[#1] LHA wypakowywanie problem
Cześć,
Pojawił mi się dziwny problem. Otóż, amiga po wysłaniu do nowego nabywcy przestała chcieć wypakowywać archiwa LHA.
Za każdym razem wyskakuję błąd archiwum, jakby wszystkie pliki LHA się uszkodziły, ale to bym wykluczył bo nawet nowo pobrany plik również sprawa problem.
Co to się mogło stać?
Możecie przypomnieć ewentualnie jak na nowo zainstalować ten LHA ? Skąd pobrać i gdzie skopiować?
Jest to Amiga 600.
[#2] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #1

z aminetu. Do C:.
http://aminet.net/package/util/arc/lha

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 11:02:46 przez snajper
[#3] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #1

Może to być też wirus (który w najgorszym wypadku pouszkadzał archiwa), albo problem z pamięcią. Najszybciej przekonałbyś się o tym, prosząc nabywcę o zrobienie obrazu karty/dysku, byś mógł sobie sprawdzić na WinUAE, czy dzieje się to samo i czy to problem sprzętowy, czy programowy i czy archiwa są uszkodzone (chyba, że nabywca potrafi sam to zweryfikować).

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 11:28:32 przez san_u
[#4] Re: LHA wypakowywanie problem

@san_u, post #3

Nabywca niestety nie jest obyty z amigą, a potrzebuję poprawnie rozpakowywać pliki aby sobie dogrywać gry WHDload.
Ja mam kopię tego systemu u siebie i u mnie na winuae wypakowywuję się poprawnie.
Problem z pamięcią? Jaką pamięć masz na myśli? Kartę Fast? Być może po drodze coś się poluzowało? - powiem aby docisnął do procka. Wcześniej jak korzystałem z amigi wszystko poprawnie się wypakowywało.

Błąd jaki się pojawia to: "Unable to Open archive"

Ten plik LHA.RUN po uruchomieniu i wykonaniu rozpakowywania od razu się zainstalował do C, czy gdzieś te pliki się podziały u musze je skopiować? Bo nigdzie nie widzę gdzie one się wypakowały.

Wysłałem mu plik img obrazu karty, może niech sobie na nowo skopiuję, być może jakieś dziwne błędy się pojawiły. Pytanie tylko czy jak sformatowałem kartę już systemem plików pfs3 i wgrałem OS31 i zrobiłem jej obraz, to jej obraz się zrobił wraz z formatem plików? Teraz wystarczy że sobie ją sformatuję w windowsie i wgra ponownie obraz z pliku i będzie ona nadal wówczas miała system plików pfs3?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 11:36:03 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 11:42:10 przez Biegu86
[#5] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #4

pliki rozpakowały się do tego samego katalogu, w którym znajdował się lha.run. Do działania wystarczy lha_68k (tudzież lha_68020 lub lha_68040, jeśli jest odpowiednio mocniejszy CPU) - skopiować go do C:, i wszystko.
P.S. od razu dla wygody można zmienić nazwę lha_68k/68020/68040 na lha.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 11:42:14 przez snajper
[#6] Re: LHA wypakowywanie problem

@snajper, post #5

To nie pomogło, skopiował plik LHA_68K do C i niestety nadal wyskakuję ten błąd.
[#7] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #6

a nazwa zmieniona na lha, tak jak dopisałem? Jeśli i po tym pojawia się błąd, to grubsza sprawa, trzeba rady fachowców.
[#8] Re: LHA wypakowywanie problem

@snajper, post #7

A wlasnie nie zmieniona juz do niego dzwonie :)
[#9] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #4

Obraz, to obraz, wierna kopia 1:1 sektor po sektorze dysku, system plików, to abstrakcja istniejąca wewnątrz takiego obrazu, innymi słowy, robiąc obraz dysku, kopiujesz cały wszechświat wewnątrz tego dysku do pliku i przywracając taki obraz, przywracasz taki wszechświat (wyjątkiem są dane specyficzne których nie idzie skopiować, jak np. ścieżka identyfikacyjna region w PSX i dane niemodyfikalne urządzenia).

Czy tą Amigę sprzedałeś razem z wszystkim, czego używałeś, czy może miałeś tak jakaś kartę, ale sprzedałeś bez niej?
[#10] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #1

Piękny trolling
[#11] Re: LHA wypakowywanie problem

@_arti, post #10

jak trolling, to wołajcie moderatora! Oh wait...
1
[#12] Re: LHA wypakowywanie problem

@snajper, post #11

Czemu trolling? Nie kumam.
Tak wszystko sprzedalem jak leci.
Problem okazal sie prozaiczny. Otoz w pcmcia friendly nie dalo sie wypakować. Gdy skopiował pliki z karty na dysk i włączył tryb pełnego ram. Udało się poprawnie wypakować pliki.
Dziękuję za sugestie.
[#13] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #12

A po co wypakowywac gry w lha jeśli WHDLOAD radzi sobie z grami spakowanymi tym archiwizerem.
[#14] Re: LHA wypakowywanie problem

@snajper, post #11

Dobry trolling przepuszczam
[#15] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #12

To nie jest normalne zachowanie. Jeśli są problemy, to w trybie pełnego ramu i czymś włożonym do PCMCIA, a nie na odwrót.

To wskazuje na jakiś problem z RAMem w trybie 4MB, np. uszkodzenie pod koniec tego obszaru, bo tam znajduje się np. stos.

Co to za rozszerzenie?
[#16] Re: LHA wypakowywanie problem

@Norbert, post #13

Czekaj nie rozumiem. Jak odpalić gry bez wypakowania?
[#17] Re: LHA wypakowywanie problem

@san_u, post #15

Karta fast a6095.
[#18] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #17

Trochę trudno teraz bawić się w diagnozy, gdy już ją sprzedałeś, bo należałoby przetestować pamięć, np. programem Amiga Test Kit, bo nie powinno się tak dziać. U Ciebie na tej samej karcie wszystko działało?
[#19] Re: LHA wypakowywanie problem

@san_u, post #18

Tak dzialalo wszystko i nawet testowalem ją ATK i nie wyskakiwaly zadne bledy. Było by mi wstyd sprzedawać coś co nie do k9ńca działa i jestem tym ogólnie zaskoczony. Najważniejsze że da się to jakoś ogarnąć.
No nic dokladnie teraz już nic nie zdiagnozujemy. Dziwne

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2022 16:13:16 przez Biegu86
[#20] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #19

Jeśli problem z rozpakowywaniem LHA u ciebie nie występował, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to możliwość obluzowania się karty podczas transportu. Nie zaszkodzi jej zdjąć, prysnąć czystym spirytusem na nóżki procesora i założyć. W bardzo rzadkich przypadkach zdarza się, że cyna na procesorze pęka i taki problem ujawnia się tylko wtedy, kiedy karta jest nałożona na procesor.
[#21] Re: LHA wypakowywanie problem

@san_u, post #20

Ok. Dziękuję za informację, przekazałem klientowi.
[#22] Re: LHA wypakowywanie problem

@Biegu86, post #21

No i jeszcze czynnik transportowy, mi też zdarzyło się wysłać kiedyś sprawną kartę, a u kupującego już nie działała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem