[#1] Jak nagrać płytę na CDTV?
Pytanie jak w temacie. Postanowiłem założyć osobny temat, bo przeczesywałem google i właściwie na nic konkretnego się nie natknąłem. Gdzieś mignęło mi, że maksymalną prędkością x1; to wszystko? Iso w nero prędkością x1 i powinno śmigać?

/ przepraszam, pomyliłem działy. proszę administratora o przeniesienie.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 00:15:29
[#2] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #1

Jak masz jakąś bootowalną płytę z CDTV, to zgraj ją do ISO i spróbuj zmodyfikować obraz płyty. Poprawki w startup-sequence też by były mile widziane.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 00:27:54
[#3] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=17938&t=17920#reply_17938

http://skolman-mws.w.interia.pl/gfx/MakeCD-BootOptions.png

[#4] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

czyli żeby przegrać płytę oryginalną którą mam i działa potrzebuję bawić się w to wszystko? więc samo zrobienie z niej iso a następnie nagranie nero prędkością x1 nie wystarczy? damn ; /

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 03:34:18
[#5] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #4

jak chcesz tylko przegrac z gotowej dla cdtv, to normalnie przegrywasz.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 06:47:03
[#6] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Ale załóżmy, że bedzie chciał zmienić zawartość tej płyty, to przecież powinno wystarczyć #?.ISO, zmienić zawartość i nagrać na płytke.

[#7] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Banderas, post #6

raczej nie wyjdzie, próbowałem kilkakrotnie pozamieniać pliki w iso, była widziana ale nie boot-owała się poprawnie do końca..

[#8] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #1

Ja bym proponował zacząć od UAE. Tam zrobić ISO płyty dla CDTV przy pomocy amigowego programu do nagrywania CD, który ma taką opcję (BurnIt na pewno ma i zapewne też MakeCD). Potem to ISO wystarczy wypalić pod Nero, przy czym niekoniecznie x1 (niby jakie jest tego uzasadnienie?). Nie wykluczam też, że płyty da się nagrywać bezpośrednio w UAE, ale nie badałem tego wątku i nie wiem na pewno.
[#9] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Daclaw, post #8

OK, więc probowalem innej kombinacji. Sciagnalem gre oznaczona jako homebrew z CD32 - Another World, zmontowałem ją daemon toolsem, winuae ustawiłem jako cdtv i gra się wczytała bez problemu (iso posiada plik CDTV.TM, nowszystko tak jak być powinno... i guess?). Nagrałem nero x8 (wolniej się nie dało, płyta platinum cdr 700mb/52x - jeżeli to ma jakieś znaczenie), wrzuciłem do CDTV i klapa. Jakiś pomysł dlaczego? Coś źle zrobiłem?
[#10] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #9

A pod emulatorem próbowałeś odpalić tą nagraną płytkę?

[#11] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Banderas, post #10

No wlasnie nie bardzo potrafię. Jestem totalnym noobem w sprawach amigowych, a emulcję to bardziej na PSP ogarniam niż na PC.
W każdym razie sam fakt posiadania plyty w cdromie i odmontowania iso z deamon tools nie doprowadza do startu gry. Ale plyta ktora dziala na CDTV też nie działa, więc podejrzewam że coś powinienem ustawic w winuae ale nie bardzo wiem co.

ps. oczywiscie cdtv nie odczyta zadnej plyty cdrw, prawda?

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 14:56:32
[#12] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #11

Czy nie odczyta płyt CD-RW tego, nie wiem, bo w życiu nie dotknąłem nawet tej Amigi:P, ale wydaje mi się, że nie poradzi sobie.
Co do WinUAE na pewno coś źle ustawiłeś, tutaj masz artykuł -> http://www.ppa.pl/artykul-WinUAE.konfiguracja-2_38_755.html

Teraz sprawdziłem i u mnie wystarczyło ustawić w "Quickstart" CDTV, po odpaleniu emulacji, od razu została wykryta płyta (audio bo innej nie mam).
Oczywiście musisz mieć odpowiednie romy, najlepiej w katalogu roms.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 15:19:45

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 15:21:14
[#13] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Banderas, post #12

Faktycznie, u mnie CD-audio też od razu wczytała, a tamtej nie. W takim razie coś musiało pójść źle, skocze do sklepu po jakies plyty i popróbuję.

Ach, no i jeszcze odnosnie linkow ktorymi rzucaliście wyżej. Z tego co rozumiem, można adfy nagrać na cd i zmusic plyte do bootowania ich, tak? Jeżeli tak, to czy bylby ktoś w stanie zbootować mi Shadow Fightera? Szczerze mowiac zabralbym się za to sam, jeżeli istnieje taka mozliwosc, ale czytajac ten tutorial nie mialem pojecia ani jak zrobic partycje, o instalacji czy czymkolwiek softu amigowego na emulatorze nawet nie wspominając.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 15:51:10
[#14] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #13

Adf nie pojdzie, trzeba najpierw go "wypakować", a później można kombinować, no i jest jeszcze jeden warunek, gra nie może być ndos, z tego co widze, to Shadow Fighter nie jest dosowy, więc lipa.

[#15] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Banderas, post #14

OK - to jeszcze jedna próba, a Mortal Kombat 2 amigowego dałoby radę? ;)
No kurde, zależy mi na dosłownie kilku grach i stąd ten cały zamęt. Skoro juz nie moge miec HDD, to chociaz te czterodyskietowe gry fajnie byloby wrzucić na jedna plytę :)
Bo poza tymi tytulami to reszta jest na jednej dyskietce, więc kiedy tylko uda mi się je gdzieś dorwac (halo, ktoś ma dyskietki do odsprzedania/oddania w dobre ręce? :D) to mój lament się skończy.
[#16] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #15

Mortal z tego co pamiętam, też był ndos. Co do dyskietek, to chyba lepiej iść kupić w jakimś markecie (czasem się trafiają) niż szukać jakiś starych, które już też mogą być do niczego.
Albo sprzedaj CDTV i kup sobie A1200, tam rozbudowa jest tańsza i łatwiejsza.

[#17] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #9

CD32

Na sprzetowej CDTV raczej nie odpalisz plyt CD32.
[#18] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Andrzej Drozd, post #17

>> Na sprzetowej CDTV raczej nie odpalisz plyt CD32.
no wlasnie to mnie dziwi, bo jakastam skladanke (pisalem w innym temacie) mam z cd32 i śmiga.

A teraz zagwozdka roku. Sciagnalem homebrew na CD32 - another world. Kiedy montuje iso deamonem - winuae ładnie to odczytuje, nie ma zadnego problemu. Kiedy nagram to iso na plyte - przestaje czytać, na tych samych ustawieniach CDTV, nic nie jest zmieniane. Jakiś pomysł co jest tego powodem? ;)
[#19] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #18

Pewnie zamontowane ISO, CDTV widzi jak twardy dysk. Emulowana Amiga500/CDTV na WinUAE ma wlasnie mozliwosc pracy z HD bez potrzeby uzycia romu 2.x/3.x. Taka zaleta emulatora.
[#20] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #9

Podstawowe pytanie: czy CDTV, odpalona z Workbencha, "widzi" tę płytę? Tzn. czy widzi na niej jakieś pliki, cokolwiek? Bo jeśli nie, to z pewnością problem leży głównie po stronie nośnika CDR. Tak stare czytniki, jak ten w CDTV, miewały spore trudności z odczytem płyt nagrywanych. Nie tyle ma tu znaczenie prędkość, z jaką nagrywasz, co specyfika samej płyty.
[#21] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Daclaw, post #20

nie wiem czy ktos pisal ale aby czytnik scsii widzial wypalona plyte na PC trzeba ustawic szybkosc nagrywania MAX 4x

Max soft robil takie plytki bootowalne ze swoim systemem (ok 5 MB ) + moduly obrazki gry + DMS itp (razem 390 MB)

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2009 09:55:00
[#22] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Daclaw, post #20

Dawno temu (w 1998r.) miałem CDTV i bez problemu czytała mi płyty CD-R. Myślę że trzeba zacząć od samego skopiowania bootowalnej płyty od CDTV, sprawdzić czy kopia działa i wtedy kombinować dalej. Dzisiejsze nośniki CD-R nie pozwalają na zapis z mniejszą prędkością niż x10 - przekonałem się o tym, bo mam nagrywarkę LG CED 8080B x8. Próba nagrania takiego krążka kończy się komunikatem: "nieobsługiwany rodzaj nośnika". W nagrywarce DVD-RW nie można ustawić mniejszej prędkości niż x10 lub x12. Na ogół wypalam w x16.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2009 10:10:52
[#23] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@Nightmare777, post #22

> Dzisiejsze nośniki CD-R nie pozwalają na zapis z mniejszą prędkością niż x10

to podlacz naped do Amigi i wypalisz z predkoscia 8x, 4x, a nawet 2x.

http://aminet.net/search?query=dvdrtools

[#24] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

dlatego nie pozbylem sie starek nagrywarki SONY :P x8
[#25] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@HOŁDYS, post #24

Ja nagrywalem te plyty x8, a CDTV nie ma problemu bo i plyty z grami nagrane 24x chwyta bez problemu.
Chodzi mi o to, na jakiej zasadzie to śmiga, skoro zamontowane iso UAE odczytuje, a wypalonego tego iso już nie. Samo UAE, juz nawet nie mowie o CDTV :)
po prosstu byłem zaskoczony :)

Anyway, dzieki wszystkim za rady, bo mysle ze sprawe plyt w cdtv zakończyłem. Niewiele gier wydali w formie cd, w sieci też nie doszukalem sie jakiegos fajnego homebrew z grami na cdtv (no, poza loomem, dune i jedna kompilacja ktora zapowiadala sie fantastycznie, ale niestety nie działała :/). Trzeba więc uzbroić się w dyskietki, innej rady nie ma ;)
Choc żal mi trochetego MK2 i SF, ale taka wymiana dyskietek 2->3->2 tylko doda grze klimatu... i hope ; D
[#26] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #25

mozesz podac gdzie dun znalazles w wersji CDTV ???

http://hol.abime.net/439

[#27] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@HOŁDYS, post #26

W internecie :)
Jako homebrew.
(zaraz na privie podam szczegóły)

edit: albo i nie podam, bo nie zostawiles do siebie zadnego kontaktu w profilu. jeżeli jesteś zainteresowany, to w profilu mam podany adres mailowy - napisz.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2009 15:45:36
[#28] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@yrkill, post #27

dzis wypalilem chicior z CD32 ... w necie wyczytalem ze odpala sie rowniez na CDTV w HAM6 :) i dziala !!!

wypalilem x8 CDTV lyknelo plyte..

[#29] Re: Jak nagrać płytę na CDTV?

@HOŁDYS, post #28

Cóż to za... chicior? ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem