kategoria: A500
[#1] Syncmaster 711MP nie dziala z Amia
Witajcie, jestem świeżym posiadaczem Amigi 500. Po przeczytaniu wielu wątków kuoilem do niej monitor Samsung Syncmaster 711MP. Niestety nie dziala po kablu scart. Mam oryginalny kabel i monitor wyswietla biale tlo w jakimiś małymi "krzakami". Co może.byc przyczyna? Kabel, monitor?
[#2] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #1

Masz orginalny "komodorowski" kabel Scart RGB do A500? szeroki uśmiech

Sprawdź Amigę, kabel, monitor.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2021 07:53:02 przez Norbert
[#3] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@Norbert, post #2

Wg mnie jest to oryginalny kabel -metalowa wtyczka od strony Amigi ze znaczkiem C. Zamówiłem inny dorabiany kabel, ale dziwne zeby na oryginalnym nie działało.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2021 09:04:21 przez moulder
[#4] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #3

Podłącz inne urządzenie po SCART, żeby się upewnić, że monitor działa jak należy.
[#5] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@Jacques, post #4

Właśnie nic nie mam innego pod scart. Może coś w menu serwisowym monitora trzeba pogrzebać?
[#6] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #5

Nie trzeba - tylko źródło sygnału trzeba wybrać - EURO / SCART

Mam taki sam monitor.
[#7] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #5

A Amiga działa z innym monitorem/Tv ze scart ? z tym kablem co masz ?

Nie napisałeś czy Amiga w ogóle działa. Możesz po chinchu sprawdzić czy masz obraz mono. ten monitor chyba ma wejscie AV

Jak masz obraz mono to :
brak prawidłowych sygnałów na wyjściu RGB w Amidze
problem z kablem
problem z monitorem

tyle odczytałem w fusach mojej kawy
1
[#8] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@nekroskop, post #7

Ten monitor chyba od biedy nawet po vga łapie 15 khz z tego co pamiętam.
[#9] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@mikecios, post #8

Nie łapie.
1
[#10] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@Hubez, post #9

Potwierdzam , mój też nie złapał
[#11] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@nekroskop, post #10

Czeski błąd , pokićkało mi się , mysłałem o LG 1717
[#12] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@mikecios, post #11

mysłałem o LG 1717

1717 też nie wszystkie łapią.
[#13] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@mikecios, post #8

Po vga w ogóle jest czarny obraz , tez mam taki kabel. Nic, czekam na drugi kabel scart, w międzyczasie może dorwe jakis tv crt i w ogóle sprawdzę czy to nie może problem Amigi.
[wyróżniony] [#14] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #13

A nie masz jakiegos innego kompa/konsoli żeby sprawdzić czy to wina odbiornika czy nie po scart.
[#15] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@mikecios, post #14

No właśnie nie mam nic co śmiga po scart w domu. Juz bym dawno to sprawdzil. Podłączałem jeszcze Amige startem pod tv LCD Samsunga, ale było do przewidzenia, ze on 15Hz nie ogarnie wiec tez lipa.
[#16] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #15

Przypomnij sobie - może leży gdzieś jakiś magnetowid, albo DVD.
[#17] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #15

Podłączając przez Scart masz sygnał RGB analogowy, jeżeli TV ma wejście RGB to powinien coś wyświetlić. Ile wejść Scart ma ten TV. Czy przy tym, do którego podłączałes jest oznaczenie RGB?
[#18] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@nostrum666, post #17

W manualu ma

[#19] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #3

Jeżeli to przeróbka kabla Commodore (wtyk scart pewnie jest dorobiony) to nie masz prawidłowych sygnałów na pinach 8 (switching) i 16 (blanking). W starych TV może i kabel działał, ale panele LCD na poważnie sprawdzają stany tych sygnałów.
[#20] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@pp, post #19

Dobrze wiedzieć. Może ten kabel jest przerobiony. Zamowilem z Allegro inny kabel scart wiec mam nadziejez ze zadziała. Dzis chyba kupie jakis tv banke, zeby chociaż wykluczyć Amige bo mnie już szlag trafia
[#21] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@nostrum666, post #17

On cos wyswietla bo wchodzi bialy ekran i czarne krzaczki gdzieniegdzie wiec jakis sygnal dostaje.
[#22] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #20

711MP ma z lewej złącza rca. Zepnij żółte wejście z wyjściem Mono z Amigi. Obraz będzie w odcieniach szarości, ale będziesz wiedział czy obraz jest generowany.
[#23] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@pp, post #22

Jak byś napisał z kad jesteś, może w pobliżu znalazł byś kogoś co by sprzęt przetestował podłączył.
[#24] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@moulder, post #21

Ale mnie chodziło o ten TV Samsung.
[#25] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@mikecios, post #8

Nie łapie, mam 941MP, to prawie to samo.
[#26] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@Koniu-81, post #25

Na szczęście prawie to samo, bo na 711MP obraz Amigi po SCART nie drży w pionie, a na 741/941MP owszem Jednak różnią się elektroniką tunera.
[#27] Re: Syncmaster 711MP nie dziala z Amia

@Jacques, post #26

Temat ogarnięty, dostałem inny kabel scart i Amiga teraz dziala na LCD i na starym crt.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem