[#1] Czy miga twoja Amiga?
Oglądając ostatnio postępy nad grą Wilcza Buda zastanawiałem się ile można jeszcze wycisnąć z poczciwej pięćsetki i chipsetu OCS. Gra tworzona jest w 320x256 i trybie Ham6. Co gdyby autorzy przeszli na 320x512 Ham6 to ilu graczy narzekałoby na dokuczliwe miganie obrazu? Z drugiej strony wielu graczy obecnie używa scandoublerów czy dobiera odpowiedni telewizor który znacząco eliminuje migotanie ekranu.

Pytam tak z ciekawości ponieważ jest spora różnica w jakości grafiki pomiędzy 320x256 a 320x512. Dla zainteresowanych zamieszczam archiwum z obrazkami które sam przygotowałem. Skróty w nazwach plików: PP-PPaint, DP-DPaint, FS-Floyd-Steinberg.

Chciałbym wiedzieć jaki model TV używacie z amigą i czy podczas oglądania powyższych obrazków IFF widać dokuczliwe migotanie oraz czy chcielibyście grę w takiej rozdzielczości na Amigę.

Poniżej obrazek Stallone 320x512Ham6 z algorytmem Floyd-Steinberg. Obrazki w tej rozdziałce zazwyczaj zajmują 110-125KB.

Kolejna sprawa to czy istnieje format danych (konwerter+odtwarzarka) pozwalający wyświetlić więcej niż 16 kolorów w rozdzielczości 640x512 na A500? Jak wiadomo Amiga dzięki Intuition umożliwia ściąganie ekranów. Co gdyby obrazek 640x512 podzielić na 16 pasków 640x32 tak aby każdy korzystał z własnej palety 16 kolorów i potem je wyświetlić jeden pod drugim jak na tym przykładzie. Jak wiadomo im więcej pasków tym więcej będzie miał kolorów końcowy obrazek. Dałoby się coś takiego napisać? Fajnie gdyby każda linia miała własną 16 kolorową paletę wtedy obrazek w 640x512 mógłby mieć ich aż 4096 na A500.
[#2] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Leon, post #1

No są Dynamic hires, sliced ham6 i inne cudowne formaty.

Hamlab potrafi konwertować.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 00:43:56 przez michal_zukowski
[#3] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Leon, post #1

takie cuda to dzieki copperowi, intuition tylko wykorzystuje hardwarowe mozliwosci Amigi, dzieki ktorym w roznych miejscach linii obrazu moze przelaczac wyswietlane tryby, zrodlo danych obrazu lub/i zmieniac palete kolorow
[#4] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Leon, post #1

Ktoś na forum wrzucał efekty działania jakiegoś własnego narzędzia do konwersji na HAM, ale nie pamiętam czy sam program do konwersji też opublikował.

Za to ciekawi mnie coś innego - czy jeśli pary linii wyświetlane na przemian w trybie interlace mają ten sam kolor to czy migotanie jest w ogóle widoczne? W zasadzie to nawet nie chodzi o całe linie tylko o 2 sąsiadujące ze sobą w pionie piksele. Jeśli by tak było to można by spróbować przygotować obrazek w taki sposób aby tylko jego część migała, i to bez specjalnych narzędzi.

Chodzi mi o coś takiego jak poniżej, gdzie głowa jest w normalnej rozdzielczości, a reszta obrazka dwa razy mniejszej. Tak poglądowo z emulatora w 256 kolorach (w HAMie może się temat skomplikować) i bez zabaw w ładną konwersję kolorów. Tak na szybko:

Jak coś takiego wygląda na hardware?
[#5] Re: Czy miga twoja Amiga?

@nogorg, post #4

Interlace jest uciążliwy głównie w przypadku ostrych linii, tekstu, itp. Tam, gdzie przejścia kolorów są bardziej płynne (zdjęcie, fim), może być prawie niewidoczny. Analogowa telewizja zawsze była w interlace i dało się z tym żyć.

Oczywiście, jeśli oba półobrazy będą zawierały to samo, interlace będzie praktycznie niewidoczny.
[#6] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Leon, post #1

Leon Ladnie wyszło ..
kiedy byl taki slideshow disk zapetlony sampel Das Model (kraftwerk) i kilka pieknie przygotowanych obrazkow w HAM6 super byl tygrys i papuga - jak pokazalem te foty koledze z PC CGA - nic sie nie odezwal :P
[#7] Re: Czy miga twoja Amiga?

@HOŁDYS, post #6

CGA przez wyjscie composite też ma ładne kolorki: https://int10h.org/blog/2015/04/cga-in-1024-colors-new-mode-illustrated/
[#8] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Daclaw, post #5

Ale które linie? Gdy różnią się pierwsza z drugą, czy druga z trzecią? A może jeszcze inaczej to działa? Na poglądowym obrazku wyżej widać, że górna krawędź górnej belki drga, ale dolna już nie.

Moje pytanie brzmi czy możemy mieć z tego jakiś uzysk jakości gdy różnić będą się tylko wybrane, 'newralgiczne' części obrazka.

320x512xHAM8 w webp

Po drugie dwa "półobrazy" mogą być ze sobą uśrednione w różnym stopniu. Poniżej 2 obrazy się przenikające od lewej do prawej mają: 512 pikseli w pionie vs 256 (efektywnie).

Jeśli to w ogóle ma szansę działać na prawdziwym hardware to jestem przekonany, że można by stworzyć lepszy inteligentniejszy algorytm konwersji, bo to tylko taka zabawa.
[#9] Re: Czy miga twoja Amiga?

@michal_zukowski, post #7

demko do kompletu, jak kogoś ominęło.

[#10] Re: Czy miga twoja Amiga?

@snajper, post #9

To jest, kuna, genialne!
I jakoś nawet rusza pod PC-Taskiem, choć nędznie.
[#11] Re: Czy miga twoja Amiga?

@Daclaw, post #10

To nawet powinno pójsc (teoretycznie) na A2088XT
[#12] Re: Czy miga twoja Amiga?

@nogorg, post #8

Może to głupie pytanie ale co tam:
Skoro czytam forum na PC i cały obraz nigdzie mi nie drży w tej rozdzielczości na jakiej działam 1080P jest ustawione, to dlaczego ten Rambo z lewej strony drży, a wszystko inne jest stabilne? Przecież nie zmieniłem żadnej rozdzielczości Zawsze mnie to irytowało że nawet pod emulatorami ten interlace i obrazki w ham'ie amigowe drżały - WHY jak jestem na całkiem innym sprzęcie fizycznym gdzie takie coś praktycznie nigdzie już nie występuje? Co to za jakieś dziwne upychanie pixeli że tak to lata?
[#13] Re: Czy miga twoja Amiga?

@KoFi, post #12

Symulacja emulacji - animacja.
Taka sytuacja
[#14] Re: Czy miga twoja Amiga?

@KoFi, post #12

Podłącz prawdziwą Amigę do analogowego, PAL-owskiego wyświetlacza CRT, najlepiej przez RGB i będziesz miał referencyjne warunki do dywagacji, a potem do porównywania z czymś innym. A nie konwertery, upscallery, emulatory...
[#15] Re: Czy miga twoja Amiga?

@nogorg, post #4

Trzeba wiedzieć o jednej rzeczy. Przesuniecie linii jest o pół piksela (na CRT), więc migotanie będzie praktycznie zawsze.
[#16] Re: Czy miga twoja Amiga?

@cholok, post #15

O dzięki. Tak właśnie podejrzewałem, że to nie może być takie proste. Gdyby było to już dawno by ktoś to zrobił.
W UAE można narysować sobie poziomą linię na 2 piksele, która wcale nie drga.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem