[#31] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #30

Kazdy dysk Pata
[#32] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #30

pytanie .. po co ci CD ROM >?

wszystko teraz sie przenosi tak jak na pendrive karta CF i PCMCIA szybkie wygodne i pojemne (mam 2 GB CF i smiga)

dysk mozesz sobie kupic i nawet 200 GB ATA133 .. w zwyklym kontrolerze A600/1200 i tak bedzie chodzil jako PIO 0 *czyli 3.5 MB/s

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2009 16:05:59
[#33] Re: Pogięło mnie na Amigę

@waldiamiga, post #2

Da rady uruchomić mosa na AGA, pogadaj ze, zresztą ta osoba sama sie przyzna jezeli zobaczy mojego posta OK

[#34] Re: Pogięło mnie na Amigę

@HOŁDYS, post #32

Dzięki Hołdys - chodziło mi głównie o to czy Ami obsłuży taki dysk, co do transferu to jestem tego świadom. Czyli z tego co prawisz, cd rom odpada i w sumie racja. Mam "tyle" tych płytek, że pewnie i tak bym go nie używał.

Czyli czas polować na jakąś ładną A1200.

[#35] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #34

Zawsze możesz kupić w Amikicie new old stock pachnaca nowością.
Co do Mosa na classicu to tylko versja 0.4 działa na AGA.
Na classicu uruchomisz wersje 1.4.5 która nie działa na AGA. Możesz zawsze zaoptrzyc się
USB poprzez Subwaya i uruchomić Cd przez USB.

[#36] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Sir_Lucas, post #35

Brałem pod uwagę ofertę AmigaKit ale fundusze się kurczą trochę a to jednak drogi interes za "nową" A1200 :(

[#37] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

Hehe to już wiem kto mi to PPC sprzątnął sprzed nosa na E-Bayu :P Tanio kupiłeś gratuluję i życzę dużo zadowolenia z karty. BVision spokojnie zmieści się w środku ponieważ do tego został zaprojektowany właśnie. FastATA również zmieścisz ale będzie kolidować z kontrolerem USB albo wewnętrznym Scandoublerem. A zewnętrzny to wydatek rzędu 600 zł. Za 600 zł można kupić Mediator z VooDoo 3 2000 i prostą obudowę.

[#38] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pong777, post #37

Chodzi o to by wcisnąc wszystko do desktopa. Sam miałem przez jakiś czas w desktopie fdd, cdrom, hdd, bv+bppc, kontroler klawki i myszki, razem z wyjsciem svideo, brakowało w sumie tylko usb które spokojnie by sie zmieściło.

[#39] Re: Pogięło mnie na Amigę

@arti4-92, post #38

Arti - SVIDEO wychodziło z BWizji czy z Agi?

[#40] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pong777, post #37

Pong: dzięki :) Szczerze mówiąc to myślałem że mnie przelicytują z łatwością bo dałem niewielką największą ofertę ale spodziewałem się większego zainteresowania aukcją. Tak czy siak, szukam teraz przyjaciółki do mojego blizzarda :>

[#41] Re: Pogięło mnie na Amigę

@taurus, post #29

Nie wiem jak Wy to robicie. Ja właśnie sprzedałem Fate MK-III na Allegro bo razem z BVision się nie mieściło i wypychało klawiaturę. Zastosowałem zestaw sprzedawany przez Elbox. Nie dało rady. Zastosowałem więc metodę z MA - obciąłem nóżki od układów - i tez się nie mieściło.
Sam komplet BPPC plus BVision mieści się bez FastATA w kanapce bez problemu. Są za to problemy z ciepłem. Ja to rozwiązałem w jakiś tam sposób. Może Mailman puści to na łamy jak moje wypociny przejdą kwalifikacje :DDD
Pozdrawiam
MS

[#42] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #40

Dzisiaj prawdopodobnie upoluję moją kanapeczkę :)

Mam pytanie dot. dysków flash. Zastanawiam się nad kupnem dysku około 40GB do mojej nowej Ami. Czy lepiej kupić dysk 2,5 cala czy są może rozwiązania flash o tej pojemności?

[#43] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #39

Z bv nie można wyprowadzić svideo, to co widać na wyjściu bv i co przypomina svideo to gniazdo w które się podłącza okulary.

[#44] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #42

Flash 40gb(chyba że chodzi ci o cf 48gb), przy tym hardware amigi lepiej kupić hdd(i tak musisz dać odpowiednio mocny zasilacz, a więc nie ma żadnego problemu)? Gdzie kupisz coś takiego?

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2009 15:46:34
[#45] Re: Pogięło mnie na Amigę

@arti4-92, post #44

Nie znam się dlatego pytałem.

Kurde bieluteńka A1200 na allegro przeszła mi koło nosa, ale kurde za 510zł to już wolę kupić "nową" z AmigaKit. Jeszcze jedna aukcja na ebay i jak się nie uda to może mają jakieś sztuki w eFunzine.

[#46] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #45

Zawsze możesz kupić u źródłą, Amigakit tylko odsprzedaje to co można kupić w ilościach hurtowych tutaj: http://analogic.co.uk/Amiga_CD32A1200.html

To chyba wychodzi trochę taniej.

[#47] Re: Pogięło mnie na Amigę

@c3h6, post #41

Widac maja wieksze obudowy niz my;)
[#48] Re: Pogięło mnie na Amigę

@c3h6, post #41

Ja bym bardzo chętnie poczytal na temat chłodzenia w desktopie jakiś fajny tutorial.

[#49] Re: Pogięło mnie na Amigę

@sqward, post #46

Stareńki, dzięki za ten link! Za 3h kończy się ebajowa aukcja, jak nie wyhaczę tej Amisi z aukcji bo albo zostanie ten sklep albo efunzine (faktura zawsze się przyda :D)

[#50] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Sir_Lucas, post #48

Dla BPPC łatwo można zaadaptować chłodzienie z laptopów(na headpipach, które wyprowadza sie przez otwór w którym oryginalnie był wentylator).

[#51] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #49

Dzisiaj dostałem moją Ami. Biedna była brudna i zaniedbana. Wzięła jednak konkretną kąpiel i prezentuje się w miarę ok, niestety jest trochę żółtych miejsc na ściankach niektórych klawiszy ale ogólnie wygląda dobrze.

Na razie nie mam do niej nic, wszystko powinno zejść pocztą. Podłączona do TV daje prawidłowy obraz dyskietki. Postanowiłem sprawdzić czy odpali z kartą apollo 040/33 którą kupiłem jakiś czas temu. Niestety dostaję tylko ciemny ekran, stacja nawet nie pyka.

Czy jest jakaś rewizja płyt A1200 z którą apollo nie pójdzie? Kurde mam bppc w drodze i mam nadzieję że ta odpali...

[#52] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #51

No się zaczynają kurna problemy...

1. Pomimo usilnych starań, nie udaje mi się uruchomić a1200 z bppc i dwoma simmami na pokładzie. Ten skośny ledwo daje się wcisnąć bo przeszkadza stacja dysków. Gdy już mi się uda i skręcę obudowę to jedynym objawem życia komputera się kręcące się koło w stacji, nawet diody nie świecą. Przy rozkręconej obudowie - rusza.

2. Kupiłem takie "cudeńko" - http://allegro.pl/item741862121_adapter_myszy_usb_do_komputera_amiga.html

Niestety mysz nie działa. Widzę, że dostaje prąd bo świeci się laser pod spodem (mysz optyczna) ale nic więcej z tego nie ma. Myślałem że to może wina słabego zasilacza (ciężki 25W) ale nawet bez żadnego turbo, na gołej a1200 mysz ani drgnie.

Jakbym miał kurna mało zmartwień...

[#53] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #52

Ten zasilacz od razu zmień na coś mocniejszego, po za tym możesz sie zainteresować tym:
http://www.ppa.pl/artykul-Jak.rozwiazac.problemy.z.zasilaniem.-1_4_71.html

Co do myszki to całkiem możliwe, że Twój model nie działa z tą przelotką.

[#54] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Banderas, post #53

Właśnie zamówiłem nowy zasilacz. Ten artykuł widziałem ale ja do lutowania to jestem ostatni, w dodatku nie mam nawet narzędzi.

Co do tego interfejsu to sprzedający raczej powinien poinformować że może nie działać z wszystkimi myszkami. Zamówiłem oryginalną myszkę do Amigi i jak będzie działać to zażądam zwrotu kasy za ten bubel.

[#55] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #54

Zasilacz od PC powinien rozwiazac ten problem :)

[#56] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #52

a ja chcialem kupic ten drugi interfejs i wsadzic go do A1200 w Infinitiv... moze napisz do autora z jakim modelem myszki nie dziala (a probowales inny model?)

[#57] Re: Pogięło mnie na Amigę

@PrzemasIII, post #56

Próbowałem z dwoma modelami - jakiś szit za 10e pcline, która notabene śmiga z lapkiem moim i makiem i z myszką microsoftu. Żadna z nich nie trybi. Zobaczymy czy zasilacz pomoże, wraz z zasilaczem na wszelki wypadek zamówiłem oryginalną myszkę.

[#58] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #52

Dałeś podkładkę pod dysk twardy? Skoro rusza przy rozkręconej obudowie może wyjmij tego skośnego Sima.
[#59] Re: Pogięło mnie na Amigę

@MisOr, post #58

Twardego jeszcze nie mam.

Bez tego simma też rusza ale nie chcę pozbywać się 64mb ramu. Wczoraj posiedziałem na galerii amiga.org i widziałem że ludziom jakoś taki zestaw działa. Jest jakiś myk, żeby ten simm wszedł łagodnie i nie opierał się na niczym?

[#60] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #57

Spróbuj z myszką A4Tech.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem