[#1] Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik
Witam wszystkich forumowiczów-amigowców :)
Po kilku latach (może nawet 10-ciu) nieużytkowania mojej Amigi, postanowiłem sprawdzić czy działa i przypomnieć sobie stare gierki.
Podłączyłem zasilacz (ciężki) do komputera i do sieci. Po włączeniu zasilacza Amiga zaświeciła lampką na zielono i zgasła. Po rozkręceniu zasilacza okazało się, że spalił się bezpiecznik. Wymieniłem go na nowy i ponownie spróbowałem uruchomić zasilacz bez podłączenia do komputera - kolega sprawdził multimetrem, że podaje napięcie. Podłączyłem zasilacz do komputera i do sieci, włączyłem go; lampki Amigi ledwo mignęły. Znowu spalił się bezpiecznik w zasilaczu. Czy ktoś może wie co może być przyczyną?
Dziękuję z góry za dyskusję i pomoc,
Tomek.
[#2] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@albater, post #1

1. Może za mały bezpiecznik zakładasz ? Oczywiście zakładamy taki jak przewidział producent.
2. Uszkodzony komputer.
[#3] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@albater, post #1

Z której strony jest ten bezpiecznik pierwotnej czy wtórej ? Zasilacz przez żarówkę żeby nie uszkodzić komputera i pomiar prądu na 5i12V.
[#4] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@ryshard, post #3

Podłączenie przez żarówkę nie uratuje komputera jeśli napięcia będa za wysokie.

Sprawdzić czy w Ami nie ma zwarcia między liniami zasilania a GND.
Zasilacz należałoby sprawdzić pod obciążeniem. Podłączając pod sztuczne obciążenie, albo z braku sprzętu stare dyski HDD, których nie szkoda jak coś pujdzie nie tak.
Daj fotke zasilacza w środku.
[#5] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@albater, post #1

Jak to zasilacz ciężki od A500 z transormatorem, to napięcia
w sumie powinny być prawidłowe w tych modelach również
bez obciążenia.
[#6] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@mmarcin2741, post #5

Z tego co pamiętam i widziałem na zdjęciach, to zasilacze nie są na stabilizatorach liniowych tylko na tranzystorach i sterownikach DC/DC? Ja sugerowałem przetestować zasilacz pod obciążeniem, aby wykluczyć Amigę jako przyczynę.

Kondensatory w zasilaczu również mogą być przyczyną problemów.
[#7] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@albater, post #1

Cześć.
Włącz zasilacz bez podpiętej Amigi. Jeśli wywali bezpiecznik to sprawa prosta.
Jeśli nie wywali to trzeba sprawdzić na początek kondensatory te duże w okolicy gniazda zasilania w A500.
W A500 często też układy U38 lub U39 robiły zwarcie.
[#8] Re: Amiga 500 - zasilacz pali bezpiecznik

@snifferman, post #6

Miałem/mam 2 może 3 sztuki tych cięzkich zasilaczy i.
z tego, co pamiętam, każdy pokazywał prawidłowe
napięcia bez obciążenia. Ale być może istnieją
konstrukcje, które potrzebują obciążenia. Testowałem
tylko 3 egzemplaże, także nie można mieć pewności.

Zresztą, autor wątku pisze, że kolega zmierzył
i zasilacz daje napięcia, więc pewnie zwarcie
jest gdzieś w Amidze.

Autor wątku nie napisał nawet, jaki model
Amigi posiada. Do A600 też był ciężki za-
silacz, ale waga wynikała z zalania żywicą.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2021 19:17:02 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem