[#1] Amiga pod TV
Mam takie tv
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=85aa9e9c0e4b917e9780ba98dff70624
Jest to tv bez kolorów przenośne które ma tylko jedno złącze
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=e473a6289f7c096c308e48ed9402a9e4
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=7670674ff0c622e432ecb51106f141d2
Złącze służy do podłączenia dodatkowej anteny i mam takie małe pytanie a konkretnie czy podłącze moją Amige600 do tego tv przez to złącze? Jeśli tak to dajcie jakiś schemat kabla.
PS. Chcę podłączyć amige do tego tv ponieważ nie mam innego tv i już mam dosyć siedzenia przy amidze w dużym pokoju i wysłuchiwania mojej babki co mi sapie że chcę plebanie oglądać. A chętnie pomęczę tego złoma grafiką o tajemniczej nazwie ECS

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 12:35
[#2] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #1

to jest zwykle zlacze antenowe, amige sie podlacza przez modulator, a schemat kabla powinien by prosty bo to tylko dwa kabelki.

[#3] Re: Amiga pod TV

@Banderas, post #2

Masz może schemat tego kabla?
Rozumiem że od strony amigi będzie wtyczka czincz. :)

[#4] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #3

Wez koncentryka z jednej daj chinch a z drugiej wtyke antenowa ot i caly "schemat" :)

[#5] Re: Amiga pod TV

@Fazior, post #4

Fajnie ale który kabel do którego kabla :)

[#6] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #5

srodek do srodka a oslona do oslony
nie zadawaj az tak laickich pytan
strach se bac co bys pytal jakbys podlaczal przez SCART

[#7] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #5

Człowieku nie osłabiaj z tym schematem.Czy naprawde nie potrafisz połączyc dwóch wtyczek "na wprost"?

[#8] Re: Amiga pod TV

@piteq, post #7

Dobra już spokój nigdy w takim kablu nie grzebałem i nie wiedziałem jak to wygląda ale teraz już wiem. Znalazłem odpowiedni kabel w tajemniczej szafce mojego brata ale gdy podłączyłem przez ten kabel amige do tv prze złącze modulatora w A600 to tylko na początku tv zapierdział i na ekranie takie jakieś falę sie pokazały i nic więcej. Przestawiałem przełącznik na modulatorze i nic. Mój kabel wygląda tak
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=25b86253446b7277d832c2df41e1fc25
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=a1e288d23d5a57432dc9448ce0716f98

[#9] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #8

Nie wystarczy tylko podlaczyc kabel. Nalezy dostroic telewizor jak do normalnego kanalu TV. Amiga nadaje przewaznie na kanalach U.
[#10] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #8

Dobrze wygląda, szukałeś kanału czy tylko podłączyłeś i myślałeś że odrazu będzie obraz?

[#11] Re: Amiga pod TV

@kjb, post #10

Podłączyłem i myślałem że będzie od razu obraz.

[#12] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #11

Jak napisał Andrzej Drozd musisz dostroić TV :) Warto przelecieć całą skalę bardzo dokładnie. Odbierałem kiedyś na małym czarnobiałym tv w dwóch zakresach obraz z Ami, na jednym niespecjalnie a na drugim idealnie.

[#13] Re: Amiga pod TV

@kjb, post #12

Jak bede kręcił tym kółkiem to znajdę obraz z amigi? ;)
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_preview.php?obrot=1&filepath=08bbd30fa6706253ddfadf1515c2943f

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 15:07
[#14] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #13

Zaczekaj chwile.

Czy ten Panasonic pod spodem to magnetowid czy zwykly odtwarzacz?
Ale sadzac po tym ze telewizor ma tylko wejscie antenowe, to jest to raczej magnetowid.
Jezeli pokrecisz kolkiem to stracisz obraz z video i bedziesz musial za kazdym razem ustawiac.
Podlacz w takim razie ten kabel do magnetowidu i na nim wyszukaj kanalu Amigi.

Dodane: Albo po prostu podlacz Amige zwyklym chinchem do magnetowidu i przestaw go w tryb AV - nie bedziesz musial szukac kanalu, a obraz bedzie znacznie lepszy niz z modulatora.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 15:54
[#15] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #14

Ten magnetowid nie mój nawet ten tv nie mój ale już jest ok. Tylko mam problem dlaczego jak ten tv jest blisko mojej amigi to jest brzydki obraz a jak jest daleko od amigi to jest ładny? A i jeszcze jedno dlaczego zamiast ładnie grać to ten tv szumi?

[#16] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #1

Tak klikam na podane przez ciebie linki z obrazkami i wyskakuje mi tylko czarny kwadracik. Czy one są aby na pewno poprawne?
[#17] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #15

Sprobuj krecic dalej i wyszukac drugi kanal, tak jak wspomnial kjb. Przeczytaj tez "Dodane" w poprzednim moim poscie.
[#18] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #17

Obrazki były ok ale coś sie skaszaniło, ten magnetowid nie jest mój. Rozwiązałem mój problem z obrazem teraz jest ładny i nie skacze. Był brzydki ponieważ ten kabel jest jakiś wrażliwy i gdy wisiał były zakłócenia. Niestety zamiast ładnie grac to szumi. Kurde kręcę tym kółkiem po tej skali i nie mogę znaleźć dźwięku.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 16:12
[#19] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #18

Niestety zamiast ładnie grac to szumi.

Czyli TV nie "jarzy" foni. Nie pozostaje ci nic innego jak podlaczyc Amige pod magnetowid i na nim wyszukac kanalu. Na paczatku jednak wloz jakas kasete video i "odzyskaj" obraz z video.
[#20] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #19

Andrzeju nie umiesz czytać? Nie mam dostępu do tego Panasonica i nie jest mój. Nie mam magnetowidu. Może to ten kabel jest jakiś walnięty.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 16:15
[#21] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #20

No widzisz, kolego, ale zdjecie pokazales z magnetowidem. :) Jezeli go tam fizycznie nie ma, to podlacz dzwiek Amigi do jakiegos radia, wzmacniacza itp., albo poszukaj w komisie jakiegos starego, malego, kolorowego tv.
Jezeli ceny beda wyzsze niz 100 zl, to po prostu kup palowski monitor 1084 lub 1085S albo cokolowiek co ma glosniki.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 16:22
[#22] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #21

To dobry pomysł. Mam takie stare radio ale ono ma tylko Jack

[#23] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #22

stare radio

Jezeli stare, to powinno miec wejscie 5 din (z boku lub z tylu).
Jezeli "jamnikowaty" magnetofon, to jest to raczej wyjscie sluchawkowe i nic z tego. Chociaz te lepsze jamniki (np. Sanyo), maja wejscie na chinch oraz wejscie minijack na mikrofon (tam tez mozna podlaczyc dzwiek ale trzebaby wlozyc do kabelka jakies oproniki aby dzwiek nie przesterowal).
[#24] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #23

A da się jakoś podłączyć do amigi głośniki z wtyczką mini jack pod złącze chinch.

[#25] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #24

Nie, musi byc jakis wzmacniacz pomiedzy.
[#26] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #24

Wszystko można zrobić. Lutownica w dłoń i do roboty. Tylko nie pytaj się o schematy do takiej przejściówki (mini jack -> chinch), bo spadnę z krzesła :)
[#27] Re: Amiga pod TV

@kmilota, post #26

Pod warunkiem ze jest to jakis zestaw naglasniajacy do peceta, ktory jest razem ze wzmacniaczem :)
[#28] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #27

Ale jeśli tam podłącze antenę to jest dźwięk i normalnie z głośników słychać. Dlaczego więc nie ma dźwięku z amigi?

[#29] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #28

Człowieku, ile ty masz lat? Wiesz co to jest PAL, SECAM, NTSC itp. ? A jakie parametry ma tem telewizorek?
[#30] Re: Amiga pod TV

@kmilota, post #29

zdaje sie ze 12 :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem