[#1] Problem z dyskiem
Witam.

Mam przelotkę z 2,5 na 3,5 cala , dysk 1gb.

Wczoraj po pewnym czasie nie użytkowania postanowiłem spróbować podłączyć swój dysk (wiedzialem,ze wcześniej nie botował się system). Ku mojemu zdziwieniu dysk ruszył, poskręcałem wszystko jak nalezy.

Dzisiaj chciałem włączyć amigę z dyskiem,dysk sie nie botuje (zasilanie jest,bo sie kręci).

Podłączyłem dysk wraz z taśmą (40 żyłowa) do peceta , pod Winuae wszystko w porządku. Sprawdziłem chyba wszystkie możliwe kombinacje taśm,zworek w dysku... nic. Kupiłem nawet nową przejsciówke,niestety efekt jest ten sam.

Dokładnie pamietam,że z tym dyskiem juz wczesniej były problemy (wcześniej system botował się raz na kilka włączeń).

Próbowałem uruchomić dysk na drugiej sześćsetce (na tym samym kicku), efekt ten sam więc kontroler nie powinien być uszkodzony.

Nie mam pojęcia gdzie leży problem , uszkodzony kickstart? (37.350) , zasilanie? (rozgałęziam z flopa), dysk? (pod winuae działa bez zarzutu).
Czytałem coś o jakimś ucięciu kabla w taśme sygnałowej, niestety nie znam szczegółów.

Dziwi mnie to,że wczoraj jeszcze wszystko ładnie działało a dzisiaj juz nie działa.

Proszę o pomoc ,
Pozdrawiam.
[#2] Re: Problem z dyskiem

@inco, post #1

A próbowałeś zresetować komputer po pierwszym uruchomieniu?
Praktyka jest taka że niektóre dyski zbyt długo się "rozkręcają"a KS jest trochę za "wolny".

[#3] Re: Problem z dyskiem

@pwe, post #2

Chodzi Ci o A+A+Ctrl ? Nie próbowałem chyba.

Dysk to Seagate ST51080A , 1GB do najszybszych to on na pewno nie należy.

Dodam,że w bootmenu też nic nie widzi.

Dodano:

Probówałem A+A+Ctrl ; nic

Zacznijmy może od tego,jak mam włożyć tą przejściówke (zmienialem ja juz dziesiatki razy...).

Wkładam tak,że te dwa bolce od zasilania wew. są obok modulatora (górna część amigi)

Ps. Tak apropo co oznacza migający capslock?

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 17:17:59
[#4] Re: Problem z dyskiem

@inco, post #3

CapsLock: http://www.ppa.pl/artykul-Kolorki-1_4_64.html

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 17:59:06
[#5] Re: Problem z dyskiem

@inco, post #3

Dziwne, przed chwilą podłączyłem inny dysk i jest rozpoznawany przez hdtoolbox , najwidoczniej amiga miała jakiś problem z tamtym dyskiem (tamten nie botował,ani nie był widoczny pod hdtoolbox).

Temat do zamknięcia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem