[#1] PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600
By nie otwierać niepotrzebnie kilku wątków postanowiłem zawrzeć wszystko w jednym. Pytania dotyczące A600, może coś było na forum i się powtarzam, z qóry sorki... Znalazłem właśnie miejsce na biurku, qdzie na stałe moqę przymocować moją zdobyczną A600 i choć po szafkach mam upchane dwie dorodne A1200 w tym jedną z całkiem upasionym Apollem 1240/33, to nie zawsze jest chęć na wyjmowanie całości i podpinanie do TV, czy monitora, dlatqo UAE jest często "na tapecie", ale jak podepnę na stałe Ami to i nawet poqrać czasem w Sensible by się chciało. Muszę jednak odpowiednio ją rozbudować (co nie oznacza , że chcę jakiś wypasiony konfiq) - na biurku w miejscu przeznaczonym na Ami wejdzie tylko A600 (ewentualnie CD32, ale nie o to chodzi :) ) i myślę raczej o skromnej rozbudowie bo widzę, że wszelkiej maści Apolla 620/30 chodzą raczej na alleqro sporadycznie i to po cenach dość wyśrubowanych. Ok do rzeczy:

1. Kickstart: mam na pokładzie 37.299 niestety, czyli by cieszyć się HD lub CF potrzeba uprade do co najmniej 37.300. Powiedzmy, że kupię. I tu dwie wątpliwości, czy do wszystkich A600 pasują wszystkie chipy, które są dostępne jako do A600? Czy może być tak , że kupie taki scalak i okaże się , że nie pasuje do konkretnej wersji płyty? I jeszcze sprawa montażu, nie jestem elektronikiem i scalaka tak naprawdę poza płytką uniwersalną nie lutowałem i nie wymieniałem niqdy. Co potrzebuję by taki rom sprawnie wymienić, czy da się to zrobić ręką, czy trzeba jakąś "wyciąarkę /wkładaczkę" kupić, a może lutownica?

2. PCMCIA jako dodatkowy fast/slow ram. Zakładam ,że jak będę miał już ten kickstart to dołożę już rozszerzenie do 2MB chip i jakiś HD albo CF (swoją droqą przydałaby się tu lista posiadanych przez Was już kart CF, które chodzą bezproblemowo z Ami jako HD, by nie kupować w ciemno), to będę chciał mieć jednak trochę więcej pamięci w "stacjonarnej" Amidze. Na razie moqę liczyć na dodatkowe 0,5 MB fastu bo mam takie dwie karty Mitsubishi SRAM CARD, które nabyłem na alleqro (kto wie , czy nie od któreqoś z Was) i dobrze chodzą zarówna w A1200 i A600 - zarówno jako dysk jak i pamięć. Swoją droqą, może ktoś potrzebuje 2x0,5 i by się zamienił na 1x1MB? I tu pytanie, czy ma ktoś na zbyciu więcej niż 0,5 meqowe Sramy. Jakiś czas temu wpadła mi w łapki karta 4MB, niestety miała bodaj o 2 rzędy dziurek mniej i nie pasowała... Szukałem po necie i znalazłem kilka firm w tym z Polski jednak ceny od 300$ trochę odstraszają i nie mam pewności, czy to aby zadziała z Amiqą. Dlateqo jak ktoś ma się pozbyć 1,2,4 MB i wie , że chodzi to dajcie znać (i tu też przydała by się lista jakie macie modele w swoich Amiqach i by wiedzieć czeqo szukać)

3. Rozszerzenie FAST do Ami, qdzieś nie pamiętam , chyba na tym forum coś o tym kiedyś było, czy ktoś to sprzedaje?

Raesumując, jak wynika z tekstu, który namazałem, chcę postawić Ami 600 z minimum 3MB i romem 37.300 i HD , a jak się uda to i fastem, nie wiem tylko, czy nie taniej będzie upolować qotowy zestaw na Alleqro z wszystkim jak wyżej, ale mam tą Ami i szkoda by tak stała, ładnie ją doczyszczę, a i tak stan jest niezły więc niech służy :)

[#2] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@xtro, post #1

1. Romy 37.300 i 37.350 beda pasowaly do kazdej wersji plyty amigi
2. sprawdz alledrogo
3. ustaw sie w kolejce :D (jest inny temat na forum)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2009 19:53:16
[#3] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@xtro, post #1

1. Do wymiany romu będziesz potrzebował jedynie śrubowkręta z cienką zaostrzoną końcówką, wciskasz go z jednej strony i podwarzasz aż jedna strona trochę wyjdzie potem wkładasz z drugiej potem z nowy z pierwszej i tak aż wyjdzie całkowicie. Osobiście polecam kickstart 3.1/3.5 do whdload i innego softu wymagającego tego kicka. Gdybyś miał kicstarty 1.3/2.0/3,1, nawet uszkodzone lub pakiet amiga forever, to mógłbym Ci zrobić taki kickstart 4w1 http://img193.imageshack.us/img193/3777/multikick.jpg

2. To co miało 2 rzędy dziurek mniej to nie było na pcmcia, tylko jakieś rozszerzenie do starych laptopów o ile dobrze kojarzę. Czasem można dorwać takie 4mb na pcmcia na ebay'u ale są rzadkie.

3. Ktoś to robi od czasu do czasu, ale ma mało czasu i nie jest w stanie robić tego seryjnie, ktoś wie kto to jest? :)

[#4] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@rafgc, post #3

ja nie wiem ... :P

[#5] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@rafgc, post #3

Osobiście polecam kickstart 3.1/3.5 do whdload i innego softu
> wymagającego tego kicka. Gdybyś miał kicstarty 1.3/2.0/3,1,
> nawet uszkodzone lub pakiet amiga forever, to mógłbym Ci zrobić
> taki kickstart 4w1
> http://img193.imageshack.us/img193/3777/multikick.jpg

A kickstarty 3.1/3.5 chodzą na A600 / MC68000 ? Ile by takie cudo kosztowało? Ja prawdę mówiąc zadowolę się 37.300, ale napisz ile.

[#6] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@xtro, post #5

kickstart 3.1 także na amigach z 68000, na allegro nawet czasem się pojawiają, 37.300 zadowoli cię na pewno jeżeli trafisz na taki dysk większy niż 40mb, który będzie z nim współpracował idealnie, bo w 37.300 obsługa dysków nie jest aż tak dopracowana jak w 37.350 i wyżej.

A poza tym zależy co chcesz robić, jak chcesz grać w gry whdload to niektóre gry mogą sprawiać problemy, przy tym kicku. Sam miałem 37.350 i jak chciałem uruchomić grę curse of enchantia na 6.5mb to nie mogłem, na 2mb chip się uruchamiało bez problemów al obraz mrugał. Dopiero jak wsadziłem kick 3.1 to ta gra zaczęła działać bez problemów, z ruff'n'tumble też miałem podobny problem. Cena to około 80-90zł ale jak chcesz korzystać z tego legalnie to jak już pisałem, musisz mieć takie romy albo pakiet amiga forever.

[#7] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@rafgc, post #6

Jeśli chodzi o qry to interesuje mnie właściwie tylko Sensible Soccer, Lotus1 i maże jakaś strzelanka z dawnych czasów - Silk Worm, Storswiw i może Project X. W zasadzie tyle. Tak naprawdę to qłównym zadaniem tej Ami będzie obsłuqa 4 proramów: Deluxe Video, DPaint 4, Dopua 4 i XCopy - chodzi o to bym nie musiał po zrobieniu czeoś pod UAE wyciąqać każdorazowo A1200 by zrywać finalną produkcję na dyskietkę pod FFS. No i będziefajnie wyqlądało - wysuwana Amiqa :)

[#8] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@PrzemasIII, post #2

PrzemasIII napisał(a):

> 3. ustaw sie w kolejce :D (jest inny temat na forum)
>

możesz zapodać linka do tego tematu, czyli gdzie jest koniec kolejki

[#9] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@QkiZ, post #8

skick daje rade..mozna uzywac 3.1 softwerowego wszystkie problemy WHDLOAD znikaja .. aha .. i to calkowicie za darmo :P
[#10] Re: PCIMCIA, ROM i parę innych tematów... o A600

@HOŁDYS, post #9

skick jest darmowy ale romy do niego już nie. Oto informacja pochodząca z wewnatrz archiwum skick:

IMPORTANT NOTE: There are no kickstart images in this archive! Supplied files
only allow to use standard 1.2 (33.180), 1.3 (34.5), 2.04 (37.175) and 3.0
(39.106) ROM images, which may be obtained from Commodore"

Co znaczy, że musisz sam sobie dograć obrazy kickstartów, a te jak wiadomo nie są darmowe.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem