[#1]
Własny "interfejs" klawiatury A1200
Od niedawna jestem posiadaczem obudowy Infinitiv i wszystko byłoby z nią OK gdyby nie problem z podłączeniem klawiatury (no i jest jeszcze problem ze ścianką przednią - podważa dyskietki i stacja ich nie czyta, ale nie o tym miałem pisać). Obudowa przyszła już z interfejsem pozwalającym na podłączenie klawiatury PS/2 ale jak wiadomo takie interfejsy mają problemy z wieloma klawiszami wciśniętymi naraz, no i poza tym PC-towe klawisze nie pasują do Amigi. Wiadomo: zamiast klawisza Amiga jest klawisz Windows, ale czemu np. po wciśnięciu kombinacji 'CTRL + Windows' control "zamienia się" w kolejny klawisz Amiga i pozostaje nim dopóki nie wcisnę tej kombinacji drugi raz to już nie wiem.
Wtedy doznałem olśnienia: klawiatura Amigowa przecież dalej siedzi w obudowie desktop, którą świetnie można wykorzystać jako... klawiaturę. Jedyny problem to za krótki przewód. Pomyślałem więc, że można przerobić obudowę desktop na obudowę klawiatury nawet nie wywiercając żadnych dodatkowych dziur ani w standardowej obudowie Amigi ani w Infinitivie.
Czy ktoś już próbował robić coś takiego? Mój plan wyglądał następująco:
- zakupić 2x złącza ZIF 26 pinowe (do połączenia "interfejsów" z klawiaturą Amigową oraz z płytą główną),
- taśmę
http://laro.com.pl/index.php5/sklep/zla_tas/1205 - ta ma 28 pin ale nie problem odkroić te dwa nadmiarowe,
- przylutować złącza ZIF do płytek, które zostaną zamontowane w obudowach
- do tychże płytek jako gniazda wyjściowe przylutować PATA - taśm do tego mam od groma.
Generalnie zależy mi na tym, żeby nic nie wiercić/lutować/odcinać/masakrować w płycie głównej/oryginalnej obudowie/klawiaturze.