[#1] 2 pytania o pamięć
bardzo interesuje mnie wyjaśnienie poniższych zjawisk:
- dlaczego obraz jpg 640x512, ważący ok 30kb, ustawiony jako tło pulpitu pod OS3.9 zżera ~250kb pamięci chip?
- kiedy kości AGA pracują w trybie VGA, odtwarzacz TMLG nie odtwarza płynnie plików mp3 (ma problem z uzupełnianiem bufora) a ten sam problem nie występuje w trybie PAL (dodam, że mam procesor 030 50MHz + 68882)
jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o odpowiedź :D
[#2] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #1

Ad1. Dlatego, że jpg to obrazek skompresowany. Po rozkompresowaniu do bitmapy będzie zajmował więcej.

W pececie było by tak: rozdz_x * rozdz_y * głębia kolorów

Na amidze będzie pewnie podobnie.
[#3] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #1

Uzyj FBlita, to wtedy obrazek zaladuje sie do pamieci Fast.
[#4] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #1

dlatego ze 640x512x8 (bitplanow) /1024 tyle ci zaalokuje CHIP RAMu .. jeszcze trzeba te dane (wielkosc pliku) wgrac do CHIPu

FBlit na 030 to nie porozumienie...

MP3 na 030 rowniez :)

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 19:43:47
[#5] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #1

kiedy kości AGA pracują w trybie VGA, odtwarzacz TMLG nie odtwarza płynnie plików mp3 (ma problem z uzupełnianiem bufora) a ten sam problem nie występuje w trybie PAL (dodam, że mam procesor 030 50MHz + 68882)

Przestaw AHI lub co tam masz na 22kHz. Widocznie masz ustawione 44,1 i w VGA odtwarza przy pelnej jakosci. Zastosuj tez mono i jakosc "low"
Przyda sie takze ustawienie priorytetu odtwarzania na okolo 2-3. A wspomniany wyzej FBlit troche dopomoze przy otwieraniu okien podczas odgrywania.
PS. Co to jest ten TMLG, bo nie pamietam...
[#6] Re: 2 pytania o pamięć

@HOŁDYS, post #4

FBlit na 030 to nie porozumienie...

Rozwiń.

[#7] Re: 2 pytania o pamięć

@Andrzej Drozd, post #5

dzieki za odpowiedzi, teraz już kapuje o co chodzi OK a co do mp3 pod 030 to się raczej nie zgodzę. Odtwarzacz systemowy jest w stanie płynnie odtworzyć mp3 128kbps, problemy pojawiają się dopiero przy 256kbps
[#8] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #7

Tak jak koledzy powiedzieli skorzystaj z Fblita. Do odtwarzania muzyki używaj programu Prayer znajdziesz go na Aminecie.
Systemowy odtwarzacz jest trochę za ciężki na 030, przynajmniej dla mnie.
Mam 060 i ciągle używam Prayera.

Też nie rozumiem dlaczego Fblit to nieporozumienie??????

[#9] Re: 2 pytania o pamięć

@Sir_Lucas, post #8

właśnie próbowałem zainstalować FBlita i pojawił się zgrzyt w moim systemie ("jak zwykle" - chciałoby się dodać :D ) robię wszystko zgodnie z instrukcją, czyli kopiuje pliki, dodaje wiersz w startup-sequence. Po restarcie wyskakuje komunikat "fblit: file is not executable", obraz się rozdwaja i jest tylko w odcieniach szarości (telewizor reaguje tak kiedy odchylanie poziome jest wyższe niż 15,5kHz) Amiga jest podłączona do telewizora i rozumiem, że FBlit może zmieniać częstotliwość odchylania, ale skąd ten komunikat "file is not executable"?
[#10] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #9

A jaki masz system OS3.1 czy OS3.9?
Jeśli OS3.9 to w pliku Fblit tym który przegrałeś chyba do katalogu C trzeba zaznaczyć execute, czyli prawym przyciskiem myszy na plik, potem ICONS a potem INFORMATION i powinno się ukazać okno, tam zaznacz EXECUTE.

Próbowałeś Prayera?

[#11] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #9

Archiwum FBlita rozpakuj na Amidze. Na pececie straci on "wlascicwosci".
Wrzuc plik:
fblit do c:
fblitgui do sys:prefs
fblit.library do libs:

W startup-sequence wpisz w tym miejscu:

c:fblit >NIL:

SetEnv Workbench.....
.....
C:IPrefs

PS. Uzyj wersji 3.78.
[#12] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #9

Druga sprawa. Po co uzywasz tryb VGA na telwizorze? Lubisz dwa ekrany WB? Podobno tak mozna wykonczyc TV. ;)
[#13] Re: 2 pytania o pamięć

@Andrzej Drozd, post #11

A w czym jest lepsze 3.78 od 3.79? Ja używam 3.79 o ile pamietam. Może spróbuje 3.78

[#14] Re: 2 pytania o pamięć

@Sir_Lucas, post #13

Juz nie pamietam. Zdaje sie ze wersja 3.78 wyszla w pelnej, a 3.79 chyba skonczyla sie na jakiejs wersji beta. Tak czy inaczej nie warto nizszej. Byc moze 3.79 tez jest ok. :)
[#15] Re: 2 pytania o pamięć

@Sir_Lucas, post #10

mam 3.9 już wszystko OK, znów zapomniałem o tym że executable jest we właściwościach... co do Prayera to rzeczywiście jest dużo lżejszy i szybciej sie uruchamia ale za to ma zablokowaną jedną opcję, coś za coś niestety :D
[#16] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #15

030 jest za wolny do przezucania obszarow pamieci chip > fast i spowrotem (testowalem na 030/28)

na upartego obrazki da sie ogladac i zaoszczedzic cenny CHIP

autor sam jednak zaleca 040

MP3 da sie odpalic w 22 khz mono z duzym bufforem wyprzedzajacym a jak .. ale tylko odpalic ..ruszajac myszka dostaje juz czkawy ..

040 pociagnie 44.1 stereo z duzym buforem ..
060 real time :P

polceam 8svx skompresowany XMP SQUSH > dziala na 68000 :P

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 12:30:01

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 12:30:39
[#17] Re: 2 pytania o pamięć

@HOŁDYS, post #16

Spróbuj Prayera. Naprawdę nieźle odtwarza na 030/50.
Fblita uźywałem na Blizzie IV 030/50 i była spora poprawa. Polecam kaźdemu kto ma AGA.

[#18] Re: 2 pytania o pamięć

@Sir_Lucas, post #17

DeliTracker z pluginem MPEGa też da radę. Można sobie mieszać w playliście modki i mp3. :). Możesz też spróbować EaglePlayera.

[#19] Re: 2 pytania o pamięć

@Korni, post #18

najbardziej wydajne bylo na 030/28 MPEGa

oczywiscie 22 khz -q 4

przy Fblicie nie zauwazylem przyspieszenia a nawet czasem zamulenie
040/060 .. swietnie sie sprawdza FBlit ..

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:03:56
[#20] Re: 2 pytania o pamięć

@HOŁDYS, post #19

FBlit i tak nie sluzy, tak calkowicie do przyspieszania perpetum mobile, bo na wszystko pracuje proc.. Najwazniejsze jest to, ze oszczedza Chip, a tym samym oddala reset systemu z powodu braku pamieci Chip. To wystarczy.
FBlit jest niezbedny w dwoch sytuacjach. Wlasnie dlatego powstal, aby AmigaOS z AGA zachowywal sie jak normalny system z karta graficzna (FBlit dziala podobnie jak CGX/P96 dla kart graficznych). Przy okazji znacznie przyspiesza grafike w trybach VGA, a tym samym tryby 64-kolorowe zupelnie nadaja sie do uzywania pod wzgledem predkosciowym.
Powstalo jeszcze cos takiego jak CGX_AGA. W polaczeniu z FBlitem, dodaje to kolejnego kopa w odswiezaniu grafiki (oczywiscie po wylaczeniu pewnych opcji w CGX), ale calosc dziala jednak kosztem stabilnosci.
Na 020 i 030, wystarczy sam FBlit. FBlit jest niezbedny do jakiejkolwiek pracy ze systemem. Nie da sie uzywac systemu z AGA bez FBlita. Chyba ze ktos lubi czeste resetownie kompa przed kazdym odpaleniem kolejnego programu.
[#21] Re: 2 pytania o pamięć

@HOŁDYS, post #16

Skąd wziąć tego xmp sqush?

Jest jakiś dobry playerek na 68000, w którym można dodać takie 8svx do playlisty?

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2009 19:40:51
[#22] Re: 2 pytania o pamięć

@mars, post #1

Tutaj masz zoptymalizowaną pod 030 wersje mpega.library, daje kopa mp3, u mnie na 030 40mhz, da się odpalić w prayerze na 22khz mono i high quality, może jak bym miał te 10mhz więcej to by poszlo na low quality i stereo.
http://www.speedyshare.com/840183532.html

[#23] Re: 2 pytania o pamięć

@Banderas, post #22

Ale ja właśnie chciałbym odpalić jakąś muzykę na 68000, dlatego interesuje mnie konwersja mp3 lub wav na 8svx i ten program xmp sqush wydaje się być ciekawy :)
[#24] Re: 2 pytania o pamięć

@rafgc, post #23

Konwertuj na IFF 8-bit i odpal na HiPie :) ja tak mam i nie narzekam

[#25] Re: 2 pytania o pamięć

@jaa2, post #24

A czym konwertujesz na 8svx? Na aminecie leży tylko jakis amisox33, to jest to?

[#26] Re: 2 pytania o pamięć

@rafgc, post #23

Nie odpisywałem na Twój post, ale jeśli chcesz przekonwertować na wav, to zrób to na pc, będzie sto razy szybciej i przenieś na amige, generalnie przeszukaj aminet, tam coś powinno być.

[#27] Re: 2 pytania o pamięć

@Banderas, post #26

Aa aminecie to w zasadzie sa narzędzia do konwersji z 8svx na wav i inne a na odwrót jest ciężko coś znaleźć.

[#28] Re: 2 pytania o pamięć

@rafgc, post #25

Lepiej na PC użyj Awave Studio i przekonwertnij na IFF 8-bit.

[#29] Re: 2 pytania o pamięć

@jaa2, post #28

Dzięki, w najbliższym czasie sprawdzę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem