[#1] Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...
Czy spotkaliście się kiedyś z problemem, że po aktualizacji Caffeine zmienił wersję na Zenon? Nadal nie mogę przeprowadzić kolejnej aktualizacji... Czy ktoś wie, jak to naprawić? Może macie link do najnowszej wersji?

[#2] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #1

Jaką wersję miałeś przed aktualizacją ?
Jak aktualizowałeś? Online czy offline ?
[#3] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #1

Mi sie wydaje, ze masz piracka wersje Caffeine, ktora sama tez jest piratem.
Poszukaj gdzie wystepuje ten tekst 'Zenon", moze wystarczy zwykla edycja tekstu,
przywracajaca zwykla nazwe jaka tam jest w Caffeine?
Niektorzy, lubia sobie zmieniac teksty (na swoje), a niektorzy widac tego nie lubia.
Zabawne.
1
[#4] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Don_Adan, post #3

Ups. Myslalem ze Caffeine to darmowy projekt :D
[#5] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Don_Adan, post #3

Genialne z tą zamianą. Rozumiem piracić coś z lat 80/90., czego nie da się kupić, ale nowy soft? Smutne.
1
[#6] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@KM_Ender, post #5

Nie no jakbym wiedział że to płatny system i go piracił to bym się z tym nie eksponował na forum. Byłem przekonany że ktoś sobie 3.9 pokombinował i puścił do ludzi. Były jakieś chryje z tym ale myślałem że oni tam mieli nielegalne gry czy soft co tym bardziej ,mnie utwierdziło że jak masz komercyjny projekt to nie wrzucasz gier bez licki.
[#7] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@KM_Ender, post #5

Jaki nowy soft ? Caffeine to nie soft
[#8] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Norbert, post #7

Soft w zestawie. To jest dystrybucja z OSem.
[#9] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@_DiskDoctor_, post #8

Czy płatny to nie jest Coffin OS? Bo nigdzie nie mogę znaleźć żeby dało się kupić Caffeine OS?
[#10] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #4

Co to znaczy darmowy?
Nawet w darmowych programach sa teksty typu "wszelkie modyfikacje sa niedozwolone".
A tutaj ktos podmienil teksty "oryginalnie pirackie" na "swoje pirackie".
Dla slawy? Dla pieniedzy? Moze je dystrybuowal nawet w takiej formie?
Jakby to bylo tylko na swoj wlasny uzytek to pewnie byloby niezauwazone.
A ten, ktory modyfikuje ten piracki Amiga OS widac sie wkurzyl. I cos tam potrafi. Wiec zablokowal latwy update takich "swoich piratow".
[#11] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Don_Adan, post #10

Znalazłem taki plik tekstowy przy obrazie systemu.
[#12] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #11

A ok.

Bo są chyba 2 wersje Caffeine.

Oparta na AROSie i na OS3.9. I ta druga jest (najprawdopodobniej) chroniona.

Przynajmniej jako system bo co do programów - oj nie wiem, czy tam nie ma wersji pirackich.

Tak jak w Coffin.
[#13] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #11

Sprzedawcy sprzedaja karte z zainstalowanym Caffeine OS.
A nie sam Caffeine OS, czyli placisz za karte.
Podobnie jak sprzedaja Amigi z kolekcja gier WHDload.
Tez placisz za Amige, kolekcja gier WHDload jest "za free".
No bo soft na Amidze jest za free, placi sie tylko za sprzet.
3
[#14] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Don_Adan, post #13

Soft gratis.
[#15] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Norbert, post #7

No, ale czyjaś praca. Nie używam, z tego co się orientuję to chyba coś na bazie Arosa lub AmigaOS 3.9? I chyba dostarczane z Vampirem, więc na moje oko chyba nie za darmo, ale mogę się mylić. No i tam jest chyba pakiet system plus jakieś programy? Jeżeli się pomyliłem, to przepraszam i odszczekuję.
[#16] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@KM_Ender, post #15

Jest CoffinOS i CaffeineOS.
Jedno przygotowane dla Vampira a drugie dla Emu68 (Pistorm)
Oba po małych przerobkach można dopasować jako pakiet do Amigi jak i emulatora.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 11:15:55 przez Norbert
[#17] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Norbert, post #16

To tak... CaffeineOS to fanowski projekt dla społeczności, który powstał z założeniem "free"... Wszelkie komercyjne próby sprzedaży były piętnowane... Legalność była mocno dyskusyjna, a największą zadrą okazało się oparcie projektu o DirectoryOpus... Właśnie przez ten program musiał zniknąć...

Prawda jest taka, że kto ma coś kupić z softu - to to kupi...
1
[#18] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #1

Generalnie wrzuciłem najnowszą wersję na kartę i śmiga z PiWiFi, tylko teraz nie działa mi scroll w Rysiu, pomimo zainstalowanych sterowników (w Zenonie działał). Czy opłaca się przerabiać Butcherem Caffeina na wersję 3.2.2.1? Może wtedy zobaczyłby scroll wheel?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 16:04:16 przez MaroB
[#19] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #18

tylko teraz nie działa mi scroll w Rysiu, pomimo zainstalowanych sterowników

A skąd wiesz że sterownik jest uruchomiony ?
A ci się dzieje jak uruchomisz WB bez s-s i włączysz sterownik. Działa scroll?
[#20] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@miki1406, post #17

Prawda jest taka, że kto ma coś kupić z softu - to to kupi...

Serio? Wszystko?

A resztę sprawdzi i ew. odinstaluje?

??
[#21] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Norbert, post #19

No instalowałem rysia 2 razy. Pozatym wykrywa nacisniecie scrolla jako trzeci guzik niewiem czy to by zatrybilo bez driverow. Natomiast widzi go tylko tester rysia. Ustawienie czegokolwiek na middle button we free wheel nie daje rezultatu. Dziwne. Obczaje dzisiaj bez s-s co sie stanie.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 20:31:03 przez MaroB
[#22] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Norbert, post #19

Scroll dziala mi w Dopusie otwartym :D nie dziala na oknach folderow w systemie czyli chyba driver dziala ale cos z oknami nie teges.
[#23] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@MaroB, post #22

Magellan siał. Po wylaczeniu scroll smiga jak powinien, whdload zaczelo chodzic, .iso zaczelo sie montowac i Magic Menu zaczelo dzialac i jakos tak Amigowo bardziej sie zrobilo :D
[#24] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@_DiskDoctor_, post #20

Serio? Wszystko?

A resztę sprawdzi i ew. odinstaluje?

Nie. Ja mam tak, że jak uznam coś za warte grosza i wsparcia, oraz co najważniejsze - istnieje oficjalna dystrybucja, a nie z drugiej ręki - kupuje.

Natomiast jeśli studio padło, a po 30 latach nie ma już oficjalnej dystrybucji - to, czy naprawdę możemy mówić o piractwie? Wskaż mi miejsce, gdzie kupię gry. Oryginalne. Na Amigę... ale z warunkiem, ze nie zarobi na tym jakiś Janusz, tylko twórca! Biorę abonament w tej usłudze!

Ale jest inaczej... Legalnie softu nie kupisz, nie pobierzesz, a możesz jedynie z drugiej ręki elegancko sobie np. Cytadele za 10tyś złotych nabyć... Na bank z 9tyś trafia do twórców
4
[#25] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@miki1406, post #24

Kto jest twórcą systemu Caffeine os ?, i gdzie można nabyć go legalnie ?
[#26] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@Maciek44, post #25

Link: https://bit.ly/m/CaptLeChuck
1
[#27] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@orka, post #26

Link zmarł... Ktoś coś?

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2024 14:36:13 przez 3M
[#28] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@3M, post #27

Jak dwa tygodnie temu sprawdzałem na Amidze czy jest nowsza wersja (Check for Update), to pojawił się komunikat o zakończeniu prac na CaffeineOS i podziękowanie za dotychczasowe używanie. I tak było przez jakiś czas.
Przed chwilą sprawdziłem z ciekawości, a tu pojawiła się aktualizacja do wersji 9280. Czyli projekt jest nadal rozwijany,i pewnie pojawi się także działający link.
[#29] Re: Caffeine zmienił wersję na Zenon_0000...

@3M, post #27

Np tu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem