[#1] Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB
Szanowni..
jak w temacie. Chciałbym podłączyć w sekcji RGB/Component dla 'A' po BNC.

link

Znalazłem na internetach taki schemat:

link

Zadziała? Jeśli tak, to jakiego kabla najlepiej użyć? jakiegos "zwykłego" z oplotami dla kazdego kabelka, czy tez może trzeba 50/75 Ohm? Na AmiBay widziałem gotowe kabelki, ale po ich grubości nie wydaje mi się żeby miały 50/75. Dzięki za odpowiedzi i uwagi

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2021 13:33:56 przez newguru
[#2] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #1

Schemat zadziała. Nie wiem co prawda czemu masy RGB tak sobie człowiek skrzyżował, wygodniej się lutuje 3-16, 4-17, 5-18, ale elektrycznie nie ma to znaczenia. Najlepiej użyć 4 przewodów koncentrycznych 75 Ω. I nie daj się zwieść grubości, impedancja falowa kabla zależy od stosunku średnic żyły środkowej i ekranu (oraz parametrów izolacji między nimi), a nie wprost od samej średnicy. Czyli możesz mieć dwa kable, zmierzysz je z zewnątrz suwmiarką, jeden będzie miał 3 mm, drugi 15 mm, oba będą miały 75 Ω. Kabel grubszy ma mniejsze tłumienie na metr i może przenieść więcej mocy, ale w przypadku półtorametrowego kabla do monitora obie te rzeczy są bez znaczenia.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2021 14:29:50 przez Krashan
[#3] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #1

Taki kabel może by sie nadał:
https://www.retrogamingcables.co.uk/sony-av-accessories/sony-pvm/sony-pvm-scart-converter-bnc

albo ten:
https://www.retrogamingcables.co.uk/female-rgb-break-out-scart-to-4-x-bnc--2-x-rca-for-sony-pvm-monitors

Na tej stronie jest dużo rzeczy. Sam nawet nie przejrzałem
wszystkiego, bo nie mam bvm.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2021 14:39:13 przez mmarcin2741
[#4] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@mmarcin2741, post #3

Mam kabel do Sony PVM chyba z tego samego sklepu z UK i działa z A1200

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2021 14:47:14 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#5] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@Krashan, post #2

Rozumiem że rezystor 330 Ohm ma być wlutowany?
[#6] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@mmarcin2741, post #3

Troszke drogo, szczegołnie że mam zaciskarkę do BNC i mogę samemu zmontować taki kabelek poza tym i tak musiałbym przelutować 2 koniec kabla ze SCART na DB23
[#7] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #5

Rozumiem że rezystor 330 Ohm ma być wlutowany?
Trudno powiedzieć. Zadaniem tego rezystora jest ograniczenie amplitudy sygnału synchronizacji, która w Amidze jest spora, około 4,5 V. W kablu RGB-SCART jest on niezbędny, bo współczesne telewizory mogą tego nie przeżyć (spodziewają się amplitudy w okolicach 1 V). Natomiast SONY PVM jako sprzęt profesjonalny przypuszczalnie spokojnie sobie z tym radzi. Autor dyskutowanego schematu mógł dać ten rezystor przez analogię do SCART-a, a może zajrzał do manuala SONY. Na wszelki wypadek bym go wlutował. Jeżeli nie będzie synchronizacji obrazu, wtedy zmniejszył wartość.
[#8] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@Krashan, post #7

Dzięki za odpowiedz.
[#9] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #8

Tak na marginesie, jak już zrobisz okablowanie,
to mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami
jak dobry jest obraz.
Kurczę, ostanio widziałem pvm-a na allegro...
...13 cali za 800zł.
[#10] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@mmarcin2741, post #9

Ja trafiłem bardzo ładny egzemplarz z małym przebiegiem, w dodatku w szarym kolorze i z roczną gwarancją, za jedyne 1100 zł z przesyłka na palecie
[#11] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@mmarcin2741, post #9

Wracam z tematem... wrazeń związanych z PVM

Zaczynając od początku. Kabel i wtyk DB.
Już na samym początku zdeżyłem się ze ścianą o nazwie "wtyk żeński DB23". Praktycznie nie do zdobycia w "nowej formie" - jedynie z odzysku z alledrogo - koszt ok 40 zł. Znalazłem jedynie jedną stronę w polsce, która posiada takie złącze - 30 PLN + przesyłka oczywiście. Odpuściłem sobie. Czy drogo? temat dyskusyjny, ale moim zdaniem cena za taki przedmiot przekroczyła granicę przyzwoiitości. Postanowiłem na swoje potrzeby zaadoptować wtyk DB25 nieco go modyfukując. Odwiedziłem kilka lokalnych sklepów elektronicznych - DB25 brak :D , jedynie DB27. Coż... postanowiłem pogrzebać w mojej piwnicznej graciarni, znalazłem DB25. Podobnie kabel - wszystkie sklepy lokalne - tylko standardowy gruby koncentryk 75 Ohm. Zdawałem sobie sprawe że upchnięcie 4 żył takiego przewodu w takiej wtyczce bedzie co najmniej karkołomne, a wręcz niemożliwe. Porozglądałem się na allegrogo - zamówiłem cieńszy. Przy lutowaniu cieńszego też był mały problem, bo podczas upychania kolejnych kabelków zdażyło się 2 razy "zerwanie" już przylotowanej wewnetrznej żyły koncentryka. Jest dosyć cienka. Koniec końca, pomimo mojch średnich umiejętności lutowania - udało się.
Foto kabelka i wtyku: link

Monitor:
W skrócie - rewelacyjny. Obraz ostry jak żyleta, wyrażny, z doskonałym nasyceniem barw. Czy warto było tyle zapłacić? Warto, jestem bardzo zadowolony - szczegolnie z tego egzemplarza, monitor po przeglądzie, kalibracji, diagnostyce z wydrukiem, z certyfikatem i gwarancją. Najlepszy obraz ze wszystkich posiadanych przeze mnie monitów (używanych z Amigą) - tj. Atari SC1224 i Philips SM 8832-II. Poniżej, w porównaniu, postanowiłem przedstawić jak się prezentuje obraz, dorzucając dodatkowo do porównania Monitor LCD i "baniak" NEC MultiSync. Zrobilem "fotografie" obrazu, niestety... telefonem, ale różnicę widać.

Sony PVM:
link
link
link
link
link
link
link
link
link
link
krótki filmik: link

Z podłączeniem jest jeszcze jeden problem, temat muszę jeszcze rozpoznać. Mianowicie gdy podłączyłem monitor za pomocą sekcji A dla RGB/COMPONENT wygląda na to, że nie zabardzo działa synchronizacja. Objaw jest następujący:
link
Natomiast w sekcji B nie ma takiego problemu, z tym że tu nie działa pokrętło regulujące color/black&white (chroma)z przedniego panelu, dla podłączenia w sekcji A działa.
Gdyby ktos wiedział co jest powodem takiego zachowania (być może nie takiej wartści rezystor?) to proszę o info.

Porównanie:

LCD: link link

NEC MultiSync: link link

Philips CM8832-II: link link

Atari SC1224: link link

Sony Trinitron PVM: link link

I zbiorczo: link

W mojej opinii najładniej prezentuje się obraz z Sony, póżniej z Atari.

Teraz jeszcze muszę poszukać sposobu na podłączenie Sony do Raspberry PI 400. Chętnie bym odpalił np. Fate to Black, Quake II na takim monitorku ew. inne produkcje emulując jakieś retro sprzęty.
1
[#12] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #11

Obraz rzeczywiście robi wrażenie. PVM
to jakby jakaś zupełnie inna, lepsza
technologia. Szkoda, że u nas tak
trudno dostępne.
[#13] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #11

Hej, gratuluję udanej konfiguracji!
Do raspberry są gotowe nakładki do produkcji sygnału rgb np.:
link
Popularna jest ta lutowana samemu na rezystorach i ta chyba wyjdzie najtaniej. Wkleję jak znajdę.
Te nakładki wpina się w złącze gpio i ustawia w konfiguracji żeby wyświetlały po rgb.
Można też kupić konwertery z hdmi na inne sygnały ale tu nic nie wiem o jakości.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2021 18:37:56 przez Mikrobi
[#14] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@newguru, post #11

https://allegro.pl/oferta/gert-vga-666-kit-modul-vga-dla-rpi-3-2-b-8244159488 (na aliexpress taniej)- i potem z vga na bnc?
Są też gotowe rozwiązania na scart RGB-PI lub PI2SCART

Nie wiem jakie masz kable

Bardzo mnie ciekawi jak w takim zestawieniu wypadłby zwykły monitor VGA pod OSSC.
[#15] Re: Podłączenie A1200 do monitora SONY PVM przez RGB

@Mir3k, post #14

Nie wiem jakie masz kable

Kabelek mam taki, jak wrzuciłem na fotce (szary na dole fotki, 75 Ohm)
link
Ale wydaje mi się, że stosując rozwiązanie które podałeś, koncentryk będzie zbędny?
I nie wiem, czy te rozwiązania podejda pod PI 400

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2021 21:52:57 przez newguru
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem