[#1] Własny "interfejs" klawiatury A1200
Od niedawna jestem posiadaczem obudowy Infinitiv i wszystko byłoby z nią OK gdyby nie problem z podłączeniem klawiatury (no i jest jeszcze problem ze ścianką przednią - podważa dyskietki i stacja ich nie czyta, ale nie o tym miałem pisać). Obudowa przyszła już z interfejsem pozwalającym na podłączenie klawiatury PS/2 ale jak wiadomo takie interfejsy mają problemy z wieloma klawiszami wciśniętymi naraz, no i poza tym PC-towe klawisze nie pasują do Amigi. Wiadomo: zamiast klawisza Amiga jest klawisz Windows, ale czemu np. po wciśnięciu kombinacji 'CTRL + Windows' control "zamienia się" w kolejny klawisz Amiga i pozostaje nim dopóki nie wcisnę tej kombinacji drugi raz to już nie wiem.

Wtedy doznałem olśnienia: klawiatura Amigowa przecież dalej siedzi w obudowie desktop, którą świetnie można wykorzystać jako... klawiaturę. Jedyny problem to za krótki przewód. Pomyślałem więc, że można przerobić obudowę desktop na obudowę klawiatury nawet nie wywiercając żadnych dodatkowych dziur ani w standardowej obudowie Amigi ani w Infinitivie.

Czy ktoś już próbował robić coś takiego? Mój plan wyglądał następująco:
- zakupić 2x złącza ZIF 26 pinowe (do połączenia "interfejsów" z klawiaturą Amigową oraz z płytą główną),
- taśmę http://laro.com.pl/index.php5/sklep/zla_tas/1205 - ta ma 28 pin ale nie problem odkroić te dwa nadmiarowe,
- przylutować złącza ZIF do płytek, które zostaną zamontowane w obudowach
- do tychże płytek jako gniazda wyjściowe przylutować PATA - taśm do tego mam od groma.

Generalnie zależy mi na tym, żeby nic nie wiercić/lutować/odcinać/masakrować w płycie głównej/oryginalnej obudowie/klawiaturze.
[#2] Re: Własny

@Zalewa, post #1

Dobry pomysł ze złączami ZIF.

A ja tak kombinowałem jak przedłużyć taśmę z klawiatury.

Powiedz tylko czemu chcesz obcinać taśmę 28 pinową do 26 pinów, jeżeli taśma z klawiatury A1200 ma tych pinów 31?

Czy któreś z pinów chcesz pominąć?

Jeżeli nie, to daj znać jak znajdziesz gdzieś 31 pinowe ZIFy. Też kupię :)

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2009 23:46:15
[#3] Re: Własny "interfejs" klawiatury A1200

@Zalewa, post #1

Ja to robiłem bardziej elegancko swego czasu.

Nakładką na chip bądż dolutowaniem dwóch kabelków do kontrolera klawiatury A1200 wyprowadzałem sygnały KBCLK i KBDAT, napięcie 5v i GND z gniazda zasilania FDD. To wszystko doprowadzałem go gniazdka PS/2 i podpinałem klawiaturkę od CDTV - jako zewnętrzną. Można też te same sygnały podpiąć do klawiaturki od a500 - a ta bez problemu daje się zamknąć w obudowie A1200.

Efektem jest zewnętrzna klawiatura, ale podpięta czterema a nie 28 sygnałami :)

Efekt uboczny: brak resetu z klawiatury (ten można doprowadzić z klawiatury A500).

[#4] Re: Własny

@cichym, post #2

O choroba. Pomyliłem się w liczeniu o całe 5 pinów :/
No to nie jest już to takie proste. Na pewno nic nie będę dolutowywał do płyty głównej.
Trudno. Case closed. Pacjent zmarł.

A tak BTW: gdzie można znaleźć opis interfejsu klawiatury? Wpisywanie w google Amiga keyboard interface nie wyrzuca nic konkretnego.

[#5] Re: Własny

@Zalewa, post #4

http://eabmobile.abime.net/showthread.php?p=509778#post509778

to moze pomóc :)

[#6] Re: Własny

@altcomputing, post #5

Ja mam trochę inne pytanie. Kupiłem jakiś czas temu na allegro klawkę Infinitiv. Powinno się dać ją podłączyć sposobem opisanym na PPA. Pytanie brzmi czy ta klawiatura jest traktowana jako normalna klawiatura od pc? W sumie to siedzą tam klawisze od Amigi. Jeżeli dało by się spiąć to z Ami przez nakładkę na kontroler klawiatury to było by git. Brak resetu nie jest dla mnie problemem, bo mam FAST ATĘ, która ma ten sygnał wyprowadzony.

[#7] Re: Własny

@Red_Bullet, post #6

W obudowie klawiatury infinitiv jest interfejs do PS/2 - taką klawiaturę można podpiąć do PC i będzie działać (sprawdzane). Metodą nakładki mógłbyś spróbować do tej obudowy zmieścić klawę od A500, ale nie wiem czy się zmieści.

[#8] Re: Własny

@altcomputing, post #7

Według opisu sygnałów, to musiałbym podłączyć gniazdko mini DIN6 z sygnałami:

1- KB data
2- n/c
3- GND (masa)
4- +5V
5- KB clock
6- n/c

Tak się zapytam po co mi klawiatura od A500? Ta od A1200 w obudowie Infinitiv nie wystarczy? Skoro działa jak zwykła pecetowa?

[#9] Re: Własny

@Red_Bullet, post #8

Red_Bullet napisał(a):

> Według opisu sygnałów, to musiałbym podłączyć gniazdko mini
> DIN6 z sygnałami:
>
> 1- KB data
> 2- n/c
> 3- GND (masa)
> 4- +5V
> 5- KB clock
> 6- n/c

Właśnie.

>
> Tak się zapytam po co mi klawiatura od A500? Ta od A1200 w
> obudowie Infinitiv nie wystarczy? Skoro działa jak zwykła
> pecetowa?
>
>

A masz kontroler klawiatury PC? Bez niego jej nie podepniesz. A z klawy A500 masz te sygnały na złączu zgodne z tymi co chcesz wyprowadzić.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem