[#1] CDTV - pytania od nooba ;)
Wygląda na to, że po latach uda mi się odzyskać moje ukochane CDTV. Problem polega na tym, że jest to totalny 'golas' - oprocz przełącznika kickstartu i przejsciowki na joysticki nie miał on zbyt wiele bajerów.
Przyznam, że przeczesałem forum PPA ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich wątkw w których poruszany był temat CDTV ale nie za bardzo jestem w stanie to wszystko ogarnąć. Wyniosłem z nich mniej więcej tyle że "jeżeli będę miał fortunę na koncie to moge rozbudowywać to cudo i rozbudowywać".
A ja tutaj raczej skromnie chciałem pograć w kilka ulubionych tytułów - możliwie bez używania dyskietek. Dlatego też czy ktoś w prosty sposób mógłby mi wytłumaczyć czy/jak w najprostszy sposób można do tej maszynki dorzucić HDD z którego będę mógł odpalać gry?

Z góry dziekuję za pomoc
[#2] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #1

Polecam ta stronke http://www.cdtv.org.uk/1281.html

[#3] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #1

Musisz kupić kontroler dysku twardego, był to specjalny dla CDTV firmy TOMS, poszukaj na ebay albo allegro. Pózniej będziesz miał jeszcze jeden problem, a mianowicie nie wszystkie gry da się zainstalować na dysku twardym, jest na to rozwiązanie, pakiet WHDLoad, który na kick 1.3 się nie odpali, po za tym potrzebował by troszkę więcej pamięci.

[#4] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@reactor, post #2

> Polecam ta stronke http://www.cdtv.org.uk/1281.html
dzieki, przejrze.

> Musisz kupić kontroler dysku twardego, był to specjalny dla CDTV firmy TOMS, poszukaj na ebay albo allegro. Pózniej będziesz miał jeszcze jeden problem, a mianowicie nie wszystkie gry da się zainstalować na dysku twardym, jest na to rozwiązanie, pakiet WHDLoad, który na kick 1.3 się nie odpali, po za tym potrzebował by troszkę więcej pamięci.

No jesli dobrze kminie, to kick mam inny niż 1.3 (bo to jest ten standardowy od cdtv, z płytą, tak?). Mam ten z białym tłem, dyskietką i łapką - więc jeśli niczego nie pomyliłem to jest to 3.0 (http://www.allegro.pl/item735668416_przelacznik_kickstart_do_amigi_cdtv_1_3_3_0.html).
A odnośnie tego kontrolera - jak rozumiem nie jest to zabawka łatwa do dostania i pewnie cena też nie będzie zbyt przystępna?
Heh, no niestety póki co chyba nie pozostanie mi nic innego jak granie z dyskietek (całe szczęście że Rodland zajmuje tylko jedną, gorzej z shadow fighterem :D), ale będę miał rękę na pulsie ; )
[#5] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #4

Kickstart z białym tłem, dyskietką i łapką to właśnie 1.3. Kick 3.0 ma ciemnoniebieskie tło, tęczowy checkmark i animację dyskietki wkładanej do stacji.

[#6] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #4

nie masz przelacznika kickow, masz odlaczanie romu cdtv czyli jednak 1.3
[#7] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #4

W CDTV standardowo jest kick 1.3 + specjalny do CDTV, a co do kontrolera to jest tak jak mówisz...

[#8] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@Banderas, post #7

Rozumiem :). Kurde, trochę szkoda - głównie ze wzgledu na tego Shadow Fightera, ale kiedy będę musial zmieniac te dyskietki samemu będę jeszcze bardziej oldskulowym chłopcem :)

No i dzięki za wyprostowanie mnie z tym kickstartem ;D

PS. A co z cenami i dostepnoscia ewentualna tego cuda do HDD?
[#9] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #8

OK, to dalsza część pytań. Bo CDTV do mnie dotarło bez pilota, z popsutą myszką oraz joystickami, że już o stanie starych dyskietek nie wspomnę. Chcialem zapytać o mysz przede wszystkim - czy jakis odpowiednik tej od CDTV mozna dorwać? Ta od klasycznej a500 bedzie pasować? Widze ze jest czarnulka od CDTV, nowa na allegro - ale raczej zalezy mi na jak najmniejszych kosztach. Joystick jakiś fajny się dorwie, a bez pilota można się wówczas obyć :)

Ach - i jeszcze jedno pytanie o kompatybilność gier z Amigi CD32 i CDTV? Są to kompatybilne rzeczy jak rozumiem, skoro dotarla do mnie takze plyta Now that's what I call games która na górze napisane ma Amiga CD32 i wszystko śmiga. Czyli że Alfred Chicken z A32 też będzie działał?
[#10] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #9

Gry cd32 nie są kompatybilne z CDTV ze względu brak AGA.

[#11] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #9

Co do myszki. Lepiej jakbys mial oryginala myszke od CDTV. Standardowej z A500 nie podlaczysz ze wzgledu na inny wtyk.
Co prawda daloby sie taka tez podlaczyc jednak jest konieczny odpowiedni interfejs ktorego juz raczej niekupisz. Cyba ze wykonasz samemu. Opis jest dziale Sprzet tu na PPA.
[#12] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #9

Wiekszosc gier CDTV da sie odpalic na CD32, w druga strone jest trudniej. Chodzic zapewne beda tylko te gry ktore sa w prostej linii "konwersjami" z OCS/ECS (amiga 500/600). Gry ktore pisane byly juz na wykorzystywanie kosci AGA na wspomnianej 500 czy cdtv nie pojda i juz.

[#13] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #9

Co do ceny tego kontrolera to się nie specjalnie orientuje, ale obstawiam jakieś 200zł choć ceny mogą być naprawdę różne.
A co do gier z CD32 to nie zadziałają na pewno te które wymagają kości AGA, a reszta która nie wymaga powinna ruszyć.

[#14] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@Banderas, post #13

Taki interfejs?? Miałem adapter do którego podłaczałeś mysze, a potem to wszystko podłaćzałeś do oryginalnego portu myszy, nie przypominam se by było tam dużo elektroniki....

[#15] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@Banderas, post #13

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
No to z tą myszą będę musiał pokombinować, bo gier na mysz mógłbym się wyrzec, ale w wielu interesujacych mnie tytułach na poczatku podczas tych... yyy, crackerskich bajerów (?) trzeba kliknąć myszką - i tu pojawia się problem. No nic, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.

Czyli teoretycznie gry ktore są na dyskietkach i dzialaja na cdtv jak alfred chicken powinny działać Amiga CD32->CDTV, tak?

A - no i jeszcze jedno pytanie o joysticki. Można jeszcze gdzieś kupić nowe, najlepiej w Łodzi (nie mowie o tych dwoch ofertach z allegro : D)?
[#16] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #15

http://www.matt.com.pl/show.php?kod_show=AAA&poz_kl=3&mklasid=2&keep=1&show=1&aktklasid=3 <-tutaj są jakieś joysticki
Co do gier to teoretycznie tak, ale mogą pojawić się wersje specjalne wersje na CD32 które będą korzystać z układów AGA, np Wing Commander. Aha, gier tylko na mysz nie można się wyrzec, np lemmings, czy the settlers:)

[#17] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@Banderas, post #16

CDTV to dla mnie przede wszystkim wspomnienia i dzieciństwo - a z nim wiążą się przede wszystkim: Shadow Fighter, Mortal Kombat II, Rod-Land, Wings of Fury, Alfred Chicken i Pro Tennis Tour :)
Settlers to nie moja bajka, Lemmingi... no cóż - wiem, że w tym miejscu pewnie mnie za to zlinczujecie, ale zawsze mogę odpalić na PSP albo na DSie kiedy się go w końcu dorobię (właśnie dlatego chcę póki co kupić dodatki jak najmniejszym kosztem - w przyszłości pewnie, mysz musi być :D).

A - odnośnie tych joysticków, to nie wyglądają one najciekawiej. Bardziej mnie chyba przekonują klasyczne modele które pamiętam z dzieciństwa, jakoś tak raźniej z nimi będzie i bezpieczniej, tutejszy 'fajer' na kciuk jakoś mnie odstrasza, a pady... pady to nie do amigi ;D

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2009 22:02:53
[#18] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@yrkill, post #17

tak pomyślałem, że jeśli gra była by dosowa to można by ją nagrać na odpowiednio przygotowaną plytke.

[#19] Re: CDTV - pytania od nooba ;)

@Banderas, post #18

ło, to znaczy? jakiś tutorial? :) nie ma tego wiele, bo niewiele tytulow mnie w ogole interesuje, ale z pewnoscia ulatwiloby mi to życie. tym bardziej, że nie mam zielonego pojęcia gdzie mogę zacząć szukać dyskietek amigowych, bo te ktore do mnie wrocily są zawilgotniałe i nie nadają się do użytku (z 20sprawdzonych tylko jedna się wczytała. kochany pro tennis tour ;D).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem