[#1] Powrót do GOTEKA - problemy początkującego
Cześć, długo nie miałem czasu/weny na testowanie sprzętu i dyskietek, a teraz w końcu zabrałem się do roboty i przeanalizowałem stan starych dyskietek i przerobiłem kilka stacji, generalnie większość jest już w kiepskim stanie, postanowiłem więc wrócić do stacji GOTEK którą zakupiłem prawie dwa lata temu :).
Podłączyłem GOTEKA do portu zewnętrznego, przez bootselector ustawiony jako DF0.

Podpowiecie czy poprawnie wykonałem procedurę upgrade firmware? Ze strony https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Downloads plik FF_Gotek-v3.29.upd wrzucony na stację, start z dwoma przyciskami, komunikaty: uPd -> u5b -> crc -> cLr -> Pr9 -> F-F -> 0_ -> 000 - czy to oznacza, że upgrade stacji zakończył się pomyślnie?

Teraz w katalogu głównym pendrive mam pliki AUTOBOOT.HFE, HXCSDFE.CFG (teoretycznie dla wersji V3) - a w folderze 'gry' kilka plików adf. Niestety po uruchomieniu komputera gotek pokazuje jedynie 000, a Amiga obraz oczekiwania z dyskietką. Przyciski nie zmieniają stanu wyświetlacza - zostanie 000.

Czy potrzebuję też dodatkowo plik z selectorem?

Co pominąłem? :)
[#2] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #1

Pominołeś dokumentacje
1
[#3] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@snifferman, post #2

Masakra, dzięki wielkie, zapomniałem o zworce w środku bo wcześniej bawiłem się jako DF1 w innej Amidze...
Widzę FF-v3.29 więc zadziałało :)

O tak głupiej rzeczy zapomnieć... :)

Jeszcze raz dziękuję za linka - tak, wcześniej uznałem, że nie muszę czytać... :)
[#4] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #3

no i te .ADF podepnij pod odpowiednie sloty.
[#5] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Stoopi, post #4

A jak u Was wygląda sytuacja z dostępnymi w sieci plikami adf?
W większości działają?
Widzę, że do wielu gier można znaleźć wiele różnych wersji. Przykładowo Yo! Joe! sprawdzałem z 5 różnych źródeł (inaczej opisane pliki) i z żadnego nie udało mi się uruchomić - po ekranie startowym albo paski na ekranie, albo ekran jednolicie czerwony (lub pomarańczowy? :D).
Taki lotus idzie od strzału, Sim City 1 wyświetla komunikat że za mało pamięci na załadowanie mapy (mam włożone dodatkowo 0,5MB - to za mało?)

Kilka losowych gier jeszcze sprawdzałem - menu odpali się praktycznie zawsze, ale gra już niekoniecznie... To wygląda na problem z jakością obrazów, czy coś sprzętowego z komputerem?
Wyciągnę jeszcze jutro drugi egzemplarz i spróbuję czy wygląda to tak samo.
[#6] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #5

Jaka Amiga, jaki kickstart ?
Jeśli masz podłączone dwie stacje dyskietek może czasem brakować pamięci.

Warto sprawdzać wymagania sprzętowe danych gier, aby potem nie mieć problemów.
[#7] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Norbert, post #6

Przykładowo Yo! Joe! sprawdzałem z 5 różnych źródeł

Tylko 5? Ja mam 8 różnych obrazów pierwszego dysku i dwie drugiego
[#8] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #5

Musisz sprawdzać na kilku plikach .adf Nie beda działały niektore ze względu na crack w grze, na niezgodnośc gry do chipsetu jaki masz (ocs/ecs/aga), na zbyt małą pamieć w Amidze. Co do dostępności to raczej nie bede tu reklamował stron z plikami .adf

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2022 22:47:23 przez Stoopi
[#9] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Stoopi, post #8

Odnośnie wersji kickstart:
Przy starcie jeśli nie odpalam nic, to na dyskietce mam informację o wersji 1.3.
Odpaliłem teraz z adf Workbencha (adf opisane jako v1.0) - tam przy przejściu do version mam informację "Kickstart version 34.5 Workbench version 34.20"

Pamięć - w workbench w górnej części ekranu mam informację "412832 free memory". Patrzę na płytkę rozszerzenia - a tu 'MIAN Electronics 2MB V 3.0 WA' - bez dodatkowych modyfikacji pod klapkę tylko 0.5MB mogę wsadzić? (to 2MB z innego egzemplarza, w tym 0.5MB było, ale bateria mocno wylała i zżarło ścieżki :( )
Komputer kupiony jako uszkodzony - zielony ekran, wymieniłem RAM i ruszył.
Wypadałoby mi w takim razie rozszerzyć tą pamięć - tylko kupić pod klapkę 0.5 czy z tym 2MB kombinować?

Bardziej od środka - płyta w wersji 6A. Nie wiem tylko w jaki sposób zweryfikować wersję chipsetu (OCS/ECS/AGA)?
Mam też drugą sprawną z płytą w wersji 8A.1 - kiedy testowałem na dyskietkach, obie zachowywały się tak samo, te aplikacje działały na jednej i drugiej.

Ogólnie to mam też jeszcze jedną uszkodzoną z płytą 6A - dawno temu za jakieś grosze kupiona z modyfikacjami (Gary na dodatkowej podstawce, kabelki do JP8 i JP2 - to chyba do rozszerzenia pamięci?, przy ROM płytka HDP Electronics 920905, na niej fabryczna kość + 2x D27C101A, 2x HN27C101G-25) - jej jednak nawet nie ruszałem póki co, raz próbowałem odpalić, czarny ekran, zostawiam na później :)
[#10] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #9

to rozszerzenie pod klapke 2mb i podstawka pod garego to komplet.
[#11] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #9

Pamięć - w workbench w górnej części ekranu mam informację "412832 free memory"

Czyli Amiga widzi lub ma tylko 512kb.
Duża część gier nie pójdzie .
[#12] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Norbert, post #11

Dzisiaj odebrałem paczkę z 512KB.

Wszystko co nie chodziło z niewyjaśnionych dla mnie wcześniej powodów, ruszyło :D
Podobno dzień dziecka 1 czerwca, ale ja swój mam dzisiaj :)

Dziękuję za naprowadzenie!

Teraz przyjdzie czas na testy z 2MB, tylko muszę doczytać jak to w A500 wykorzystać, pewnie jakieś dema?
[#13] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@xilo, post #12

Dysk twardy i pamięć fast najpierw, bo 2mb ramu z dyskietek, to raczej
mało co wykorzysta. Chyba gra Walker ma syntezę mowy przy ponad
1mb, innych nie pamiętam.
[#14] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@mmarcin2741, post #13

- Lemings 2 The Tribes - dodatkowe dzwieki
- Mortal Kombat 2 - jak wyzej, (chyba tez wiecej efektow graficznych)
[#15] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Phibrizzo, post #14

Setlers - większe mapy
[#16] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Norbert, post #15

Co sie bedziemy rozdrabniac: link
[#17] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Phibrizzo, post #16

Jest też kilka nie dopisanych do listy tutaj.
[#18] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@Phibrizzo, post #16

Lista obejhmuje gry korzystające z powyżej 512k. W Settlers
pamięć 2mb pozwala na zwiększenie rozmiaru mapy
z 3 do 5. I to ma faktycznie wplyw na mechanike gry
i poprawia gameplay.
[#19] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@mmarcin2741, post #18

W Settlersach masz też więcej dźwięków tła.
To rozszerzenie 2MB to jest slow+chip?
Przydaloby się info jakie rewizje płyt A500 ma autor, to będzie można coś doradzić.

Fotki tego rozszerzenia 2MB mile widziane
[#20] Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego

@snifferman, post #19

Cześć, muszę przyznać że jedyne co zdążyłem zrobić to przelutować baterię na rozszerzeniu na nową ;)

Odnośnie rozszerzenia - jeden kabelek do JP2 mam urwany, muszę dolutować. Do czego służyć może zworka M2? Jest u mnie zaśniedziała, jakby od baterii...

To odnośnie wersji płyty:

I dokładnie jaka pamięć:

Dzisiaj potestuję :)

Zainteresował mnie mocno temat dysku - mam gdzieś karty CF i przejściówki - używałem w notebookach 486.
Tylko muszę się dokładniej doinformować odnośnie fast/slow RAM - a w przynajmniej kilku wątkach widzę że piękne wykłady w temacie robiliście - mam co czytać :)

Plan na dziś - spróbować uruchomić ten egzemplarz z rozszerzeniami. Coś mi świta, że zaraz po kupieniu jej lata temu sprawdzałem i moim oczom ukazał się czarny ekran - teraz chociaż mam możliwość posprawdzania i podmiany układów, czeka mnie trochę zabawy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem