kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga i DriveRDY od Lotharek
Mam taki pomysł. Kupić dowolną stację dyskietek z PC, przejściówkę, aby podłączyć jako DF1 do Amigi i połączyć je TYM. Ktoś próbował używać już zwykłej stacji z PC wraz z Amigą i DriveRDY? Jeśli tak, to czy są jakieś opinie co do marek stacji dyskietek oraz typów samych dyskietek (DD/HD). Nie pytam o opis produktu, a o same opnie w użytkowaniu.
1
[#2] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #1

Powiem tak, PCtowe stacje które dostaniesz w swoje ręce to też już wieloletnie sztuki.
Sprawne stacje powinny działać wszystkie tak samo.
Podłączyłem dziś właśnie tym adapterem stację - działa. Jest to Samsung SFD-321B.
1
[#3] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #1

Ja ma akurat to z ebay, i trzeba przyznać - chodzi tak jak chodzić powinno. Jak byś jeszcze dorwał pecetowego chinona, to chyba byłoby idealnie.
1
[#4] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Ralpheeck, post #3

Dziękuję za odpowiedzi.

Zamówiłem cały zestaw, czyli połączenie DiskDrive, przejściówka + stacja amigowa, ale obsługuje również stacje z PC po przestawieniu zworki.

Jak przetestuję, to porobię zdjęcia i dam znać. Ostatnio na bazarku kupiłem dyskietkę DD za 13zł piękbie liczą sobie.
1
[#5] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #4

Ja kupowałem przez ostatnie parę lat zbiorczo i wychodziło mnie 30zł-60zł za 100 szt.

kilka już mi się nazbierało.

Ten DriveRDY ma jakiś mikrokontroler do emulacji READY_ czy same układy 74xx?
[#6] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@snifferman, post #5

Same proste układy. Tu jest opis:
https://lotharek.pl/productdetail.php?id=376

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2024 13:29:12 przez bobycob
[#7] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bobycob, post #6

jest jeszcze inny adapter o nazwie Herr Doktor ponoć obsługuje stacje dyskietek 1,76 mb, ktoś oferował na amibay http://www.amibay.com/threads/amiga-hd-1-76mb-drives-herr-doktor-diskettenlaufwerk.2447872/

Nowe dyskietki 1.44mb np. verby datalife są dostępne na allegro po 60zł za 10szt i to lepszy wybór niż bujać się z błędami na trzydziestoletnich używkach

co do stacji dyskietek to w czerwcu kupowałem na allegro nowe fdd samsung 1,44mb - też myślałem o kupieniu DriveRDY ale wstrzymałem się z zakupem bo lotharek olał moje zapytanie o kompatybilność

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2024 23:09:43 przez Kleofas
1
[#8] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Kleofas, post #7

Nowe dyskietki 1.44mb np. verby datalife są dostępne na allegro po 60zł za 10szt i to lepszy wybór niż bujać się z błędami na trzydziestoletnich używkach

Niestety nowsze nie znaczy lepsze i jeśli chodzi o dyskietki, to jest to prawda. Te z lat 80tych czy wczesnych 90tych były jakościowo lepsze. Wiadomo, że jeśli były mocno eksploatowane, lub przeleżały w wilgoci to będą problemy, ale Verbatimy, które kupowałem na przełomie wieków sypały błędami po wyjęciu z pudełka. Nie mam też zbytnio zaufania do dyskietek HD. One jeszcze sprawdzają się na stacjach PCtowych HD, ale stare stacje Amigowe DD mają z nimi już problemy.
2
[#9] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Kleofas, post #7

Mam wątpliwości co do tych 1,76. W Amidze dysk zwalniał o połowę aby obsłużyć większą gęstość. Gdyby to było osiągalne na stacjach pctowych to by po prostu było. Nie ma takiego sygnału na porcie - więc taka obsługa powinna wymagać głębszej ingerencji w elektronikę.

20 lat temu gdy miałem 1200, używałem praktycznie tylko dysków HD. Jak dla mnie działały poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2024 08:18:00 przez bobycob
1
[#10] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Kleofas, post #7

co do stacji dyskietek to w czerwcu kupowałem na allegro nowe fdd samsung 1,44mb - też myślałem o kupieniu DriveRDY ale wstrzymałem się z zakupem bo lotharek olał moje zapytanie o kompatybilność

If you have questions about DriveRDY, you should contact the developer. Lotharek manufactures the product, he cannot always answer every question thoroughly.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2024 08:56:22 przez Boboo_SK

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2024 08:56:45 przez Boboo_SK
[#11] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bobycob, post #9

Ach... te legendarne kilka tysięcy dyskietek Sniffermana zna już każdy na PPA, legendy mówią, że miał je przeglądnąć w poszukiwaniu perełek amigowych
3
[#12] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Boboo_SK, post #10

Adapter was tested on several FDD PCs (Nec, Sony, Epson, Teac, Samsung, Chinon, Panasonic, etc.), more than 40 floppy drives in total.
DISCLAIMER:
The adapter has one limitation, with some FDDs it is not possible to use the adapter because it overlaps the power supply of the floppy drive. Some drives have the power supply right above the flat data cable connector and the DriveRDY adapter covers this part. These are some mechanics like Alps or Mitsumi.

A ten dopisek powinien być w zupełności wystarczający. Nie oczekujmy, że mała manufaktura przetestuje nam każdy napęd.
[#13] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Madman, post #11

To tylko legendy.

Większośc to gry, które juz dawno są dostępne online. chyba, że jakiś inny crack albo crack intro. To są też dyskietki z DE i nie ma tam polskiego softu.

No kiedyś się za to zabiorę.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2024 11:33:21 przez snifferman
[#14] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #1

Przyszła stacja wraz z całym interfejsem. Nie jest to DriveRDY od Lotharek'a, ale śmiga pięknie. Nagrałem nową grę na dyskietkę i przetestowałem z innego wątku, jak sprawuje się odgrywanie dźwięku w grze przez silniczek stacji. Bardzo cichutka jest, więc słabo słychać, ale pod spodem (chyba to jest głowica) widać jak się obraca. Trudno się nagrywa telefonem, trzyma stację i jeszcze gra wciskając klawisze w Amidze

4
[#15] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #14

Boziu...
To jest silnik, obraca dysk w dyskietce.
1
[#16] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bobycob, post #15

Aha nie znam się na stacjach dyskietek.
[#17] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #16

Nie znam takiej konstrukcji w której to głowica by wirowała. Nie licząc narzędzi do obróbki skrawaniem.
[#18] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bobycob, post #17

Magnetowidy miały takie głowice.
1
[#19] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@koczis, post #18

magnetofony DAT również
1
[#20] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #14

Ale czad! Fajne szeroki uśmiech
2
[#21] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@diobou, post #20

GENIALNE!
1
[#22] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@diobou, post #20

@diobou & _DiskDoktor_: fajny efekt, ale to działa tylko na fizycznych stacjach dyskietek oraz na emulatorze z włączonym dźwiękiem stacji. Niestety GOTEKi nie emulują dźwięku silniczka, bo sprawdzałem u siebie na Amigach. Pewnie w tym brzęczku jest tylko sam dźwięk od ruchu głowicy, bo to już inaczej się programuje też.
[#23] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #22

No właśnie brzęczyk w Goteku emuluje silnik krokowy od głowicy stacji. Ale nie wiem czy da się na tym coś zagrać jak na prawdziwej stacji. Pewnie efekt będzie dużo bardziej ubogi. Do samej sygnalizacji odczytu ja sobie chwalę chociaż początkowo byłem sceptyczny :).

Pod warunkiem, że masz podłączony ten brzęczyk.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 18:46:01 przez bfgmatik
[#24] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bfgmatik, post #23

Brzęczyk oczywiście podłączony w obu Gotekach w Amigach. Tu na filmiku w sumie w Amidze jest podłączony Gotek jako DF0, a stacja jako DF1, co sugeruje wątek Może Gotek emuluje dźwięk dopiero podczas samego odczytu/zapisu oraz przesuwu głowicy, a podczas uruchamiania go poprzez gaszenie bitu 7 w $BFD100 nie będzie emulować dźwięku. Oczywiście przed zgaszeniem bitu 7 mam ustawione 4 bity dla kolejno DF0, DF1, DF2 i DF3, czyli bit 3, 4, 5 i 6 (jak dobrze pamiętam).
[#25] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #24

Ah, bo ty ruszasz silnikiem od obracania dyskietki? Generalnie stacja ma dwa silniki, jeden DC do kręcenia dyskietki i drugi krokowy do ruchu głowicy. Gotek na 100% emuluje dźwięk ruchu głowicy i chyba tylko ten dźwięk.

Na youtubie można zobaczyć jak np. odgrywają na PCtowych FDD muzyczkę z intro z Duke Nukem i to na pewno robione jest silnikiem krokowym.
https://www.youtube.com/watch?v=55cPr6LC8MM
Chociaż teraz jak tego słucham to chyba jest to nałożone na oryginalną ścieżkę.

No dobra, ludzie są popieprzeni :D
https://www.youtube.com/watch?v=4xwdCi2ccic

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 19:12:10 przez bfgmatik
[#26] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bfgmatik, post #25

Widzę, że jesteś bardzo obeznany. Czy takie uruchamianie cykliczne silniczka może uszkodzić go?
[#27] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #26

No właśnie miałem Ci o tym pisać :D. Moim zdaniem to nie jest zbyt zdrowe dla stacji :).

Ale spróbuj pomerdać głowicą programowo. Nie znam się na tym ale pewnie możesz tym sterować z poziomu rejestrów CIA.

Update: sygnały DIR i _STEP. Sygnałem DIR ustawiasz kierunek ruchu głowicy a chyba zmianą z jedynki na zero sygnału STEP wysyłasz sygnał do przeskoku głowicy.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 19:52:24 przez bfgmatik
1
[#28] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@bfgmatik, post #27

Najlepiej będzie najpierw użyć emulatora, żeby czasem nie wyjechać głowicą gdzieś za daleko, a wiem że się da, bo już czytałem o tym w książce z asemblera ;)
[#29] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@tukinem, post #28

O, nawet nie wiedziałem, że można wyjechać za daleko :).

Z jednej strony chyba jest czujnik który aktywuje sygnał _TRK0 i wtedy wiadomo, że jest na zerowej ścieżce. A w drugą stronę chyba trzeba liczyć impulsy żeby nie wyjechać za ścieżkę 80.

Tak mi się wydaje, że to tak działa, ale nigdy się tym nie bawiłem. W AmigaTestKit można sobie te sygnały podglądać i jeździć głowicą i chyba powyżej 80 nie wyjedzie ale pewnie właśnie program liczy te impulsy i wie gdzie głowica się znajduje.
[#30] Re: Amiga i DriveRDY od Lotharek

@Kleofas, post #19

W sumie fakt - o tym zapomniałem.
Chyba wszystkie streamery do dziś używają.
Streamer - słowo które straciło swoje oryginalne znaczenie w zaskakujący sposób.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem