[#1]
Monitor CRT do Amigi i nie tylko! Co upolowałem...
Dzień dobry wszystkim.
Już od długiego czasu używam do Amigi, jak i do wszystkich moich retro sprzętów, 20-to calowego Sony PVM. Jest kapitalny i go uwielbiam ale cały czas szukałem jakiejś alternatywy, bo nie oszukujmy się, bydle jednak to jest... Przewinęło się trochę tego sprzętu ale żaden nie miał nawet podejścia do Soniaka. Aż tu nagle... No właśnie. Piszę ten post dla tych, którzy cały czas szukają dobrego monitora CRT a nie chcą wydawać fortuny na sprzęt od Sony.
Na jednym z portali ogłoszeniowych dosyć długo wisiał do sprzedania powiększalnik Optelec, Twinkle Spectrum. Sprzęt pomaga osobom niedowidzącym. Kładzie się np. książkę a monitor (przy udziale kamery RGB) wyświetla tą książkę w powiększeniu... Jak pewnie się domyślacie zaciekawił mnie monitor bo ma wejście RGB (db9). Przekątna ma około 41 cm także ekran mniejszy niż przy Soniaczu. Obudowa też mniejsza... Taki rozmiar kompaktowy. Na biurku zabiera dużo mniej miejsca. Ma wejście RGB, jak już wspomniałem i composite. Podpiąłem Amigę do niego i... Szczęka mi opadła...MASAKRA. Nie wiem ile to ma TVL ale nie mogę wyjść z podziwu. Do tego ekran nie jest wypalony więc kolory, kontrast, geometria to prawdziwy sztos! Coś pięknego. Siedzę od paru dni i nie wierze. ABSOLUTNIE nie odbiega od Sony a jeśli chodzi o SCANLINES (które uwielbiam) to bije go na głowę!
Jeśli ktoś będzie zainteresowany podeślę zdjęcia.
Minusy:
1- Brak włącznika (włączany jest przez stojak z kamerą RGB) - dorobię włącznik na kablu.
2- Wszelkie pokrętła ustawiania obrazu są z tyłu monitora.
3 - Obudowa całkowicie pożółkła.
Tak więc jeśli ktoś zobaczy taki sprzęt na portalach aukcyjnych czy giełdzie staroci to brać w ciemno i się nie zastanawiać!
PS: Mój Soniacz wylądował na portalu ogłoszeniowym. Niech to będzie potwierdzeniem moich słów.
Na monitorze na naklejce jest tylko model nr: 6017C ver.1