[#1] Ami z marzeń i snów
Temat taki może ciutkę z nadmiernego gapienia się w Księżyc i tak dalej, ale... Ale se (sobie) popacowałem dziś na Mac Mini /2.0GHz / 320HDD/ 2GB RAM/ GeForce 9400M 256MB. I stwierdziłem, całkiem obiektywnie, że żaden Piec, najbardziej wypaśny, nie daje takiego komfortu pracy jak Makówa.
I se (sobie) pomyślałem, co by to było, gdyby dawno, dawno temu, za siedmioma lasami, za siedmioma górami kolesie z Commodore ruszyli łbem i rozwijali konstruktywnie Amigę, jako komp profesjonalny.
Zapodajcie, proszę, jak wygląda Amiga Waszych marzeń, taka Amiga z pięknego snu. Znaczy - ze snu, jak ze snu. Jak mogłaby wyglądać Ami, gdyby się rozwijała. konkurencyjnie, jako trzeci, po PC i Makówie gracz na rynku komputerów osobistych. W czym by była lepsza, a w czym gorsza od dzisiejszych Pieców i Makówek?

Z szacunkiem
Des

[#2] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

kolejna sowa zupelnie jak ja;)
[#3] Re: Ami z marzeń i snów

@Tiger, post #2

Skowronek :D

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2009 07:20:15
[#4] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

Des napisał(a):

> W czym by
> była lepsza, a w czym gorsza od dzisiejszych Pieców i Makówek?

A czy dzisiejsze piece i makówki to nie jest jedno i to samo w zasadzie?

[#5] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

Nie oczekiwałbym wcale sprzętu miażdżącego mocą obliczeniową wszystko na rynku i tańszego od supermarketowców. Amiga w końcu zawsze pozostawała w tyle w kwestii wydajności i była droga, do tego jestem już przyzwyczajony.
W sumie to marzenia miałbym dość skromne - marzy mi się coś jak Pegaz, czyli sprzęt o, powiedzmy, przyzwoitej wydajności, kompatybilny ze "sklepem za rogiem" i gadżetami, których się teraz używa, ale jednocześnie w pełni zgodny z linią klasyczną. Czyli wyposażony, oprócz PCI i AGP, także w sloty Zorro, video i złącze zegara, oraz w pełną emulację klasycznego chipsetu, np. zaszytą w FPGA, nie obciążającą procesora głównego. Od strony programowej wystarczyłyby mi porządne emulatory Maca i grzyba z windą. Gdyby się dało puścić Win98 z całym dobrodziejstwem inwentarza i z przyzwoitą prędkością, byłbym przeszczęśliwy. Acha - i niech by to było w ładnej obudowie typu desktop, koniecznie białej lub kremowej.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2009 09:32:28
[#6] Re: Ami z marzeń i snów

@Minniat, post #3

Bocian taki z czerwonym dziobem :)

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Ami z marzeń i snów

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Wychodź Scandoubler z ff połączony z Graffiti
Wkładany na denise cena to jakieś 110 E
Robi to ten sam koleś co zrobił Graffiti

[#8] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

Ze snów i marzeń piszesz? Nie mam zbyt wielkich oczekiwań:
Na pudełku z mobo, które mogę kupić na rogu ulicy napis "kompatybilna z AmigaOS" ok, racja

[#9] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

Taką Amigę zrobi Bill Gates, jak się go ładnie przeprosi, a jeszcze ładniej poprosi... za torta w ryło... fanboje i rycerzyki !!

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2009 17:54:27
[#10] Re: Ami z marzeń i snów

@Spin-K, post #9

Rozwiniesz ... ?

[#11] Re: Ami z marzeń i snów

@Hareton, post #10

USA i Arnold (Spin-K fan kina)

http://www.youtube.com/watch?v=FJsqkQw9isc&feature=fvw

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2009 19:30:36
[#12] Re: Ami z marzeń i snów

@Spin-K, post #11

Smutne.

[#13] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #1

Ja jakoś do makówki przekonać się nie mogę. Piec daje mi większy komfort pracy, pewnie do przyzwyczajenie. Największy komfort daje mi jednak MorphOs (kłania się), który mam nadzieję kiedyś zaspokoi moje wszelkie potrzeby co do pracy z komputerem (nie każę mu iść po piwo ani uprawiać seksu ;) )

[#14] Re: Ami z marzeń i snów

@pampers, post #13

I tu chyba te mocno kontrowersyjny Marek Pampuch miał raxje, pisząc że "kiedys tam wszyscy >specytowiejemy<".
Zapiecykowalo nas. Zapiecykowalo, bo (jak widać) boimy się pogadać/wymyslić taką Ami, która by kazała pocałować się w dupę piecom iu makówkom.
Każdy z nas niby kocha Amigę, ale.... Ale strach se wyobrazić, co by to było, gdyby Ami była obcna na rynku, jako alternatywa dla pc i makówy. A przecież moglaby być.

Kłaniam się smętnie a ponuro
Des
Ps. Ruszcie wyobraźnią, wymyślcie taką Ami, ktróra realnie mogłaby konkurować z PC i Mac. Ja jestem w stanie sobie wyobrazić taki zajebisty komp, któremu w pewnych dziedzinach (choćby Desktop Video) żaden inny sprzęt nie podskoczy,

[#15] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #14

Ciężko mi sobie wyobrazić Amigę na teraz ale można się pobawić w co by było gdyby C= nie upadło:

1995 - Duża Amiga z kościami AAA, 060/66, ZorroIII, DSP, dźwiękiem 16 bit, SCSI, 32 MB fast ram, CD Rom
Mała Amiga z 030/50 , kości AAA, dźwięk 16 bit, 4 MB fast ram, gniazdo simm na płycie , PCMCIA, CD ROM

1996 - CD32 z 040 i 4 MB Fast-u na pokładzie,dekoderem MPEG, dźwięk 16 bit + DSP, zamiast Akiko Virge 3D - wychodzi m.in. Doom, Heretic, Descent, Command&Conquer na CD32

1997 - Duża Amiga z ppc 603/275 MHz, kości AAA, a na płycie głównej obok ZorroIII aktywne sloty PCI, natywny AmigaOS na PPC , gniazdo USB 1 (Commodore krytykowane że pewnie nigdy się do niczego nie przyda - jak PCMCIA w A600/1200 :) )

1998 - Mała Amiga - nadal w obudowie desktop - PPC 603/160 MHz, 32 MB Fast, DSP, Savage 3d na płycie, CDROM, USB, PCMCIA

Pojawiają się rózne modele Amigi z otwartą architekturą , procesory PPC od 603 do G3, można korzystac z kart PCI , USB itp

co byłoby dalej ?? ciężko wymyślać - może Ami byłaby dzisiaj tam gdzie Mac ?

[#16] Re: Ami z marzeń i snów

@twardy, post #15

Jak byś czytał amigowe gazety to byś nie pisał głupot co miało być

Następcą amigi cd 32 miała być amiga cdc
http://www.komputery.dylemat.com/archiwum/77-Amiga-CDC.-Amigowa-konsola.html

Po 2 można sobie włożyć sx 32 pro i masz 30 na 50 można włożyć tam 128 Ram

mak jest gdzie na dnie bo wziął proce z pc
po 3 Amiga zawsze był szybsza od maka emulator maka na amidze chodził szybciej niż oryginalny mak
Motorola projektowała już procesory 100

A moduł mpg był już zaprojektowany w przestawce sx 32 po II można ją kupić ale nie została skończona i moduł nie działa
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1745

Było coś takiego jak amiga Walker

The ABox- the next generation Amiga
http://www.amigahistory.co.uk/abox.html

http://www.amigahistory.co.uk/abox2.jpg

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 08:15:01
[#17] Re: Ami z marzeń i snów

@dyniek, post #16

Jak już o "głupotach" mowa:

- CDC zostało wymyślone przez angielskie czasopismo Amiga Format przed wyjściem CD32:

http://www.amigahistory.co.uk/acdcmag.html

-----------------------

- dekoder MPEG był wypuszczony przez Commodore w czasie premiery CD32 (lub nieco później). Opisywały to wówczas czasopisma komputerowe ja pamiętam test w C&A

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=488

----------------------

Mak gdzieś na dnie ?

http://www.apple.com/pl/pr/library/2009/04/22results.html

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 10:32:01
[#18] Re: Ami z marzeń i snów

@zyga64, post #17

Tak na dnie co z tego Że mają zyski
Teraz mak to jak pc
To bzdura

Dno w sensie ze wkładają procesory intela wstyd

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 19:43:51
[#19] Re: Ami z marzeń i snów

@dyniek, post #18

Przed napisaniem następnego posta, polecam złożenie w głowie kilku zdań w jakąś spójną całość najpierw, a nie przelewanie na klawiaturę pojedynczych haseł przewodnich.

Znaki przystankowe też nie gryzą.

[#20] Re: Ami z marzeń i snów

@twardy, post #15

Zdajesz sobie sprawę, że opisujesz istniejące wyroby Genesi/bPlanu, ACube i MAI/Eyetechu? Niektóre nawet z oficjalną naklejką.

[#21] Re: Ami z marzeń i snów

@Des, post #14

A może po prostu nie ma o czym gadać? Uwspółcześniona wersja ... ATARI Falcon (koncept z DSP). Takie PS3 z paroma gniazdami więcej i klawiaturą. Koniecznie w małej, kompaktowej obudowie, bo tego tak naprawdę chcą ludzie i to im daje obecnie Apple.

Czy nie wydaje Wam się, że dziesiejsza święta wojna gimnazajlistów pt. "blaszak to ma duszę, konsole są dla dzieci" to jest prawie ta sama wojna co kiedyś? Profesjonalizm ryczącego wentylatorami wstrętnego pudła vs. inspirujący komputer z "jajkami". Tylko tyle, że na konsolach nie ma sceny - bo nie ma narzędzi dostępnych dla każdego.

[#22] Re: Ami z marzeń i snów

@Hareton, post #21

mi sie marzy jakis fajny procesor ktory sie latwo programuje uklad 3d uklad 2d muzyka mozliwosc rozbudowy i wszystko w obudowie desktop cos ala notbook ze moza go podlaczyc do tv albo monitora
[#23] Re: Ami z marzeń i snów

@Hareton, post #20

Ech ... chodziło mi o coś do czego nie doszło a dojść mogło. A co do wyrobów które opisujesz to niestety nigdy nie osiągnęły one popularności równej maszynom tworzonym przez Commodore. W swoim opisie zakładałem że Amiga pozostanie komputerem mainstreamowym, konkurującym z Mac'ami, a nie niszowym sprzętem dla hobbystów. Poza tym nie bawiłem się w zgadywanie co by było w 2009 ... równie dobrze Mac mógł pozostać przy PPC, a rozwijająca się równolegle Amiga przejść na Intela. Skąd to można wiedzieć

dobranoc

[#24] Re: Ami z marzeń i snów

@twardy, post #23

Amiga miała odejść od procesorów ppc i 68k miał byś całkiem nowy procesor
Ale nie został stworzony
[#25] Re: Ami z marzeń i snów

@dyniek, post #24

A kto niby miał stworzyć ten procesor?
Z informacji dostępnych w sieci wynika, że C= planowało użycie istniejących juz procesorów: HP PA-RISC (chipset Hombre), część konstruktorów C= była za DEC Alpha.
PPC chyba nie miał mocnej marki w C= (zwłaszcza, że był wtedy dopiero w fazie projektowania), to chyba Phase5 (juz po przekręceniu się C=) wypuszczając karty z PPC postawiło Amispołeczność przed faktem dokonanym.
[#26] Re: Ami z marzeń i snów

@wali7, post #25

Gierek :)
[#27] Re: Ami z marzeń i snów

@wali7, post #25

Grupa zapalenców przeciez teraz (przez ostatnie lata) tworzy procesor dla natami, co tam cpu- tworzą nawet chipsem graficzny :)

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2009 00:53:25
[#28] Re: Ami z marzeń i snów

@rzookol, post #27

A no robi robi i nie ma

http://jamniczekzombie.wordpress.com/2008/05/page/2/

Miał być też dragon ale nie ma lipa

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2009 01:03:18
[#29] Re: Ami z marzeń i snów

@dyniek, post #28

no na zdjeciach tam widac wersje natami jako karta pci do commodore one a to jednak nie to :)

[#30] Re: Ami z marzeń i snów

@dyniek, post #28

Sam jesteś lipa, akurat Dragona miałem w ręku i miałem okazję bawić się Amigą z podpiętym i działającym Dragonem. Przespałeś w jakieś gawrze ostatnie 5 lat.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem