[#1] Rekurencyjne usuwanie plików
Mam ten sam problem co inni posiadacze Maków (nie- PPC). Kopiujàc pliki na komputerze, Mac dodaje do każdego pliku gratis - plik o tej samej nazwie poprzedzony znakami ._ . To cholerstwo przeszkadza i trzeba usuwać. Ręcznie nie bardzo, np. kopiujàc 4500 gier.

Wykonałem takà komendę

DELETE Workbench:Games/1ST/DIR_0(0|1)(0|1|2|3|4|5|6|7|8|9)/._#?

która usunęła takie pliki w katalogach DIR_001-DIR_010. Ponieważ mam gry podzielone na 9 katalogów (np. 1ST) musiałem komendę wykonać 9x.

Ale dodanie na końcu ALL nie powoduje, że komenda działa rekursywnie. A mam jeszcze katalog z demami gdzie nie ma regularnych nazw podkatalogów.

Czy komuś się udało wykonać DELETE rekursywnie (ze wzorcem)?
[#2] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@_DiskDoctor_, post #1

rm -rf \._\.* nie działa?

posiadając gg oczywiście

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 16:30:04 przez michal_zukowski
[#3] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@michal_zukowski, post #2

Zaraz po wykonaniu komendy pojawiają się te pliki (katalogi) na nowo. Kiedyś próbowałem. Tzn. część może kasuje, ale powstają nowe.

Ja pytałem o komendę na Amidze -- gdzie nie siedzi jakiś demon co wszystko niszczy, jak na maku.
[#4] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@_DiskDoctor_, post #3

-edit a, niważne.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 17:03:44 przez snajper
[#5] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@_DiskDoctor_, post #1

Powinno się dać za pomocą:

Wchodzisz do katalogu, który chcesz rekursywnie skasować:

LIST ALL LFORMAT="Delete %S" >S:DeleteScript
EXECUTE S:DeleteScript

Sprawdź najpierw, czy sekwencja %S daje pełną ścieżkę do pliku wpisując np. LIST LFORMAT="%S".

Jeśli chcesz wybrać szablon nazw plików do skasowania, możesz użyć opcji PAT, SUB itp.

Uwaga: Dla bezpieczeństwa zabezpiecz ważne katalogi i pliki przed skasowaniem za pomocą polecenia PROTECT -D.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 17:06:56 przez Hexmage960
[#6] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@Hexmage960, post #5

Ok, a nie zrobiłbyś z tego instrukcji/skryptu/komendy konkretnie: likwidującej TYLKO pliki zaczynające się od ._ , powiedzmy w katalogu Workbench:Demos/ (i w dół)?

Podałeś zestaw instrukcji w tutaj błąd może kosztować parę siwych włosów.
[#7] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@_DiskDoctor_, post #6

Jasne, właśnie sprawdziłem, bo nie byłem pewien co do opcji PAT.

Żeby utworzyć skrypt kasujący pliki można wpisać:

LIST Workbench:Demos/ LFORMAT="DELETE %P%S" ALL PAT="._#?" >S:DeleteScript

Wykonanie skryptu DeleteScript spowoduje skasowanie tych plików.

Tak jak napisałem możesz użyć polecenia PROTECT -D by odznaczyć flagę DELETABLE i zabezpieczyć plik lub katalog przed skasowaniem, np.:

LIST Workbench:Demos/ LFORMAT="PROTECT -D %P%S" ALL PAT="#?.ważne" >S:ProtectScript

Skrypt ProtectScript, po wykonaniu zabezpieczy wszystkie pliki w Workbench:Demos i w dół kończące się na ".ważne".

EDIT: Poprawiłem błąd w wywołaniu LIST.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 18:27:21 przez Hexmage960
2
[#8] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@Hexmage960, post #7

Dzięki. Na dniach, będę miał zrobiony cały system OS3.2, z plikami, grami, demami, programami etc.

Potem, sklonuję sobie całą partycję na inną (i tak potrzebuję).

I jak już będę miał kopię całej partycji, pierwsze co zrobię, to puszczę Twój skrypt.
[#9] Re: Rekurencyjne usuwanie plików

@_DiskDoctor_, post #8

I jak już będę miał kopię całej partycji, pierwsze co zrobię, to puszczę Twój skrypt.

Po utworzeniu skryptu za pomocą LIST możesz go sobie obejrzeć za pomocą MORE S:DeleteScript przed wykonaniem skryptu, żeby być pewnym, że skasuje odpowiednie pliki.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 18:45:14 przez Hexmage960
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem