[#1] Poszukuję tapety.
Z góry przepraszam za bardzo trywialny temat. Szukałem w sieci, ale nie znalazłem oryginału tej oto tapety:

Pomoże ktoś
[#2] Re: Poszukuję tapety.

@Ponki1986, post #1

1
[#3] Re: Poszukuję tapety.

@snajper, post #2

Dziękuję OK
[#4] Re: Poszukuję tapety.

@Ponki1986, post #3

a wiesz ze jakbys wkleil swoj link do obrazka w google wyszukiwanie grafiki to by ci znalazlo?
[#5] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #4

i tu się mylisz. siedzi, pije i chrupki
google generalnie jest kijowe, jeśli chodzi o obrazki, a ostatnio jeszcze się zesrało, upiększając swoją odpowiedź jakimś łotefakiem, z którego dopiero można przejść na stronę z podobnymi obrazkami. Nie wiem, może da się to usunąć w opcjach czy czymś, nie wgłębiałem się.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2022 20:28:19 przez snajper
1
[#6] Re: Poszukuję tapety.

na google nie, ale juz na tineye tak: link
[#7] Re: Poszukuję tapety.

@snajper, post #5

1
[#8] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #7

Z prawej jest, ale po wejściu w link, jest obrazek jako tło i nie da się go zapisać, zaś próba zapisania z tej miniaturki to marne 284x177.

Aczkolwiek może tylko ja nie potrafię :P
1
[#9] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #7

no na to wygląda. Ktoś z nas dwóch w każdym razie. :) Nie wiem, czego ten link miał dowieść, ale po kliknięciu w niego jedynym podobnym obrazkiem w wynikach (w tym łotefaku po prawej) jest coś prowadzące na daleki wschód. Natomiast po kliknięciu na "znajdź źródło obrazu" dostajemy "Nie znaleziono innych rozmiarów tego obrazu".
enyłej, z Yandexem takich problemów nie miałem, w dodatku elegancko podaje rozdzielczość pod każdym wynikiem, wraz z wygodną opcją ograniczenia rozdzielczości do wskazanych. No i przede wszystkim nie próbuje uszczęśliwiać ludzi łotefakiem.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2022 22:51:27 przez snajper
[#10] Re: Poszukuję tapety.

@Mir3k, post #6

Wystarczy w wyszukiwarce google wpisać 'amigaos wallpaper' i pierwszy obraz prowadzi nas do tej tapety.
[#11] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #8

no nie potrafisz :P

wchodzę na stronie, klikam w FF Open image in new tab i dostaję:
https://diengcyber.com/wp-content/uploads/2022/04/Andalan-3.jpg
[#12] Re: Poszukuję tapety.

Nie znalazło. Dlatego zapytałem tutaj.
[#13] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #11

Pod Operą jak i FF, gdy klikam prawym i daję "otwórz obraz w nowej karcie", to otwiera mi ten link: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEkOWWgPVcWZxaY7Pco1fNIGXqhIrpRo6DSfkGWxM--W0HwWvh

Nie ogarniam jak to możliwe szeroki uśmiech
[#14] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #13

wchodzisz na stronę, klikasz prawym na tło....

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2022 22:42:24 przez michal_zukowski
[#15] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #14

[#16] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #15

moze wyszukiwanie było kontektowe, ja u siebie widzę
[#17] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #16

Ja pod Operą widzę to:

a pod FF widzę to:

Ale poza różnicami, pod jedną jak i drugą przeglądarką efekt jest ten sam gdy próbuję zapisać obrazek.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2022 11:43:12 przez karolb
[#18] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #17

ale możesz wejsc w zaznaczoną stronę i zapisać czy nie?
[#19] Re: Poszukuję tapety.

@michal_zukowski, post #18

Strona w jaką kieruje miniaturka, to: https://diengcyber.com/apa-itu-amiga-os/

I tam jest ta tapeta jako tło u góry, i nie da się zapisać.

Więc wyszukiwarka googla nie dała rady, moim zdaniem.
[#20] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #19

Czyli wyszukiwarka nie dała rady wyszukać obrazka bo nie dało się go zapisać?
[#21] Re: Poszukuję tapety.

@karolb, post #19

Oczywiście, że się da...
link
[#22] Re: Poszukuję tapety.

@Stoopi, post #20

Analizuję jak wyszukiwarką google można znaleźć link z tą konkretną tapetą w pełnym rozmiarze, no i jak widać po wynikach i linkach, google nie daje rady :)

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2022 22:08:27 przez karolb
[#23] Re: Poszukuję tapety.

@Jacques, post #21

a próbowałeś zapisać, jeden z drugim? Bo ja właśnie spróbowałem - i bez stosowania dodatkowych akrobacji (np. pobranie wgetem) będziesz miał co najwyżej (przynajmniej w przypadku windzianego FF i Edge) dodatkowo skompresowany WEBP, w gorszej jakości.
tak że ten... stopa

[#24] Re: Poszukuję tapety.

@snajper, post #23

Tak, zapisuje się oczywiście w pełnej rozdzielczości z czystego URLa, który podałem. Tylko najpierw trzeba było sobie wyświetlić sam obrazek i usunąć parametry przeskalowania w adresie.
Jeden z pierwszym

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2022 22:56:35 przez Jacques
[#25] Re: Poszukuję tapety.

@Jacques, post #24

1. "czysty url, który podałeś" wygląda tak:
https://i0.wp.com/diengcyber.com/wp-content/uploads/2022/04/Andalan-3.jpg

2. oczywiście obrazek po jego wklepaniu wyświetla się w pełnej rozdzielczości - nie wiem, skąd wyciągnąłeś wniosek, że jest inaczej... Tyle że ni uja nie będzie to jotpeg, o ile korzystasz z wiodących przeglądarek na wiodącej platformie.

3. tak jednak po Twojej odpowiedzi i przyjrzeniu się temu adresowi - nie wiem również, skąd wytrzasnąłeś to "i0.wp.com/" - po jego usunięciu już jest dobrze - no ale to nie mój problem.

4. jako że link michala_zukowskiego już uj bombki strzelił - wszedłem sobie jeszcze raz na google, wkleiłem link obrazka @opa, i...

...ojku, a co to się stanęło? Dzie nasz AmigaOS?

oczywiście po przejściu do WŁAŚCIWYCH wyników wyszukiwania, a nie googlowego "a może chciałbyś najpierw obejrzeć sobie któryś z tych zd*py wziętych obrazków?", oraz wejściu pod odpowiedni link (który brzmi: https://diengcyber.com/apa-itu-amiga-os/andalan-5/), obrazek już sobie ściągnąć można, i to bez klikania w tło. Tylko popatrz, ile czasu Wam zajęło plątanie się po porypanej wyszukiwarce googla i rozkminianie: czemu u jednego jest tak, a u drugiego inaczej, a u trzeciego otwiera się miniaturka itp. - żeby tylko udowodnić, że googlem też się da, zanim wreszcie rozwiązanie zostało podane (oczywiście rozwiązanie podane również przeze mnie, bo Wy, nie wiedzieć czemu, trzymacie się uporczywie googlowego łotefaka, który wyświetla, co mu akurat losowo podpasuje ).

dziękuję, dobranoc.

P.S. @op pytał o oryginał. Natomiast obrazek z Dalekiego Wschodu, nawet jeśli pikselowo identyczny, jest pozbawiony exifów, tak więc przeznaczenia nie unikniesz... stopa

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 02:11:01 przez snajper
[#26] Re: Poszukuję tapety.

@snajper, post #25

O Pan Hakier jest Wielki... świeńć sie jego imieee !!

pokłony pokłony pokłony
[#27] Re: Poszukuję tapety.

@selur, post #26

no już, już. Nie podlizuj się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem