[#9]
Re: Powrót do GOTEKA - problemy początkującego
@Stoopi,
post #8
Odnośnie wersji kickstart:
Przy starcie jeśli nie odpalam nic, to na dyskietce mam informację o wersji 1.3.
Odpaliłem teraz z adf Workbencha (adf opisane jako v1.0) - tam przy przejściu do version mam informację "Kickstart version 34.5 Workbench version 34.20"
Pamięć - w workbench w górnej części ekranu mam informację "412832 free memory". Patrzę na płytkę rozszerzenia - a tu 'MIAN Electronics 2MB V 3.0 WA' - bez dodatkowych modyfikacji pod klapkę tylko 0.5MB mogę wsadzić? (to 2MB z innego egzemplarza, w tym 0.5MB było, ale bateria mocno wylała i zżarło ścieżki :( )
Komputer kupiony jako uszkodzony - zielony ekran, wymieniłem RAM i ruszył.
Wypadałoby mi w takim razie rozszerzyć tą pamięć - tylko kupić pod klapkę 0.5 czy z tym 2MB kombinować?
Bardziej od środka - płyta w wersji 6A. Nie wiem tylko w jaki sposób zweryfikować wersję chipsetu (OCS/ECS/AGA)?
Mam też drugą sprawną z płytą w wersji 8A.1 - kiedy testowałem na dyskietkach, obie zachowywały się tak samo, te aplikacje działały na jednej i drugiej.
Ogólnie to mam też jeszcze jedną uszkodzoną z płytą 6A - dawno temu za jakieś grosze kupiona z modyfikacjami (Gary na dodatkowej podstawce, kabelki do JP8 i JP2 - to chyba do rozszerzenia pamięci?, przy ROM płytka HDP Electronics 920905, na niej fabryczna kość + 2x D27C101A, 2x HN27C101G-25) - jej jednak nawet nie ruszałem póki co, raz próbowałem odpalić, czarny ekran, zostawiam na później :)