[#1] Amiga 1000 problem
Dzisiaj odebrałem paczkę z moją A1000 (miłym zaskoczeniem było rozszerzenie RAMu do 512KB), ale jest problem- po włączeniu najpierw widać szary ekran, a potem czarny i nic się nie dzieje(czy to normalne czy coś padło), dodam ,że jestem w trakcie nabywania drugiego egzemplarzu i dopiero z nim będę miał dyskietki z kickstartem, moja Amiga jest w wersji A(rev A), i ma w środku podpisy twórców, czy były one obecne w każdej Amidze 1000?
PS: Jak włożyłem jakąś dyskietkę do stacji to stacja zaczęła czytać, ale nic się nie działo, w środku komputera nie widać żadnych uszkodzeń.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2009 16:50:37
[#2] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #1

Ja tam ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że na A1000 musisz najpierw zaczytać kickstart z dyskietki (dlatego nie ma ekranu powitalnego z "żebrzącą rączką"). Niech potwierdzi jakiś właściciel A1000...
[#3] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #1

To nie jest normalne. Powinna pokazać się "żebrząca rączka" z napisem "kickstart".
[#4] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #1

ale jest problem- po włączeniu najpierw widać szary ekran, a potem czarny i nic się nie dzieje
Amiga 1000 nie ma zamontowanego na płycie KickStartu - musisz go wczytać ze specjalnej dyskietki. Migający ekran na początku ciemnoszary-czarny to normalny objaw działania Bootstrapa - namiastki KickStartu, potrafiącej jedynie załadować KS z dyskietki (i przekazać mu władzę nad hardware). Tak, że nie ma raczej powodów do niepokoju - będziesz miał dyskietkę z KS to komputer powinien zadziałać poprawnie.

Jak włożyłem jakąś dyskietkę do stacji to stacja zaczęła czytać, ale nic się nie działo...
Bootstrap szukał na dyskietce KickStartu i dlatego Ami kręciła dyskiem.

[#5] Re: Amiga 1000 problem

@APC74, post #4

Uspokoiłem mnie, czasem pojawia się biały ekran. W każdym razie co z podpisami pod obudową, czy były w każdej Amidze 1000??

[#6] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #5

Mi się wydaje, że powinna jednak pokazać się łapa z napisem kickstart, a co do podpisów to były w każdej A1000.

[#7] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #1

W A1000 Zawsze na początku musi pokazać się łapka, obojętnie czy wczytany jest kickstart czy nie.
Jeśli łapka się nie pokazuje to coś jest nie tak z maszyną
[#8] Re: Amiga 1000 problem

@Shredder, post #7

A ktoś wie co jest nie tak (jako elektronik-amator mogę spróbować naprawić, zazwyczaj mi wychodzi :D)?

[#9] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #8

1. jesli masz czarny ekran sporoboj podlaczyc przez colore composit video
2. jesli masz czarny ekran a po ok 4 sek beepki w glosnikach ..cos jest z gniazdem output RGB ... ten wlasnie dzwiek jest zakonczeniem z sukcesem sprawdzania konfiguracji amigi
3. sproboj odpalic amige bez rozszerzenia 256kb ..moze ona nie przechodzi testow

[#10] Re: Amiga 1000 problem

@HOŁDYS, post #9

1. Obecnie ekran jest szary , a potem biały.
2. Nie słyszałem beep- Amigę podłączyłem przez kabel RGB +2x chinch --> scart( z Amigą 1200 działał bez problemów). Jak podłączyłem przez composit to objawy identyczne.
3. Próbowałem bez i to samo.

POMOCY!!!

[#11] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #10

Amiga 1000 sprawdza konfiguracje i robi stereofonicze tuti tuti :)
po ekranie szarym powinien byc bialy a potem kickstart
sugeruje.
1.wyjecie extension ram
2.dobrze docisnac klawiature (dzwina wtyczka!~!)
3. Czy stacja dyskow jest sprawa/dobrze podlaczona ???

nie na kazdej amidze 1000 sa podpisy tworcow
wiem o seri made in japan gdyz taka posiadam

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2009 09:47:47
[#12] Re: Amiga 1000 problem

@HOŁDYS, post #11

Klawiatury na razie nie mam, czy to może być powodem problemu??

[#13] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #12

brak klawiatury nie powinien być problemem - inne amigi (niestety A1000 widziałem tylko na obrazku) z powodzeniem uruchamiają się bez klawiatury
[#14] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #12

tak to moze byc problem
inne ami uruchamiaja sie bez klawiaturki

[#15] Re: Amiga 1000 problem

@HOŁDYS, post #14

Hołdys - to odepnij klawiaturę,włącz A1000 i napisz czy się odpala.
[#16] Re: Amiga 1000 problem

@HOŁDYS, post #14

Odpal swoją bez klawiatury i zobacz co się dzieje(opisz). Może będę wiedział co i jak.

[#17] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #16

Zapomnieliście o moim problemie!? Pomocy!!!

[#18] Re: Amiga 1000 problem

@Dart_Mage2, post #17

Otoz po sprawdzeniu swojej maszynki mozna powiedziec tak, ze bez klawiatury sprzet startuje rowniez. Odpala sie najpierw na szaro a pozniej rozjasnia i po chwili pokazuje lapke z dyskietka z napisem kickstart. Jesli jestes z okolic 3miasta, to moge jakos dopomoc na miejscu.
Proponowalbym zdjac obudowe i lekko wypiac a pozniej podociskac scalaczki, moze ktorys stracil kontakt. Opisz cos wiecej, jak to sie stalo, ze najpierw po szarym byl czarny a teraz bialy kolor? Cos zmieniales?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem