[#1] Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie
Cześć,

Zainstalowałem pakiet xadmaster z aminetu, wgrałem klucz i podczas otwierania czegokolowiek programy zachowują się jakby xadmaster.library nie istniał. Np. Voodoo-X krzyczy "Unable to open the following libraries: xadmaster.library version 10". Shellowa komenda xadlist pisze "Could not open xadmaster.library". Oczywiście biblioteka jest w systemie, a po uruchomieniu z shella "version xadmaster.library" dostaję wersję 12.1.

Mam system 3.2.1, Vampire oraz PFS3. Próbowałem instalować xadmaster dla wersji 060 oraz 020. W obu przypadkach ten sam problem. Gdy uruchomie Snoopdosa to widze wpis, że niby xadmaster.library się załadował.

Ktoś ma pomysł o co tu może chodzić? Dodaję poglądowe zdjęcie

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2022 08:46:51 przez Lorak
[#2] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #1

sprawdź po pełnej ścieżce dostepu na HDD. Może najpierw sprawdza jakąś dziwną wersje w RAMie?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2022 09:20:12 przez Stoopi
[#3] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Stoopi, post #2

Sprawdziłem i "version HD0:Libs/xadmaster.library" daje ten sam rezultat. Nie mam niczego niestandardowego. Po prostu xadmaster zainstalowany z paczki z domyślnymi ustawieniami (poza guidem który wrzuciłem do HELP: )
[#4] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #3

Take efekty moga byc jak bity protekcji nie sa ustawione, albo plik jest uszkodzony, albo jest blad w bibliotece, ale watpie zeby o to chodzilo. Mozesz sprobowac klucz wyrzucic na razie i zobaczyc jak zareaguje. Mozesz tez WB 3.1 sobie nagrac na dyskietke (takie minimum, zeby tylko wczytywal sie WB, reszte wywalic). Dograc tam samo xadmaster.library i xadinfo. I odpalic z Shella. Ewentualnie moze cos Ci miesza w systemie moze virus albo jakis program patchujacy system.
[#5] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #1

Odpal Scout i zobacz czy biblioteka siedzi w pamięci, tym programem możesz spróbować ją ręcznie załadować. Sprawdzałeś rozmiar xadmaster.library w archiwum LHA czy zgadza się z tym w Libs? Sprawdź też sumy kontrolne (MD5 lub CRC32).
[#6] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #3

Ażeby sprawdzić wersję pliku trzeba dodać parametr FILE do komendy VERSION. Inaczej sprawdza wersję z pamięci.

Biblioteka xadmaster.library polega na dodatkowych plikach. Zainstalowałeś je do katalogu LIBS: xad ?
[#7] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Don_Adan, post #4

Cześć, dzięki za podpowiedzi.
Take efekty moga byc jak bity protekcji nie sa ustawione, albo plik jest uszkodzony, albo jest blad w bibliotece, ale watpie zeby o to chodzilo.

Bity protekcji są ustawione na RWED. Plik był pobrany przez IBrowse z Aminetu, rozpakowany zwykłym lha i zainstalowany dołączonym installerem na prawdziwej Amidze. Plik po zainstalowaniu ma tę samą datę i rozmiar co w archiwum lha. Pobierałem plik conajmniej kilka razy (i to w różnych wersjach).

Mozesz tez WB 3.1 sobie nagrac na dyskietke (takie minimum, zeby tylko wczytywal sie WB, reszte wywalic).

Mam akurat wymontowaną stację dysków, ale sprawdziłem przez boot with no startup-sequence i przy gołym dosie jest ten sam komunikat.

Ewentualnie moze cos Ci miesza w systemie moze virus albo jakis program patchujacy system.

Sprawdziłem VirusZ z najnowszym xvs.library i nic nie wykrył. Co do programów patchujących to sprawdziłem i w sumie nie mam zainstalowanego nic poważnego. W user-startup mam xfdpatch oraz xpkmasterprefs, ale po wykomentowaniu dalej jest to samo. W startup-sequence jedynie dodany jest VisualPrefs. Poza tym pare toolsów w WBStartup dołączanych firmowo z OS3.2

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2022 22:02:35 przez Lorak
[#8] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@forge, post #5

Naprowadziłeś mnie na trop! Faktycznie Scout nie widział biblioteki w pamięci. Spróbowałem ją załadować LoadLibs, ale dostawałem tylko lakoniczny komunikat (nawet z parametrem VERBOSE):
LIBS:xadmaster.library error!

Pobrałem więc jeszcze raz wszystkie paczki xadmaster dla 000, 020 i 060 i spróbowałem załadować inne wersje. Co ciekawe okazało się że wersja 020 się załadowała!

No więc zacząłem szukać dalej i okazało się że w LIBS: mam nadal wersję 060 mimo, że uruchamiałem instalator dla 020 i przeinstalowywałem całego xada. Koniec końców wychodzi na to że instalator nadpisuje tylko pliki dodatkowe LIBSad oraz komendy z C: a nie nadpisuje xadmaster.library. Nie wiem czemu :/ Przekopiowałem xadmaster.library z paczki dla 020 ręcznie i dla pewności sprawdziłem pozostałe pliki i zaczęło działać!

Nie wiem też czemu wersja 060 nie działa. Niby Vamipre jest kompatybilny i inne rzeczy na 060 chodzą, ale jak widać czasem trafi się coś dziwnego.

Podsumowując:
- Xadmaster w wersji 060 nie działa na Vampire.
- Instalator xadmaster nie nadpisuje xadmaster.library. Jeśli zainstalowałeś najpierw niedziałającą wersję 060 to musisz przekopiować poprawną wersję ręcznie.

Dziękuję za pomoc!
1
[#9] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Hexmage960, post #6

Problem już się rozwiązał. Sprawdziłem jeszcze z ciekawości wersję z parametrem FILE dla 060 i w sumie wersja pokazuje się normalnie (12.1). Dodatkowe pliki były w LIBS: xad.
[#10] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #8

I teraz jeszcze następne jaja. Mając już działającą xadmaster.library dla 020 uruchomiłem LoadLibs jeszcze raz dla wersji 060 i o dziwo teraz error się nie pojawił. Dziwne rzeczy...
[#11] Re: Nie można otworzyć xadmaster.library mimo, że biblioteka istnieje w systemie

@Lorak, post #8

Najprawdopodobniej xad ma wlasne rozpoznawanie procesora, albo przy instalacji zle wybrales. Z Vampirem uzywaj programow/bibliotek w wersji 68040 a nie w wersji 68060.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem