[#1] LargeHD - Amiga
Mam nieciekawy problem. Przygotowalem sobie dysk 500GB pod pfs3 (prawidlowy maxtransfer itd). Na winuae oczywiscie dziala wszystko jak nalezy, jednak gdy podebne go do Amigi 2000 (mam tam 3xIDE) to partycja jest NDOS.

HDInstTools wykrywa go dobrze i pokazuje dysk 500gb, partycje tez prawidlowo. Hdtoolbox jak to hdtoolbox pokazuje glupoty, ale liczba cylindrow sie zgadza.

Ten dysk wczesniej byl formatowany na tej Amidze, ale cos bylo nie tak, partycja nie miala tyled ile powinna (powinna miec okolo 430gb) wiec przeformatowalem go pod winuae i juz diskmaster pokazywal prawidlowa ilosc wolnego miejsca.

Probuje przeroznych scsi.device (wszystkie majace wspierac pow. 128gb), nsdptach czy idefix. Caly czas efekt mam ten sam "NDOS".
Dysk jest podpiety na tamsie samotnie na kontrolerze od Matzego. na pozostalych dwoch kontrolerach mam cdrom i dwa duze dyski sd (po 64gb). Wszystko smiga tylko ten nieszczeny dysk. Myslalem, ze cos sie skopalem, ale podpialem znowu do pc i na winuae dziala wysmienicie...

Pytanie podstawowe, czy ktos podpinal do Amigi tak duzy dysk?

jak nie znajde rozwiazania to pozostaje podzielic to na 3 partycje :(

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 11:48:38 przez juen
[wyróżniony] [#2] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

Pod WinUAE korzystasz z emulacji IDE czy z uaehf.device? Ten drugi nie działa dokładnie tak jak kontroler w amidze bo ma połatane funkcje, m.in. prawidłową obsługę dużych dysków/partycji. Jak chcesz mieć jak w Amidze użyj emulacji IDE, będzie wtedy zachowanie jak na Amidze.

Co do partycji sam kiedyś się zmagałem z tym problemem (partycje powyżej 128GB) na swojej poprzedniej A1200. Niestety partycje robiły różne brzydkie numery. Odpuściłem i podzieliłem tak żeby żadna partycja nie miała powyżej 128GB i problemy zniknęły. Polecam to także tobie, w końcu czy potrzebujesz partycji mającej więcej niż 128GB na Amidze?

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 12:19:03 przez Solo Kazuki
[#3] Re: LargeHD - Amiga

@Solo Kazuki, post #2

Tak zrobię chyba.. cel przyświecał taki, że myślałem o przyszłości tzn np uruchomienia serwera FTP, wtedy pliki powinny być na jednej partycji, ale najwyraźniej to mogę sobie pomarzyć :) chciałem tego uniknąć bo teraz zrzucenie tego ma inny dysk tylko po to by zrobić partycje to dramat :)

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 12:38:30 przez juen
[#4] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

Jeśli to ma być magazyn danych to nie myślales nad partycjami/dyskami w fat32 czy exfat.
[#5] Re: LargeHD - Amiga

@Norbert, post #4

Nie bo to ma byc koszerny, Amigowy
[#6] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #5

Koszerny, amigowy dysk ma maks. 4GB.
[#7] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

Pomysl sobie tak..napchasz dysk 100 gb i pojawi sie pad..okres czas koszt odzyskania danych...warto ryzykowac ?
[#8] Re: LargeHD - Amiga

@HOŁDYS, post #7

Napchalem go po brzegi inaczej bym nie potrzebował 500gb. Mam też zrzut całego dysku :)

Ale wróćmy do tematu proszę..
[#9] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #8

A nie możesz zrobić mniejszych partycji i ustawić tak serwera FTP żeby wskazywał na kilka z nich?
Np udzial1 na FTP to partycja part1, itd...
[#10] Re: LargeHD - Amiga

@MariuszK, post #9

nie kojarze takiej mozliwosci konfiguracji na zwyklym serwerze ftp, a co dopiero na tych namiastkach amigowych :D

no nic, temat do zamkniecia, skoro tylko jedna osoba oprocz mnie z tym walczyla i efekt miala ten sam :(
[#11] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #10

Jak to nie.
Rc-ftpd to potrafi.
Inne przypuszczam też.
[#12] Re: LargeHD - Amiga

@Norbert, post #11

Dzięki może kiedyś sprawdzę, póki co to śpiew przyszłości. A interesowało mnie czy muszę dysk robić od nowa czy nie. Może jeszcze ktoś się odezwie kto używa tak dużego dysku w Amidze. Po coś ta obsługa powyżej 128gb w scsi.device wkoncu jest ..
[#13] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #12

A może jeden logiczny przypis ftp: i robisz 'assign add' do każdej partycji?
[#14] Re: LargeHD - Amiga

@ppill, post #13

zapomnijcie juz prosze o ftpie (to byl tylko jeden pierwszy lepszy przyklad, myslac przyszlosciowo w ogole nie musze miec konkretnych powodow by to zrobic, one dopiero sie moha pojawic), konkretne pytanie padlo w pierwszym moim poscie :)
chodzi mi o to czy komus udalo sie na Amidze uzyskac partycje conajmniej 256gb :)

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 17:09:12 przez juen
[#15] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

Te patche i idefixy, to musisz uruchamiać przed założeniem partycji na Amidze lub WinUAE z emulacją IDE na scsi.device zamiast uaehf.device, jeśli na żadnym z nich nie zobaczysz pełnego rozmiaru dysku, to efekt już znasz. Ja kiedyś bawiłem się dyskiem SSD 64GB na Amidze i jedyne "combo" jakie mi działało, to PFS3 + scsi.device 46.0 (nie pamiętam czy sprawdzałem wszystkie wersje) + idefix
[#16] Re: LargeHD - Amiga

@WyciorX, post #15

mam podlaczone na stale 9 amig, od a500 po a2000 i do kazdej uzywam kart 64 i 128gb. nie mam z tym zadnych problemow. problem jest wylacznie z dyskiem 25gb w gore i mialem nadzieje, ze ktos z takim dyskiem sie odezwie, w innym przypadku po prostu nie ma doswiadczenia takiego by moc w stanie mi odpowiedziec na pytanie. dlatego tak sie rozpisalem w pierwszym poscie by uniknac dywagacji :>

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 17:25:59 przez juen
[#17] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #12

W teorii scsi.device 46.0 i 46.1 obsluguje chyba nawet wiecej niz to co masz, 2TB (?) o ile pamietam to maks, choc nigdy nie sprawdzalem na tak duzym dysku. Ale problemem moze byc PFS3, gdzie jest limit chyba 100 paru GB na partycje. Sprobuj inny filesystem uzyc.
[#18] Re: LargeHD - Amiga

@Don_Adan, post #17

Według tej strony
http://eab.abime.net/showthread.php?t=61666
tylko dwie wersje scsi.device i jedna wersja FFS I SFS obsługują partycje większe niż 128GB.
[#19] Re: LargeHD - Amiga

@Norbert, post #18

A wg mojej wiedzy na teraz to żadna ;)

Brałem pod uwagę tą stronę

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 18:52:47 przez juen
[wyróżniony] [#20] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #19

Jak podzielisz ten dysk na 8 partycji po 64GB albo 4 po 128GB to wszystkie partycje dzialaja ok? Gdyz jezeli nie dzialaja wszystkie to wtedy to jest problem scsi.device. Ale wedlug mnie to jest problem file systemu. Zreszta zrodla scsi device 46.0/46.1 sa dostepne, mozesz popatrzec, moze znajdziesz tam jakis blad, w obsludze tych ponad 128GB, choc ja nie znalazlem, za to inne bledy tam byly i pewnie pare innych bledow tez tam jest.
[#21] Re: LargeHD - Amiga

@Don_Adan, post #20

Jeśli ten sam "filesystem" działa z uaehf.device poprawnie, to wydaje mi się, że raczej wina sterownika. Chyba, że jest jakiś szkopuł, który się nie ujawnia na WinUAE.
[#22] Re: LargeHD - Amiga

@WyciorX, post #21

Jak Juen chce to moze tez sprobowac FFS (i nawet scsi.device) z kicka 3.1.4. ale calkiem mozliwe ze jest jakis limit 128GB dla partycji.
[#23] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #19

Ja miałem do niedawna partycję 500 GB pfs3, ale to było pod fastatą 1200.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 23:34:03 przez fazior
[#24] Re: LargeHD - Amiga

@fazior, post #23

Niby pisze, ze moze byc wieksza partycja niz 104GB:

3.0
---

- Bug fixes, including finally fixed nasty bug causing Wrong Index Block ID
(and others) if partition was >=5G and lots of small files were created
very quickly, for example unpacking archive with thousands of small files.
This bug has most likely existed since PFS3 introduced >=5G partition
support.
- Compiled with m68k optimized GCC 6
(https://github.com/bebbo/amigaos-cross-toolchain), 16k smaller than
previous pfs3aio.
- Some HD controllers modify MaxTransfer after filesystem has been
initialized, which was ignored by previous versions.
- Automatic max transfer limit is only enabled if scsi.device version is v36
or newer and older than v50.
- Limit Direct SCSI mode max transfer size to 65535 blocks (~32MB).
- Automatically attempt to increase number of buffers if all buffers are in
use and more buffers are required.
- Added support for new OS 3.1.4 filesystem mount flags. (SCSIDIRECT,
SUPERFLOPPY and DISABLENSD).
- Shows more detailed information in error requesters (access mode, start
block, end block, SCSI details if SCSI Direct)
- Includes unsupported and experimental >104G partition support. Shows
warning if enabled during formatting.
- ACTION_DIE (unmount) stability fix.
- Filename changed from pfs3_aio-handler to pfs3aio.
[wyróżniony] [#25] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

Używam u siebie dysku 500GB SSD.
Pod oryginalnym kontrolerem mam partycje PFS i tu okazało się, że mam limit do 100GB na partycje, Więc pomimo, że założyłem sobie partycje większe i poprawnie nagrały się dane i odczytywały się poprawnie, ale do pierwszego resetu. Po resecie pojawił się NDOS. Musiałem zmniejszyć wielkość partycji do limitu PFSa, czyli 104GB i wszystko gra.
Można ewentualnie użyć SmartFileSystem, który pozwala na większe partycje niż PFS.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2020 14:00:21 przez BULI
[#26] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #1

probowalem, ile ja probowalem...
zszedlem nawet do partycji po 50gb...
zawsze na winuae ok, a na a2000 pod roznymi kontrolerami IDE zawsze to samo. widoczna pierwsza partycje, pozostale nie...

proba na przeroznych scsi.device formatowania partycji na amidze konczyla sie nieznanym mi komunikatem "object too large"

poddalem sie :( poprzerzucalem wszystko na pare kart sd po 64gb i 128gb... na nich dziala wszystko prawidlowo. nie wiem jak Buli to zrobiles ze uzywasz dysku sata 500gb

stracilem pare tygodni na kopiowanie tych danych w kolko jak glupi :)

ps: SFS nie sprawdzalem, nie chce. mialo dzialac na PFS...
[#27] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #26

Niestety tylko SFS2 umożliwia korzystanie z dużych partycji. Sam mam dysk 250GB.
[#28] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #26

heh kurna.

wsadzilem ten dysk do a1200 z 3.1.4 - dziala bez zarzutow. czyli albo jakies cudaczne scsi.device tam siedzi (watpie) albo te ide, ktore mam w a2k nie dzialaja tak dobrze...
[#29] Re: LargeHD - Amiga

@juen, post #28

A Co to za kontroler w a 2000 .
np te kontroler

widzi tylko 128 Gb nawet z rom 3.14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem