[#1] sfs nie bangla
Postanowiłem sobie zainstalować sfs, więc ładnie go wrzuciłem do L:, odpaliłem HDToolbox, dodałem go, wybrałem custom file system, w"identifer" wpisałem 0x53465300, maske ustawiłem na 0xFFFFFFFF, a MaxTransfer na 0x7FFFFFFF, blocksize 2048 i bufor na 500, robię reset i dupa, nie ma partycji w ogóle widocznej na blacie, jedynie devinf pokazuje, że istnieją, próba formatu takiej partycji kończy się zwisem sfsformat.
Dodam, że robiłem HDToolboxem z emergency-boot OS3.9, mam dysk 40gb, 030/40mhz, 32fast, kontroler standardowy z A1200. ROM 3.1

Co mogę zrobić, żeby zadziałało?

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 19:01:36
[#2] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #1

Sprobuj ustawic maxtransfer na FFF, blok 512, bufory na 200.
Przy formatowaniu pomoz sobie SFSMUI lub SFSGUI z Aminetu.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 19:28:09
[#3] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #1

1. Na pewno rozmiar bloku na 512, a bufory np. na 3000 - ale to raczej tylko poprawia szybkość, a nie "niewidoczność". W każdym razie sprawdź.
2. Maska: 0x7FFFFFFE, maxtransfer: 0x0001FE00 (chyba, że masz SCSI) - sprawdź. Zresztą sam sobie powinien dobrze ustawić.
3. Jaka wersja SFS?

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2009 19:29:54
[#4] Re: sfs nie bangla

@Kitech, post #3

Zmiany nie pomogły, dodam, że w boot menu partycje są widzialne jako SFS0. Mam wersję 1.279, czyli najnowsza ze strony autora.

@Andrzej
Skorzystam jak uda mi się to uruchomić.

Aha jeszcze jedno pytanie, partycje systemową lepiej mieć w FFS, czy w SFS? no i jaki najlepszy blocksize dla FFS?

[#5] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #4

Blocksize Ci podałem. Ja mam wszystkie partycje w SFS - lepsza obsługa długich plików i nie ma tej francowatej walidacji.

[#6] Re: sfs nie bangla

@Kitech, post #5

Dzięki, ale kurde co zrobić, żeby to poszło... może to być wina tego, że mam jeszcze partycje w FFS? Już mi pomysłów brakuje...

[#7] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #6

Mam systemową partycję FFS a resztę jako SFS. Działa bez problemów. Tu znajdziesz opis moich bojów z SFS. Tekst na początku możesz właściwie opuścić (dotyczy ROM 3.0 i A1200 bez turbo, więc ciebie nie dotyczy) i skupić się na podpisach pod obrazkami.

[#8] Re: sfs nie bangla

@APC74, post #7

Działa:) dzięki:)

[#9] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #1

To ja mam takie pytanko przy okazji, która wersja SFS działa pod 68000? I gdzie ją można namierzyć?
[#10] Re: sfs nie bangla

@Banderas, post #8

Dla przyszłych pokoleń napisz co było źle!

[#11] Re: sfs nie bangla

@Kitech, post #10

Właściwie to nic, wkurzyłem się wypieprzyłem wszystko z dysku i zrobiłem jeszcze raz, wg strony od APC74.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem