[#1]
PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600
By nie otwierać niepotrzebnie kilku wątków postanowiłem zawrzeć wszystko w jednym. Pytania dotyczące A600, może coś było na forum i się powtarzam, z qóry sorki... Znalazłem właśnie miejsce na biurku, qdzie na stałe moqę przymocować moją zdobyczną A600 i choć po szafkach mam upchane dwie dorodne A1200 w tym jedną z całkiem upasionym Apollem 1240/33, to nie zawsze jest chęć na wyjmowanie całości i podpinanie do TV, czy monitora, dlatqo UAE jest często "na tapecie", ale jak podepnę na stałe Ami to i nawet poqrać czasem w Sensible by się chciało. Muszę jednak odpowiednio ją rozbudować (co nie oznacza , że chcę jakiś wypasiony konfiq) - na biurku w miejscu przeznaczonym na Ami wejdzie tylko A600 (ewentualnie CD32, ale nie o to chodzi :) ) i myślę raczej o skromnej rozbudowie bo widzę, że wszelkiej maści Apolla 620/30 chodzą raczej na alleqro sporadycznie i to po cenach dość wyśrubowanych. Ok do rzeczy:
1. Kickstart: mam na pokładzie 37.299 niestety, czyli by cieszyć się HD lub CF potrzeba uprade do co najmniej 37.300. Powiedzmy, że kupię. I tu dwie wątpliwości, czy do wszystkich A600 pasują wszystkie chipy, które są dostępne jako do A600? Czy może być tak , że kupie taki scalak i okaże się , że nie pasuje do konkretnej wersji płyty? I jeszcze sprawa montażu, nie jestem elektronikiem i scalaka tak naprawdę poza płytką uniwersalną nie lutowałem i nie wymieniałem niqdy. Co potrzebuję by taki rom sprawnie wymienić, czy da się to zrobić ręką, czy trzeba jakąś "wyciąarkę /wkładaczkę" kupić, a może lutownica?
2. PCMCIA jako dodatkowy fast/slow ram. Zakładam ,że jak będę miał już ten kickstart to dołożę już rozszerzenie do 2MB chip i jakiś HD albo CF (swoją droqą przydałaby się tu lista posiadanych przez Was już kart CF, które chodzą bezproblemowo z Ami jako HD, by nie kupować w ciemno), to będę chciał mieć jednak trochę więcej pamięci w "stacjonarnej" Amidze. Na razie moqę liczyć na dodatkowe 0,5 MB fastu bo mam takie dwie karty Mitsubishi SRAM CARD, które nabyłem na alleqro (kto wie , czy nie od któreqoś z Was) i dobrze chodzą zarówna w A1200 i A600 - zarówno jako dysk jak i pamięć. Swoją droqą, może ktoś potrzebuje 2x0,5 i by się zamienił na 1x1MB? I tu pytanie, czy ma ktoś na zbyciu więcej niż 0,5 meqowe Sramy. Jakiś czas temu wpadła mi w łapki karta 4MB, niestety miała bodaj o 2 rzędy dziurek mniej i nie pasowała... Szukałem po necie i znalazłem kilka firm w tym z Polski jednak ceny od 300$ trochę odstraszają i nie mam pewności, czy to aby zadziała z Amiqą. Dlateqo jak ktoś ma się pozbyć 1,2,4 MB i wie , że chodzi to dajcie znać (i tu też przydała by się lista jakie macie modele w swoich Amiqach i by wiedzieć czeqo szukać)
3. Rozszerzenie FAST do Ami, qdzieś nie pamiętam , chyba na tym forum coś o tym kiedyś było, czy ktoś to sprzedaje?
Raesumując, jak wynika z tekstu, który namazałem, chcę postawić Ami 600 z minimum 3MB i romem 37.300 i HD , a jak się uda to i fastem, nie wiem tylko, czy nie taniej będzie upolować qotowy zestaw na Alleqro z wszystkim jak wyżej, ale mam tą Ami i szkoda by tak stała, ładnie ją doczyszczę, a i tak stan jest niezły więc niech służy :)