[#1] Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi
Witam.I na wstepie pozdrawiam wszystkich fanów Amigi i założycieli forum.Jako że po ponad 10 latach postanowiłem zakupić ponownie Amige,moje pytanie do was tyczyć sie będzie Amigi 1200 z twardym dyskiem 4gb.Czy jest mozliwosc zgrania z internetu plików Adf.,zapisania na twardy dysk i w tej formie odtwarzania ich przez Amige(nie nagrywania na dyskietki)? Chodzi mi głownie o dema,programy muzyczne i pare ciekawszych gier.Moja konfiguracja Amigi:
-Amiga 1200, QWERTY, rev.2B, ROM 3.1, Made by Escom
-Elbox 4mb Fast z koprocesorem 68882/28MHz
-adapter IDE-CF z taśmą i kartą 4GB
-adapter PCMCIA-CF z kartą 512MB
-posiadam także kabel nullmodem
Szczeże to nie mam pojęcia jak to wszystko "ugryźć".Wytłumaczył by mi ktoś z was punkt po punkcie co miał bym robić by przesłać pliki z pc na Amisie?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
[#2] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #1

Nie obraź się klang, ale ten temat był na tym forum wałkowany setki (jeżeli nie tysiące) razy - ostatni raz w tym tygodniu i dokładnie takie same pytanie było o instalację ADFów na HD Amigi 1200.
Na głównej stronie PPA, pod oknem logowania masz wyszukiwarkę - skorzystaj z niej. Zanim wybierzesz "Szukaj na forum PPA" skorzystaj z wyszukiwania w FAQ (najczęściej zadawane pytania) - znajdziesz tam obszerne opisy przenoszenia danych PC - Amiga.
[#3] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@APC74, post #2

Przeczytałem wnikliwie i sporo sie dowiedziałem :D Jednego tylko nie wiem...Jaki sposób przesyłu by był najlepszy przy mojej konfiguracji Amigi?
[#4] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #3

lol.
i serio zastanawiasz sie czy lepiej przekopiowac po kablu null modem, czy wrzucic na CF i przeniesc?

moglby ktos zamknac ten bezsensowny wastek?
[#5] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #1

Czy jest mozliwosc zgrania z internetu plików Adf.,zapisania na twardy dysk i w tej formie odtwarzania ich przez Amige(nie nagrywania na dyskietki)?

To jest możliwe tylko na emulatorze Amigi WinUAE. Na prawdziwej Amidze musisz zgrać to na dyskietki lub jest jeszcze druga możliwość - zaopatrzyć się w pakiet WHDLoad, który instaluje na twardym dysku klasyczne dyskietkowe dema i gry amigowe.

[#6] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #3

No bez jaj - tylko CF.
[#7] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@Valwit, post #4

Kolego Valwit jako że może i znasz sie na "wszystkim" ale pomyśl że mogą być też osoby dopiero zaczynające przygode z Amigą.W moim przypadku to jest akurat powrót po długich latach a wtedy nie posiadałem ani twardego dysku w Amidze ani Pc.Dobrze..to wytłumacz mi jak wrzucić pliki na karte CF i jak je przenieść na twardy dysk Amigi.Potrzebny jest jakiś czytnik do pc?

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2008 17:02:15
[#8] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #7

Jaja chyba sobie robisz. Poczytaj dział FAQ a wszystkiego się dowiesz.
Temat przenoszenia plików z peceta do Amigi był też tu wiele razy wałkowany.
Pamiętaj że twardziela tak samo podłącza się do Amigi jak do peceta. A Google niech będzie twoim przyjacielem, jak nie potrafisz użyć wyszukiwarki na naszym forum.
[#9] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@APC74, post #6

lan i serwer ftp na ami :]

[#10] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@kmilota, post #8

Oj z dwie godziny czytałem o tym wszystkim i macie racje,tam jest naprawde duzo ciekawych informacji... OK Myśle że teraz spokojnie sobie z tym poradze.Sory za takie pytania ale naprawde zaczynam przygode z Amiga praktycznie od początku.Mało tego to Amige bede miał dopiero za pare dni.Jeszcze moje ostatnie pytanie do was.Lepiej kupić do Amigi tv crt 50hz czy 100hz,czy nie ma różnicy?

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2008 21:01:27
[#11] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #7

kolego klank, WSZYSTKO na ten temat masz w archiwum, choc jesli nie wiesz jak na pececie podlaczyc do kompa karte CF i jak przegrac na nia pliki, to wyszukiwarka na forum faktycznie moze cie przerastac. W takim wypadku sugeruje zakup kilku szesciopakow i zaproszenie kogos kto ma jakies pojecie o kompach i ci pomoze z pecetem i wyszukiwarka forum, lub jeszcze lepiej: jakiegos lokalnego Amigowca ktory przy okazji co nieco wyjasni/przypomni.
[#12] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #10

kup monitor albo telewizor lcd z wejsciem composite. crt to bedzie masakra dla oczu.
[#13] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@Valwit, post #12

Kolego Valvit masz racje i sory za te pytania.Aż taki głupi to nie jestem ;) Teraz naprawde sporo sie dowiedziałem z faq.Ale i tak dzieki za wyrozumiałośc.A apropo tv to teraz naprawde mnie zaskoczyłeś..Ja ogolnie posiadam lcd 32 jvc p80 ale przecież przyjete jest że jakość obrazu z Amigi bedzie lepsza na telewizorach crt..Czy znów się myle? Nawet dobrze by było bo nie uśmiecha mi się w moim małym pokoju wstawiać crt
[#14] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #1

na pececie nagraj na karte CF takie pliki, a na Amidze zgraj na
dysk lub bezposrednio zapisz ADF na dyskietke np programem
ImageToDisk z CLI/Shella ITD parametr ? wyswietli opcje ITD

ITD i dokumentacja jest w tym archiwum po polsku!
http://aminet.net/package/dev/misc/WHDLoad_dev

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2008 22:37:56
[#15] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Tak,tak już wszystko powoli "łapie" Bardzo mi pomogliście :D Jeszcze czekam na odpowiedź apropo mojego pytania o lcd.
[#16] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #15

lcd w kazdym przypadku jakoscia nie dorowna dobremu crt, ale mozesz podlaczyc ta ami to tego tv i zobaczysz jak bedzie, ale skoro koledzy polecaja to nie powinno byc jakiejs kaszany:)

[#17] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@Banderas, post #16

Zgadzam sie calkowicie. Jakos te stare produkcje duzo lepiej wygladaja na telewizorach/monitorach CRT (ale nie tych od PC-ta tylko normalnych lapiacych sygnal o czestotliwosciach takich jak TV)

Jedyne co moge dodac, to ze LCD z wejsciem video (Euro, s-video, lub composite) jest moim zdaniem duzo, duzo lepszym wyjsciem niz Amiga+Scandoubler+Monitor VGA (niewazne jaki: CRT czy LCD). Obraz ze scandoublera nawet najlepszego nie wyglada z regoly za dobrze.

[#18] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@klank, post #13

podlacz i zobacz.

crt ma "sprzetowy antyalias" co jest fajne, ale meczy oczy na tyle ze antyalias przestaje byc wazny. jak uwazasz ze na lcd obraz jest zbyt ostry to uzyj dluzszego kabla. jakosc obrazu bedzie wtedy jak na crt

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2008 18:59:14
[#19] Re: Zgranie plików ADF na dysk twardy Amigi

@Valwit, post #18

Rozumiem.I dam wam znać niedługo jak wyglada odbiór Amigi na lcd Jvc32p80.Zawsze może komuś się przyda :) Dzięki za rady!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem