[#1] Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...
Dzień dobry wszystkim.
Już od długiego czasu używam do Amigi, jak i do wszystkich moich retro sprzętów, 20-to calowego Sony PVM. Jest kapitalny i go uwielbiam ale cały czas szukałem jakiejś alternatywy, bo nie oszukujmy się, bydle jednak to jest... Przewinęło się trochę tego sprzętu ale żaden nie miał nawet podejścia do Soniaka. Aż tu nagle... No właśnie. Piszę ten post dla tych, którzy cały czas szukają dobrego monitora CRT a nie chcą wydawać fortuny na sprzęt od Sony.
Na jednym z portali ogłoszeniowych dosyć długo wisiał do sprzedania powiększalnik Optelec, Twinkle Spectrum. Sprzęt pomaga osobom niedowidzącym. Kładzie się np. książkę a monitor (przy udziale kamery RGB) wyświetla tą książkę w powiększeniu... Jak pewnie się domyślacie zaciekawił mnie monitor bo ma wejście RGB (db9). Przekątna ma około 41 cm także ekran mniejszy niż przy Soniaczu. Obudowa też mniejsza... Taki rozmiar kompaktowy. Na biurku zabiera dużo mniej miejsca. Ma wejście RGB, jak już wspomniałem i composite. Podpiąłem Amigę do niego i... Szczęka mi opadła...MASAKRA. Nie wiem ile to ma TVL ale nie mogę wyjść z podziwu. Do tego ekran nie jest wypalony więc kolory, kontrast, geometria to prawdziwy sztos! Coś pięknego. Siedzę od paru dni i nie wierze. ABSOLUTNIE nie odbiega od Sony a jeśli chodzi o SCANLINES (które uwielbiam) to bije go na głowę!
Jeśli ktoś będzie zainteresowany podeślę zdjęcia.
Minusy:
1- Brak włącznika (włączany jest przez stojak z kamerą RGB) - dorobię włącznik na kablu.
2- Wszelkie pokrętła ustawiania obrazu są z tyłu monitora.
3 - Obudowa całkowicie pożółkła.

Tak więc jeśli ktoś zobaczy taki sprzęt na portalach aukcyjnych czy giełdzie staroci to brać w ciemno i się nie zastanawiać!

PS: Mój Soniacz wylądował na portalu ogłoszeniowym. Niech to będzie potwierdzeniem moich słów.
Na monitorze na naklejce jest tylko model nr: 6017C ver.1
[#2] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

Dzięki za informacje 👍
Też czasami kupujei w ciemno rożne "złomki" 😊 z nadzieją, że będzie "grało".

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2024 23:51:05 przez pch
[#3] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

A czemu nowy wątek jak mamy ten?
https://www.ppa.pl/forum/amiga/41471/monitor-idealny-do-amigi-dzis

W sumie to po 40tce każdy z nas już jest nieco niedowidzący

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 08:48:32 przez Madman
[#4] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

Wrzuć tutaj parę fotek tego sprzętu, łącznie z kamerą i powiększalnikiem i jak to współgra z Ami ok, racja
3
[#5] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

Z tego co opowiadasz to brzmi fajnie, ale wg mnie to niestety żadna alternatywa. Tzn żadna alternatywna dla wszystkich innych, poza Tobą, bo masz. Znając życie, to biorąc pod uwagę niszowość i wiek tego sprzętu (pewnie ostatni model z RGB wyszedł jakieś 25 lat temu), następna oferta pojawi się za 10 lat, albo nawet w ogóle. To jak z tą legendarną płytą A4000T w jakimś ultrasonografie... :)

Ale mimo wszystko bardzo dobrze ze opisałeś sprzęcik, a nóż widelec OK

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 16:51:10 przez vojo
2
[#6] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@vojo, post #5

Zwłaszcza, że obecne urządzenia służące do wspomagania czytania wyglądają już jak tablety.
[#7] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

Dziekujemy za informacje , bedziemy z mężem „polować”
[#8] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@KaluzynskaE, post #7

Przecież napisałaś, że podłączyliście do oleda i wszystko super...?
[#9] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Madman, post #8

od nadmiaru przybytku glowa nie boli
[#10] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@bastan, post #1

ABSOLUTNIE nie odbiega od Sony a jeśli chodzi o SCANLINES (które uwielbiam) to bije go na głowę!

Rozumiem, że ten PVM to nie był kineskop Trinitron?
[#11] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Jacques, post #10

Trochę w tym temacie, może kogoś zainteresuje
Ostatnio nabyłem w ciemno TV / MONITOR LG 22MT57D-PZ FULL HD i powiem ze tez się mega zdziwiłem.
Wprawdzie monitor nie łapie 15Khz ale za to scarta ma rewelacyjnego. Podpinałem do niego wszystko począwszy od małego a8 a kończąc na amidze 500/1200 i serio ale obraz ma ładniejszy niż to co wyświetla mi się po vga na belinei czy lg.
Do tej pory ortodoksyjnie wyszukiwałem monitorów 4:3 ze wsparciem 15khz wiec przyzwyczaiłem się do pewnego poziomu wyświetlanego ekranu ale zastosowanie ips zamiast starego tn robi ogromna różnice.
Monitor ma możliwość ustawienia 1:1 wiec powstają ramki ale szczerze jakość wyświetlanego obrazu w 100% neguje tą małą niedogodność.
1
[#12] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Jacques, post #10

Rozumiem, że ten PVM to nie był kineskop Trinitron?

[#13] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Marcin27411, post #12

A co Ty masz tutaj do oddalania lub nie?
Pytanie jest zasadne, bo ciężko sobie wyobrazić by tamto odkrycie miało lepszy kineskop od PVM-a z Trinitronem
Może po prostu chodzi o mniejszy rozmiar 17" vs 20" i to bardziej odpowiada założycielowi wątku.
[#14] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@druzil28, post #11

Na lcd, przy rozdzielczościach innych niż natywna, zawsze będziesz mieć interpolację więc nie dziwię się, że po vga masz gorszy (a przynajmniej nie lepszy) obraz. Dużo zależy też od kabla, wiele ich sprzedają ale nieliczne są naprawdę porządne.
[#15] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Jacques, post #13

ciężko sobie wyobrazić by tamto odkrycie miało lepszy kineskop od PVM-a z Trinitronem

Jak najbardziej może miec lepszy obraz.

[#16] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Marcin27411, post #15

No faktycznie ten Panasonic pośrodku w teorii wyświetla najlepiej, tylko jakoś Internet nic nie znajduje szukając po jego symbolu, dziwne. No i pytanie na ile jeszcze to kwestia regulacji jasności i kontrastu, ale przy takim porównaniu chyba ktoś wiedział co robi
[#17] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Jacques, post #16

Panowie i Panie.
Po świętach podeślę fotki. Jak się mój Sony nie sprzeda jeszcze to zrobię porównanie "side by side".
No i oczywiście zajrzę do środka co tam za kineskop siedzi bo nie daje mi to spokoju :)
1
[#18] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@druzil28, post #11

Kilka dni temu sprzedałem NEC 1550M który łyka 15Khz po Scart, kolega słabo szukał.
[#19] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Hubez, post #18

Można jeszcze kupić taki nowy model lub podobny co łapie 15Khz?
[#20] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Hubez, post #18

Pamiętasz może czy ten model wyświetlał wszystkie linie w PAL? Mam inny model NECa też wyświetlający 15kHz i on obraz obcina do 200 linii.
[#21] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@prz, post #20

Żle napisałem, on łyka 15KHZ po VGA (nie ma SCART, bo to monitor klasy PC typowy sprzed 20 lat).

Nie pamiętam.

Jest pełno wątków o tym monitorze i działaniu z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 09:56:09 przez Hubez
[#22] Re: Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...

@Hubez, post #18

Fajnie ale po pierwsze to dalej stary koszmarny TN który ma teraz 23 lata? Poza tym ja pisałem ze monitor nie łapie 15 Khz po VGA a nie po SCART.
A monitor kupiłem za grosze doskonale o tym wiedząc ale chciałem sprawdzić jak się maja dużo nowsze konstrukcje paneli vs 20 latkowie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem