[#1] Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1
Witam

Mam taki problem. Zainstalowałem grę DUNE na HD (A1200 Kick 3.0) kiedy uruchamiam ją z poziomu WB 3.1 to zamiast grafiki jest kasza (można by rzec że wygląda dokładnie jak kasza), ale obraz nie miga tak jak wtedy gdy monitor straci synchronizację. W przypadku kiedy uruchomię ją z dyskietki wszystko jest ok. Z grą Flashback jest podobnie z tym, że po resecie na ogół się uruchamia dobrze z wyjątkiem początkowego dema grupy crackerskiej, który tez wygląda jak kasza.
Używam monitora C= 1084S

Nie jest to chyba brak synchronizacji bo np. Civilizacja AGA po uruchomienu z HD obraz migał jakby zgubił synchronizację, ale jak wywaliłem sterownik Multisync z DEVS/DriVERS/Monitor to gra uruchamia pal i wszystko jest OK.

Takie numery zdarzają się czasem z innymi grami uruchamianymi z HD.

Czy ktoś wie o co chodzi?

[#2] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #1

Prawdopodobnie problem polega na tym, że kości AGA nie przestawiają się samodzielnie w tryb OCS/ECS. Przestaw w Boot-menu chipset na Original albo Enhanced i zobacz czy to coś pomogło.

[#3] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #1

można też spróbować programiku"noaga"

[#4] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@Banderas, post #3

Dzięki, sprawdzę to dzisiaj wieczorem

[#5] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #1

Dune zdaje się nie działa na ECS i AGA. Na pluskwie nie chciała się uruchomić z dyskietki, na A1200 to chyba nawet nie sprawdzałem. A może masz na myśli pierwszy RTS czyli Dune2 ? Ta powinna działać.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@RadoslawF, post #5

Mam na myśli Dune jedynkę. Druga część działa zupełnie ok nawet na monitorze VGA w trybie DblPAL

Dune działa u mnie dobrze na A1200 ale z dyskietki, tak jak pisałem, tak więc może działać na AGA.

Co to jest "pluskwa" bo nie wiem

[#7] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@RadoslawF, post #5

na pluskwie i twoim megaramie 8 MB fast dune smiga az milo

[#8] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #1

Mnie się udało odpalić/grać Dune2(jeśli ją masz na myśli) z dysku twardego z poziomu WB 3.1 z zainstalowanym MagicWB/ToolDeamon i tylko z 2MB Chip Ram'u. Nie pamiętam ile miałem wolnego Chip. A1200 też była z Kick'kiem 3.0. Co może być przyczyną takiego zachowania nie mam pojęcia, za długo nie siedzę jeszcze w temacie Amigi.

[#9] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #6

silverbud napisał(a):

> Co to jest "pluskwa" bo nie wiem

A500+
Kiedyś jak taką miałem do Dune mi nie ruszyło.
Ale niewykluczone że całość zwieszała się na pirackim wstępie.
Jak dokupiłem HD nie próbowałem jej instalować, a szkoda pewnie by poszła.

Pozdrawiam
[#10] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #6

Taka nazwa na A500+

[#11] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@Tomski, post #8

DUNE II Battle for Arrakis działa na gołej A1200 z ROM 3.0, pogrywam w nią.
Mnie chodzi o DUNE część pierwszą.

[#12] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #11

Wyłącz w Boot Menu kości AGA (opcja Original). Mam ten sam problem z History Line 1914-1918. Po wyłączeniu AGAty hula jak złoto :D

[#13] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@silverbud, post #1

haczyk jest chyba w systemie 3.0 i powyżej. Miałem identyczną sytuację na A1200 w systemie 3.1 ze starszymi grami. ani noAGA, ani żadne manewry w boot menu nie pomagały. Dopiero jak zainstalowałem w partycji z grami Workbench 2.1 i z niego odpalałem gry, działało.
[#14] Re: Problem z grafiką gier uruchamianych z WB3.1

@Nightmare777, post #12

OK Dokładnie o to chodziło. Po ustawienu Original wszystko jest OK.

Dzięki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem