[#1] SERWIS AMIGA
Witam mam pytanko odnosnie serwisu dla amisi posiadam troszke uszkodzonych zasniedzialych plyt glownych A500 A600 oraz mase stacji dyskietek od amig szukam w miare taniego serwisu amigowego poniewaz szkoda wyrzucic sprzet ktorego coraz mniej znacie jakies namiary na dobry w miare przyzwoitych cenach serwis

nastepne pytanko odnosnie czyszczenia klawiaturki czym mozna czy woogle mozna doczyscic klawe i obudowe z tego wzartego żółtego nalotu jedyne co schodzi to papier na wode 2000 ale to robota dla hardkorowcow :)

ostatnie pytanko tyczy sie emulatorka mam palmptopika z WM 6.0 Eten m700 mam na nizm emulator ami ale nie wiem jak go skonfigurowac ma ktos moze jakiegos gotowca ???? jesli tak to prosze o info na francdt@o2.pl

ostatnie pytanko szukam w miare taniej tasmy 2,5-2,5 i woogle tasm do ami dziki za wszystkie odp

[#2] Re: SERWIS AMIGA

@francdt, post #1

ten temat juz byl ....tanio tego nie naprawisz od razu mowie

[#3] Re: SERWIS AMIGA

@francdt, post #1

http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/name/tasma_ide_44pin/products_id/1019

Tu np możesz kupić tasiemkę. Jak znajdziesz dobry sklep elektroniczny, możesz kupić konektory 44p i taśmę gęstą i sam pozaciskać.

[#4] Re: SERWIS AMIGA

@francdt, post #1

Jeśli tylko zaśniedziałe, bez powalonych totalnie elementów, to we własnym zakresie możesz spróbować reanimacji. Wata, spirytus (Boże broń nie salicylowy!), pilniczek do paznokci... I próbuj ratować Warto. Każda "ożywiona" Ami na wagę złota jest. Nie do przecenienia.
Napędami FDD raczej się nie przejmuj, to bez sensu. Amigę stosunkowo łatwo "zmusisz" do współpracy z każdym, od peceta zezłomowanego napędem flopów.
Vide - http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=58334&ostatnie=1&t=58166

Co do emulacji Amigi pod Windows Mobile - no myślę sobie, że WM to takie same Windowsy, jak każde inne, czyli na tym Twoim "palmtopiku" masz pewnie WinUAE. Zatem wstydu Waść oszczędź i nie zadawaj pytań takich. Po to jest niejaki gugiel, by samodzielnie wyszukać bardzo szczegółowe opisy instalowania i konfigurowania emulatorów Amigi. Odwagi i samodzielności trochę! ;->

Wejście w posiadanie tasiemki i kabelka dowolnego to też żadna filozofia. Ponownie kłania się gugiel.

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: SERWIS AMIGA

@francdt, post #1

Czyszczenie zżółkniętego plastiku, różne radzą:
- cif lub inne środki zawierające chlor
- wosku do samochodu w sprayu; podobno też pomaga

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 01:02:46
[#6] Re: SERWIS AMIGA

@necavi, post #5

http://pl.youtube.com/watch?v=xD1QMfTZZTY

[#7] Re: SERWIS AMIGA

@francdt, post #1

Koledzy, bardzo chętnie podejmę się napraw amigowego sprzętu.
Jestem elektronikiem i całe życie zajmuje sie serwisowaniem elektroniki, jestem również Amigowcem, wiec podchodzę do tego tematu z szacunkiem.
Pozostaje jeszcze kwestia dostarczenia takiego sprzętu, mieszkam w Mikołowie, wiec poczta raczej odpada. Nie proponuje napraw darmowych, ale za jakąś symboliczna opłatą.
Temat wrzucam pod rozwagę, ewentualnie zainteresowanych.

[#8] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #7

Witaj plexa,
właśnie się zastanawiam czy naprawiać moją płytę od A1200. Po prawej stronie płyty przy wyjściu na zasilanie stacji dyskietek mam takie dwie kostki, jedna jest ustawiona pionowo, podpisane jest to miejsce na płycie jako: C591. Jest lekko nadżarta (jakby kwas solny, heh). Nieco na prawo i troszkę wyżej - "była" druga, taka sama, ale poziomo ustawiona. Coś się przywęglił ten podzespół, został proszek, zdrapałem go spokojnie paznokciem. Płyta A1200 niby mi się włącza, ale bez odzewu. Zasilanie dysku mam z drugiego zasilacza, gdy włączę Amigę, jakiś sygnał na monitor dochodzi, ale nie zbootuje mi Amigi. Nie mam pojęcia czy warto to naprawiać, czy w ogóle się da, nie ma też gwarancji czy będzie potem wszystko dobrze chodziło.

Co o tym myślisz?

[#9] Re: SERWIS AMIGA

@BagoZonde, post #8

Cześć Bartek, nie mam teraz przed sobą schematu A1200, ale z tego co piszesz i z mojej pamięci wnioskuje że to kondensator elektrolityczny.
Często w starszym sprzęcie się tak zdarza że kondensatory mogą puszczać elektrolit, faktycznie jego składnikiem jest kwas który jest dość agresywny przy spotkaniu z innymi podzespołami. uszkodzenie o którym mówisz nie wygląda na jakieś skomplikowane. Może być jednak tak że naruszona została
struktura płyty drukowanej, w Ami jest ona wielowarstwowa ( wtedy to była najnowsza technologia, obecnie stosowana powszechnie) w takim przypadku naprawa może się skomplikować , trzeba będzie znaleźć obejścia wytrawionych przez elektrolit ścieżek.

Nie wygląda to jednak tak groźnie. :D

[#10] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #9

Mogę wykonać serię zdjęć, trochę niestety właśnie nadtrawiło płytę główną, jeżeli stwierdziłbyś, że jest szansa, moglibyśmy spróbować. Niestety nie wiem ile takie kondensatory kosztują i czy są dostępne, patrzę tu po prostu pod kątem ratowania płyty, szkoda, by kolejna poszła na śmietnik, ew. na części.

Sam zresztą nie wiem czy absorbować się nadal użytkowaniem Amigi, oczywiście, używam PPaint'a i nie wyobrażam sobie "pracy na pikselach" bez niego, ale myślałem tu o opcji pracy pod emulatorem. System sobie przerzucę pod emulator. Ale płyta zawsze mogłaby się komuś przydać. Mam też drugą płytę, dostałem teraz na pewien czas od kolegi (hi recedent), jeszcze nie sprawdzałem tego, ponieważ są jakieś problemy z dźwiękiem, ponoć z Paulą. Przy najbliższej okazji sprawdzę to.

Dzięki za zainteresowanie.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 18:59:00
[#11] Re: SERWIS AMIGA

@BagoZonde, post #10

Bartek, daj te foto na piotr.malecki.p@wp.pl chce to zobaczyć , kazda Ami warto ratować, a może bedzie jak nowa :D

[#12] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #7

plexa napisał(a):

> Koledzy, bardzo chętnie podejmę się napraw amigowego sprzętu.
> Jestem elektronikiem i całe życie zajmuje sie serwisowaniem
> elektroniki, jestem również Amigowcem, wiec podchodzę do tego
> tematu z szacunkiem.
> Pozostaje jeszcze kwestia dostarczenia takiego sprzętu,
> mieszkam w Mikołowie, wiec poczta raczej odpada. Nie proponuje
> napraw darmowych, ale za jakąś symboliczna opłatą.
> Temat wrzucam pod rozwagę, ewentualnie zainteresowanych.
>
>
Witam,

Mikolow to brzmi bardzo znajomo dla mnie, ponieważ pochodze z tamtych stron.:)

Mialbym pytanie do kolegi elektronika.
O toz, od kilku miesiecy mam problemy z moim DF0. Najpierw myslalem ze to jakies zanieczysczenia na mojej stacji dyskow ale po roznych probach czysczenia i wymianie na calkim nowa stacje doszedlem do wniosku ze chyba cos nie tak z tä moja A-1200T.

Po probie wczytania kazdej gry albo programu mam prawie zawsze komunikat“ dysk jest nieczytalny“
Moim skromnym zdaniem to chyba cos ze zasilaniem pradu do df0, poniewaz po wyciagnieciu kabli pradowych z df0, inne stacje jak np. df1 albo df2 funkckcionuja bez problemow jednak jezeli podlacze df0 do sieci zaczynaja sie problemy na wszystkich stacjach .

Jakis pomysl co mozna by z tym zrobic?

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 23:58:15
[#13] Re: SERWIS AMIGA

@Irek´72, post #12

Cześć, nie jestem cudotwórcą ani wróżką, przyczyn może być wiele, z twojego opisu usterki niewiele wynika, postaraj się dokładniej to opisać, postaram się pomóc. DF1 jest zasilana z przypisanego wyjścia na płycie Ami. nie wydaje mi sie aby to był problem z zasilaniem, raczej z połączeniem stacji DF0, lub , co tez jest możliwe, z konfiguracją stacji w systemie.

[#14] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #13

Cześć plexa,

OK. A wiec moja Amiga jest od ponad 8 lat wbudowana w Tower i nigdy przedtem niemialem zadnych problemow z stacja df0 czyli chyba zla konfiguracja stacji w systemie i zle podlaczenie stacji odpadaja.

Co jednak zauwazylem w mojej A-1200 to dwie sciezki wychodzäce z portu df0, sa lekko srebne, moze to jest przyczyna moich problemow? niewinny

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 01:07:19

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 01:23:28
[#15] Re: SERWIS AMIGA

@Irek´72, post #14

Maly update. :)
Zrobilem zdjecie mojej glownej plyty mozna podeslac na twoj @?
Tam mniejwiecej widac jak moj problem wyglada. (owe dwie sciezki sa jakby lekko przypalone)

[#16] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #7

Hej Plexa! Zaktualizuj sobie dane w PUA Base, chyba że nadal zamieszkujesz Wielkopolskę ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

[#17] Re: SERWIS AMIGA

@Azzorek, post #16

Azzorek, dzieki za przypomnienie, juz to robię.

[#18] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #7

Plexa - może ty mi pomożesz w sprawie mojej Amigi 5oo ?
Opis usterki :
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=61193&t=61193
Dzięki i pozdrawiam

[#19] Re: SERWIS AMIGA

@Des, post #4

plyta amiga 600 po podlaczeniu i wlaczeniu brak obrazu na tv
czuc spalenizne gdy zaczalem macac wyczulem ze kosc kickstartu jest goraca reszta letnia czy po wymianie kosci bedzie dzialac?
czy moglo cos sie uszkodzic pozatym?
[#20] Re: SERWIS AMIGA

@Tiger, post #19

Tiger, nie ciekawie to wygląda, przed włożeniem nowych kości Rom koniecznie trzeba sprawdzić płytę, szczególnie napięcia zasilające. Będzie wtedy jasne czy przyczyną awarii były same kości kickstartu, czy co bardziej prawdopodobne zestarzenie się elementów na płycie w wyniku czego zmieniły się niekorzystnie parametry pracy tych kości.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2009 13:53:38
[#21] Re: SERWIS AMIGA

@plexa, post #20

Witam, moze ktos mi pomoze...

Mam problem ze stacja dyskietek. Jest to kupiona w GIFT stacja HD firmy Micronik wsadzona w Amige 1200 w E/Box'ie. Z dyskietkami DD nie mam najmniejszych problemow. Po prostu dzialaja. Z dyskietkami HD jest tak:

Gdy wsadzam HD w DF0: pokazuje sie ikonka (WB3.1) z opisem DF0: ????. Probuje wiec ja sformatowac. W okienku Formata pokazuje mi, ze dyskietka moze byc sformatowana na 1760kB. Zaznaczam wiec w roznych wariantach opcje (Trashcan, FFS, Intl, Cache...) wciskam Format/Quickformat i ... lipa. Not a valid DOS disk.
Przy formatowaniu spod CLI akcja staje na etapie weryfikacji pierwszego sektora (tj. 00) dyskietki.

Troche inaczej sprawa sie ma z dyskietkami MS-DOS. Uzylem kilku filesystemow do obslugi tego dziwnego formatu - systemowy CrossDOS, komercyjny 5.5 i FAT95. Wszystko na dyskietkach HD. Raz czyta, raz nie. Formatuje na 1.44, ale tylko w Quickformat i dodatkowo wyswietla bledy (Block read). Przy pelnym formatowaniu "Couldn't format cylinder 0".

Z zapisem plikow jest jeszcze ciekawiej. Niektore dyskietki dzialaja tak, ze kopiuje z nich pliki zapisane na stojacym obok PeCe (winXP pro sp2) tylko w czesci - dokladnie pierwsze 512B. Niektorych sformatowanych i zapisanych szczesliwie pod PieCem nie czyta w ogole. Sa jednak takie z ktorych odczytac plik udaje sie w calosci...

Probowalem tez kombinowac w samych plikach PC0: - np. wpisywalem "gesta" liczbe parametru block'ow na sciezke: "BlocksPerTrack = 18"...

Moze jakis sterownik jest potrzebny do tej stacji?
Moze jest porpostu walnieta...?
Moze mam poprostu nic nie warte dyskietki .... z tym, ze lezakowaly one w tych samych niemal warunkach. Tryb DD jednak chodzi, a HD nie bardzo...

Pliz help

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2009 12:57:46

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2009 12:58:38

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2009 12:59:05

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2009 12:59:13
[#22] Re: SERWIS AMIGA

@mccnex, post #21

To może idź do jakiegoś marketu i kup dziesięć dyskietek i zobacz jak chodzą, u mnie w "Auchan" są jeszcze takie wynalazki, nawet kasety idzie kupić:)

[#23] Re: SERWIS AMIGA

@mccnex, post #21

Do stacji dyskietek MicroniKa nie jest potrzebny sterownik dzialaja bez niego (mam 2 w swoich A1200)

[#24] Re: SERWIS AMIGA

@PrzemasIII, post #23

hmmm... skoro te same dyskietki daja sie formatowac/zapisywac/odczytywac pod PieCem, a pod Amiga nie chca (rozumiem, uprzedzenia... ;) ) - to juz chyba jest kwestia spitolonej stacji.

skoro nie wymaga sterownika ... hmmm ... to juz nie wiem o co biega.

---

Czy kolega plexa nadal podejmuje sie wyzwan naprawy Amigowego hardware'u? Chyba mam sprawe...

pzdr

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem