Witam.
Sorry, że Wam głowę zawracam.
Posiadam Amigę 1200 z oryginalnym Kickstartem 3.0 (3.00 ROM 39.106) i kartę turbo Apollo 1240/40 (procesor CPU Motorola 68040 @ 40MHz 32MB Fast RAM + koprocesor FPU 68882). Na karcie CF 8GB mam 3 partycje: DH0, DH1 i DH2 (5.5GB).
W HDToolBoxie do tych trzech partycji (DH0/DH1/DH2) mam zapisane parametry:
Mask = 0x7FFFFFFE
MaxTransfer = 0x1FE00
Identifier = 0x50465303
Automount this partition [zaznaczony]
W Startup-Sequence mam wpisane:
C:LoadModule Devs:scsi.device >NIL:
Na początku używałem następujących wersji scsi.device:
1.
scsi.device w wersji 46.0 (to jest wersja od Don_Adana); bardzo rzadko uruchamiał mi się Workbench z tej wersji; prawie zawsze wyskakiwał jakiś błąd podczas ładowania Workbencha albo zawieszał się i resetował
2.
scsi.device w wersji 44.2 (to jest wersja od Doobrey'a) - wczoraj przetestowałem tą wersję i niestety partycje (DH1 i DH2) pojawiły się jako standard NDOS (bałem się, że utraciłem dane z tych obu partycji); postanowiłem raz na zawsze zrezygnować z tej wersji
3.
scsi.device w wersji 43.47 (to jest wersja podobno od Cosmosa) - wczoraj chwilowo przetestowałem tą wersję i na szczęście partycje DH1 i DH2 są normalnie dosowe (dane nie zostały utracone); w wolnym czasie będę testował tą wersję
Od dłuższego czasu nie uruchamia mi się Workbench z karty CF.

Pościągałem z aminetu przydatne dodatki (PFS3_53.lha, pfs3aio.lha, LhADir112.lha itd itd) albo z innej strony
link (DOS.lzx, SCSI.lzx), ale nie mogę teraz z niczym ruszyć, bo nie mam dostępnego na Amidze pliku LHA i LZX, aby to wszystko rozpakować. Te wszystkie archiwa mam zapisane na karcie CF w adapterze PCMCIA.
Będę Wam bardzo wdzięczny, jeżeli krok po kroku napiszecie mi co mam zrobić, abym w końcu mógł uruchamiać Workbencha bez tych wszystkich usterek. Nie mam pojęcia czy w przypadku tej mojej konfiguracji A1200 - będzie wymagane mapowanie kickstartu dla tej mojej karty turbo Apollo.
Jeżeli to mapowanie kickstartu jest konieczne, to podajcie mi pełną ścieżkę do zapisu w Startup-Sequence.
Mam 3 pytania:
1. Czy ten scsi.device w wersji 43.47 będzie odpowiedni do obsługi karty CF przy tej mojej konfiguracji A1200?
2. Czy wyskakiwanie błędu podczas ładowania Workbencha, zawieszanie się albo resetowanie - spowodowane jest nieodpowiednią wersją scsi.device v46.0?
3. Czy koniecznie muszę zrobić mapowanie kickstartu dla tej mojej karty turbo Apollo?
Czekam na odpowiedź...
Pozdrowienia dla Amigowców.
Ostatnia aktualizacja: 23.05.2022 18:23:58 przez krzysiekp41