#13] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #12

Teraz zasiałeś ziarno zwątpienia. Nie jestem pewien czy było oznaczenie FZ, czy FB, ale jest to jutro do sprawdzenia. Te napędy są o wiele krótsze od PC-towych np. Alps-ów, czy Samsungów. Nie wspominając o tych z A500. Ja u siebie wymieniłem na przerobionego Samsunga, bo nie miałem już cierpliwości dociekać co jest z nim nie tak.
[#14] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #1

Stacja "klika" bez dyskietki ?
Czy jeśli wystartujesz z tej dyskietki, to zmiana dyskietki jest wykrywana ?
Czy wpisanie
Diskchange df0:

powoduje że zmieniona dyskietka jest widziana ?
[#15] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@AD99, post #13

Sam też taką miałem i działała z Amigą. Teraz niby mam taką samą lub podobną i jak bym tych zworek nie ustawił to nie działa. Chyba, że uszkodzona jakaś. Może zna ktoś domyślne ustawienia tych zworek pod Amigę i PC?
[#16] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Norbert, post #14

Stacja klika bez dyskietki jak komputer startuje, natomiast jeśli włożę dyskietkę w momencie gdy pojawia się ten ekran z animacją dyskietki i wersją Kickstarta to jej nie wykrywa. Jak gra wystartuje w momencie kiedy włożę dyskietkę przed uruchomieniem komputera i poprosi o kolejną dyskietkę, to zmiana jest wykrywana po kliknięciu myszy chociażby w Cannon Fodder.
[#17] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #16

Czyli brak sygnału diskchange. Czy ta stacja została przerobiona? W wielu stacjach można wybrać sugnał RDY lub Diskchange na jednym pinie, w Amidze potrzebne są obydwa na odpowiednich pinach. Ewentualnie brak sygnału z czujnika jeśli wszystko jest przerobione jak należy.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 22:48:57 przez WyciorX
[#18] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adriani, post #12

Sypię głowę popiołem, pomyliłem się - te stacje to FZ 354. Są w moich A600, jak i w mojej A1200. Wrzucam link do tematu na EAB. Z tego co wyczytałem, oprócz ułożenia odpowiednio zworek, należy połączyć cyną jeden punkt lutowniczy na pcb stacji(tyczy się przeróbki z PC).
FB 357 - miałem w A 500, ale to też inna stacja.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2020 18:29:27 przez AD99
[#19] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@AD99, post #18

Okazało się, że przyczyną był brudny czujnik włożenia dyskietki. Pomogła metoda opisana kiedyś na forum PPA - kilka kropli isopropanolu na dzyndzle i rozruszanie :)
[#20] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adinfo, post #8

Czy rozwiązałeś jakoś problem?
Mam tak samo ze stacją Chinon FZ-357, dyskietka ciężko wchodzi
a wyciągać ją muszę szczypcami.
Stacja oryginalna z A1200 ,działa poprawnie , stan wizualny b. dobry
[#21] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Talentinek, post #20

Sprężynki ok? Rozkręć i zobacz czy gdzieś coś nie haczy

Filmik o innej stacji.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2021 23:42:51 przez snifferman
1
[#22] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Talentinek, post #20

Muszę sobie przypomnieć bo zapomniałem dokładnie jak to zrobiłem wtedy, na pewno rozkręciłem i poczyściłem, dałem miejscami "kapkę" smaru grafitowego, do tego problemem były lekko przechylone/przekrzywione boki obudowy stacji - to powodowało blokowanie się dyskietek i wysuwania mechanizmu - muszę tę stację wykopać to sprawdzę i porównam bo mam takie dwie, wtedy zobaczę czy to działa tak jak w pełnosprawnej stacji. Nie ma to co od razu napisać jak się coś naprawi bo potem szczegóły mogą "uciec".

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 09:11:16 przez Adinfo
[#23] Re: Amiga 600 i Chinon FZ-357 Problem

@Adinfo, post #22

Dziękuję za pomoc. Problem opanowany.
Wystarczyło delikatnie odgiąć blaszkę prowadnicy dyskietki w miejscu zaznaczonym na zdjęciu.
szeroki uśmiech

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem