[#1] A600 gumki klawiatury
Cześć, w mojej klawiaturze regularnie losowe przyciski przestają działać. Jak przeczyszczę gumki izopropanolem i pozamieniam miejscami to wszystko zaczyna działać ale jak Amiga poleży kilka tygodni nieużywana to znowu jakieś przyciski nie działają lub załapują dopiero jak bardzo mocno się je dociśnie. Membranę mam wymienioną na nowy laminat więc podejrzewam, że problemem są te gumki. Słyszałem o takich patentach jak doklejenie do gumki samoprzylepnej taśmy miedzianej do odstraszania ślimaków :) albo potarcie końcówki ołówkiem. Myślałem też żeby pomalować gumki lakierem grafitowym no ale lepiej byłoby wymienić je na nowe. Czy da się gdzieś kupić pasujące zamienniki tych gumek? Czy są jakieś współczesne tanie klawiatury które mogłyby być dawcami gumek? Może pokombinuję z tym lakierem grafitowym no ale nawet jak to zadziała to nie wiem czy będzie to trwała naprawa, wolałbym wymienić na nowe.
[#2] Re: A600 gumki klawiatury

@maxell35, post #1

Naprawiałem już ścieżki na membranach klawiatury do A500 i klawiatury od C64. Używałem lakieru ze srebrem, który daje mniejszy opór niż grafitowy i mój był gęsty przez co fajnie się go aplikowało. Naprawiłem nim wszystko co chciałem. Niestety nie widziałem już nigdzie identycznego w sprzedaży.
szukaj "lakier przewodzący" do naprawy ogrzewania szyby na bazie srebra.

Tutaj przykładowy preparat
1
[#3] Re: A600 gumki klawiatury

@snifferman, post #2

Dzięki, akurat miałem pod ręką ten grafitowy lakier, pomalowałem nim te gumki które nie działały i na ten moment wszystkie klawisze reagują ślicznie. Jak trwała jest ta naprawa okaże się za jakiś czas, samo przeczyszczenie izopropanolem też niby pomagało na chwilę. Jeżeli problem powróci to sprawdzę ten srebrny lakier do szyb. Tak czy inaczej, pytanie pozostaje aktualne – jeżeli ktoś wie skąd pozyskać nowe zamienniki tych gumek to prośba o podzielenie się tą wiedzą.
[#4] Re: A600 gumki klawiatury

@maxell35, post #3

Przy A600 były różne mechanizmy klawiatury i najlepiej jakbyś dał fotkę,

U mnie naprawa jest trwała, bo działa kilka lat. Trwała na upływ czasu, bo klawiatury to mało używam
[#5] Re: A600 gumki klawiatury

@snifferman, post #4

Jego problem tkwi w tym... "Membranę mam wymienioną na nowy laminat"
1
[#6] Re: A600 gumki klawiatury

@*y, post #5

Też mam laminaty i to nawet kilka. Poza czasem problematycznym montażem problemów nie miałem.
[#7] Re: A600 gumki klawiatury

@snifferman, post #6

Informacja od użytkownika laminatu klawiatury z wczoraj, z SACP'u (facet zajmuje się też lutowaniem retro dodatków i serwisem Amig). Kupiony laminat raz na miesiąc należy oczyścić IPA. Po miesiącu używania lub leżenia klawiatury wróć do punktu z czyszczeniem laminatu. Non stop i w kółeczko... Brak czyszczenia to problemy z klawiszami, które należy coraz mocniej wciskać.
1
[#8] Re: A600 gumki klawiatury

@*y, post #7

facet zajmuje się też lutowaniem retro dodatków i serwisem Amig

Ja też
Tak czy siak ja u siebie takich problemów nie zauważyłem
[#9] Re: A600 gumki klawiatury

@snifferman, post #8

Wiem, że też bawisz się lutownicą.
Podkreśliłem fakt, żeby dać do zrozumienia, że słyszałem to od "speca".
Sprawdź z ciekawości swoje klawiatury z wymienioną folią na PCB, na okoliczność działania wszystkich klawiszy. Ciekawym wyników eksperymentu...

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2022 23:26:11 przez *y
[#10] Re: A600 gumki klawiatury

@snifferman, post #4

Takie jak tutaj.
[#11] Re: A600 gumki klawiatury

@maxell35, post #10

Takie gumki mają klawiatury od PC. I klawiatury od ałej Atarynki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem