[#1] Kabel RGB-SCART
Cześć,
przymierzam się do porobienia na nowo kabelków do Amig i o ile sprawa z wtyczkami jest prosta to zastanawiam się co do kabla.. Chciałbym użyć dobrej jakości kabla, kable mają mieć ok 2m. Szukałem kabla VGA z 11 żyłami, chcę zrobić z tego schematu http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_SCART/amiga_scart.html i znalazłem tylko taki kabel:
https://sklep.rms.pl/przewod-vga-d-sub-hd15-ofc-lindy-37244-1m
Spełnia wymagania, ale delikatnie mówiąc drogi... Możecie coś polecić? A może po prostu kupić gotowy kabel VGA i uciąć wtyczki?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2021 12:55:01 przez jargo

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2021 12:55:41 przez jargo
[#2] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #1

Poszukaj przedłużaczy VGA D-SUB. Można kupić 15m-20m za 40zł. Szukaj takich "grubszych". Jako, że w erze HDMI rynku na te kable zbytnio nie ma, to ich ceny są poniżej ceny produkcji
[#3] Re: Kabel RGB-SCART

@snifferman, post #2

Dzięki, tak zrobię. Na aledrogo 10m za 25 zeta to uczciwa cena.
[#4] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #1

Zastanawiam się jeszcze nad schematem.. Przymierzam się do tego: http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_SCART/amiga_scart.html, chociaż prawdę mówiąc nigdy z niego nie robiłem kabla, obecne mam kabel tylko na 6 żyłach zrobiony i wydaje się być ok.
Może powinienem skożystac z jakiegoś innego? Fajnie było by też pociągnąć audio w tych 11 żyłach, chociaż kiedyś miałem problem, że powodowało to zakłócenia. Możecie któryś polecić?
[#5] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #1

Możesz też pociąć jakiś kabel HDMI. Plusem jest to, że każda linia danych w HDMI jest osobno ekranowana, więc możesz to wykorzystać do odizolowania składowych RGB. Żył jest dużo więcej niż potrzeba, więc nadmiarowe możesz wykorzystać na masę. Efekt (przynajmniej u mnie) jest dość imponujący, w porównaniu z dość sensownej jakości kablem kupionym na Allegro, zakłóceń jest zauważalnie mniej.
Aha, jedna uwaga: w schemacie, który podsyłałeś, zamieniona jest masa składowej B z R ale nie ma to wpływu na działanie, bo z tego co autor pisze dalej, masa dla pinów 16 - 19 jest wspólna. W niektórych schematach (np. u Lotharka), wszystko jest zlutowane razem. Ma to wpływ na komfort przy składaniu - gdybym doczytał to przed złożeniem kabla, miałbym dużo mniej niepotrzebnej plątaniny.
[#6] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #4

No właśnie. Jak się zrezygnuje z dźwięku na tym kablu,
to można się zmieścić w 6 żyłach.
Kupiłem najtańszy kabel bez żadnego ekranowania
i obraz ok, podobny do solidnego kabla.
Na lcd tv może być oczywiście inaczej i zakłócenia
może będą, nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2021 18:10:40 przez mmarcin2741
[#7] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #1

Kup kabel scart-scart i utnij jeden koniec.
Kabel porządny np. Vitalco czy Banbridge, ja robiłem też na kablach Hama i jakichś z epoki i nie było zakłóceń OK
[#8] Re: Kabel RGB-SCART

@Bartek2075, post #7

I 21 żył do polutowania, bo szkoda, żeby się zmarnowały .
[#9] Re: Kabel RGB-SCART

@Bartek2075, post #7

Kup kabel scart-scart i utnij jeden koniec.
Popieram. Swego czasu zrobiłem tak kilka kabli i dawały bardzo dobre rezultaty. Moje kable miały w środku 5 małych przewodów koncentrycznych (RGB, sync i composite), a sekcja audio była w dodatkowym ekranie.
[#10] Re: Kabel RGB-SCART

@Bartek2075, post #7

Już tak raz zrobiłem, chyba na Hamie właśnie i okazało się, że wszystkie kabelki były w jednym kolorze.. Namęczyłem się, żeby to jakoś połączyć, ale chyba coś namieszałem i nie działał, więc dałem sobie z tym spokój. Tym razem chciałbym takiej niespodzianki uniknąć :), dlatego pomyślałem o kablu VGA, bo kiedyś na takim robiłem już kabel i żyły były kolorowe.
[#11] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #10

Multimetr w dłoń i nie ma problemu.
[#12] Re: Kabel RGB-SCART

@btr, post #5

W czwartek zrobiłem pierwszy kabelek :). Kupiłem na Allegro kabel VGA 15m za 40 zeta, uciąłem końcówki i ukazało się 7 kolorowych żył, w tym trzy grubsze, przeznaczone na RGB.

Skorzystałem ze schematu Lotharka z rezystorami 75R, 100R i 510R, który wymaga tylko 5 żył i dzięki temu zostały mi jeszcze dwie na dźwięk. Na razie pierwsza wersja kabelka zrobiona bez dźwięku, obraz jest super przy długości 1,5m. Robię teraz wersję z dźwiękiem puszczonym na pozostałych dwóch żyłach, jak skończę to pochwalę się efektem :).
[#13] Re: Kabel RGB-SCART

@jargo, post #12

Oba kabelki zrobione, obraz jak dla mnie zadawalający. Różnicy pomiędzy wersją z dźwiękiem, a bez nie widzę. Jak ktoś ma rozterkę, jak ja, z którego schematu zrobić kabel spokojnie mogę polecić ten Lotharka, szczególnie, że na 7 żyłach można puścić obraz i dźwięk. Poniżej zdjęcia jak wygląda obraz na telewizorze LCD 32" Samsunga.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem