[#1] LCD monitor-TV a Amiga 1200
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś LCD monitora z wbudowanym tunerem TV.
W tej chwili mam podpiętą Amigę przez kabel RF do karty telewizyjnej w PC i jakość obrazu jest tragiczna jeśli chodzi o np. granie w gry. Postacie w grach smużą, obraz jest nieostry i nie bardzo mogę grać w takie gry jak Soccer Kid, Zool 2 etc. Czyli wszystkie gry gdzie jest dynamiczny przesuw postaci/tła. Oczy dostają oczopląsu. Z Workbench'em pracuję w rozdzielczości 640x480. W tym wypadku Amiga jest podłączona kablem Video Amiga - VGA. Przejściówkę zrobiłem bez żadnej elektroniki. Niestety obraz też nie jest za dobrej jakości. Mianowicie LCD nie skaluje automatycznie obrazu na całym ekranie i trzeba to zrobić ręcznie. Objawia się to tym, iż np. po bokach wyświetlanego obrazu są dwa czarne paski oraz część ekranu Workbench'a(nawet 1/4) jest schowana za dolną krawędź monitora. Przy ręcznym ustawianiu nie mogę go ładnie ustawić - brakuje już zakresu ustawiania w pionie jak i w poziomie. A do tego dochodzi jeszcze pewnie efekt mory związany z wyświetlaniem obrazu na LCD. Objawia się to regularnymi, co jakąś stałą odległość, ciemnymi liniami pionowymi. Wieczorem podam linka do obrazów z monitora.
Amiga podłączona jest jednocześnie kablem RF i tym VGA. Ręcznie przełączam się pomiędzy PC(DVI) a Amigą(D-SUB).

W związku z tym pytania:
1. Czy monitor LCD z wbudowanym tunerem TV będzie wyświetlał obraz w takiej jakości jak zwykły TV? Amiga będzie podpięta do tego monitora przez EURO-SCART.
2. Jak dobrze kombinuję to przełączenie z TV na monitor nie zmieni się automatycznie przy zmianie rozdzielczości w Screenmode na Amidze lecz trzeba będzie z pilota/przełącznika na monitorze zmienić źródło obrazu.
3. Czy tylko u mnie na tym obecnym monitorze (Sony LCD19, http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/sony-sdm-hs95p-black/4507-3174_7-31257539.html?tag=mncol;psum ) jest problem z automatycznym skalowaniem obrazu? Jak to będzie z takim LCD monitor-TV?
4. Odnośnie kabla VGA. Czy jakość obrazu "VGA"(patrz wyżej), w moim wypadku, wynika z jakości/wykonania kabla VGA? Kabel został przerobiony z kabla VGA. W sumie to kabel jest tak zrobiony, że na jednym końcu jest gniazdo VIDEO Amiga z cinchami(dźwięk) a z niego wychodzą dwa kable. Jeden to Euro-SCart a drugi to VGA(nie mogłem kupić 23 pinowego złącza do Video Amigi. Dlatego też z jednej wtyczki 23 pinowej mam wyprowadzone dwa kable).
5. Proszę o podzielenie się osób, swoimi spostrzeżeniami, z użytkowania takiego monitora LCD-TV oraz o podanie modelu takiego monitora. Ewentualnie okablowania/schematów kabli(linki do stron www) jeśli to ma znaczenie.

Pozdrawiam

[#2] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #1

1. Żaden, ale to absolutnie ŻADEN TV/monitor LCD nie da Ci, w przypadku gier uruchamianych w PAL-u, takiej jakości obrazu, jak zwykły, 50-hercowy TV CRT, podpięty kablem AmigaRGB-->Euro.

Co do reszty - spróbuj podłubać przy "trybach VGA" Amigi za pomocą MonEda albo podobnego narzędzia.
[#3] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Daclaw, post #2

Dzięki za info o MonEd. W najbliższym czasie pokombinuję z ustawieniem obrazu.

Zdaję sobie sprawę, że LCD z tunerem TV nie odda płynności obrazu jak zwykły TV ze względu na LCD. Zadając to pytanie miałem na myśli czy granie na TV w monitorze LCD będzie na tyle komfortowe aby inwestować w to pieniądze. Ale widzę, że chyba będę musiał popytać się sąsiadów/znajomych czy nie mają takiego monitora z TV aby to sprawdzić na żywca.

[#4] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #3

Ja mam LCD Samsunga z tunerem TV i wejściem SCART oraz VGA oczywiście Monitor to SyncMaster 710MP.

Jestem z niego bardzo zadowolony.
To prawda że obraz ze SCART-a na LCD nie jest tak ostry jak ze SCART-a na dobrym CRT TV, no ale jest to kompromis pomiędzy gabarytami i uniwersalnością a jakością obrazu po SCART.

Przy czym u mnie przeważył argument gabarytów i dlatego mam to co mam.
No i cena przystępna.
Obraz przez SCART na LCD jest naprawdę do zaakceptowania.

Oczywiście wszystko jest kwestia gustu i potrzeb.
[#5] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #3

Ja posiadam SyncMaster 2032mw i tez nie jestem zadowolony z jakosci obrazu na zlaczu scart ale nie mam miejsca na LCD + 1084s... Pozatym w ten sposob mam Monitor do : Amigi :) Amigi CD32 (s-video) PS3 (HDMI) i pieca (DVI) do tego jeszcze za jakis czas podlacze Amige z CV3d przez d-sub :) no i oczywisice jeszcze Tv ogladam. Mnogosc zlacz w moim TV mnie zadawala :)

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2009 15:31:21
[#6] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #1

Ja posiadam monitor LG M208WA. Amigę podpinam zarówno przez RGB-EURO jak i przez zwykły composite. Grywam w gry, czasami pomęczę system (ciągle przez EURO lub composite, nie używam przelotek na VGA) i nie narzekam. Obraz jest ładny, dobrze wyskalowany i nie miga:) Oczywiście najlepiej będzie jeśli zobaczysz Amigę na LCD na własne oczy, ale ja z własnych doświadczeń polecam. Piękna sprawa:)

[#7] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #1

Wiesz, póki jeszcze są do kupienia stare, dobre telewizory CRT, to chyba jest to najlepsze wyjście. Oczywiście o ile głównie grasz, albo bawisz się DPaintem, LightWave. Maxonem, Realem.
W każdym razie - jeśli nie używasz programów ze skłonnością do upierdliwego migotania w specyficznych trybach, to proponuję kupno tiwizora jakiegoś typu Sony Black Trinitron 21 cali. Solidny, nie wypalony, z dużym zapasem ustawień kontrastu, jasności, kolorów kupisz na Allegro za 200 do 400 złotych. Bardzo dobra jakość obrazu, dwa wejścia euro, płaski ekran, dobra czerń, dobry balans bieli. Jeszcze wiele lat popracuje z Amigą przez kabel RGB -> Scart. A i z dźwiękiem też nie będziesz miał kłopotu.
Tanie i skuteczne rozwiązanie.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Des, post #7

A ja polecam tylko i wyłącznie LCD-TV. Np. 17" Samsung 711MP. Geometria, jakość obrazu i ZDROWO dla oczu... Bez przesady, CRT to przeżytek i w miarę dobre LCD-TV do Amigi to super sprawa OK

[#9] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Jacques, post #8

Jacques napisał(a):

> A ja polecam tylko i wyłącznie LCD-TV. Np. 17" Samsung 711MP.
> Geometria, jakość obrazu i ZDROWO dla oczu... Bez przesady, CRT
> to przeżytek i w miarę dobre LCD-TV do Amigi to super sprawa

Ja nie polecam LCD-TV. Pracujące algorytmy skalowania powodują takie dziwne rozmycie obrazu za ruchomym elementem (np. kursorem) lub przy otwieraniu okien lub menu.
Jedni przyzwyczajają się do tego dla innych jest to zjawisko dyskwalifikujące.
Sugerował bym najpierw zobaczyć jak to wygląda u kogoś.

Pozdrawiam
[#10] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@RadoslawF, post #9

Ale działać w PAL 640x512x256 kol. bez migotania - BEZCENNE :) Poza tym to chyba zależy od klasy odbiornika, bo ja takich niedogodności wyraźnych nie doświadczyłem.

[#11] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Jacques, post #10

A ja polecę dedykowane monitowy do Ami.

Mam Philipsa i jakość obrazu rekompensuje 14 cali :)

[#12] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Jacques, post #10

Jacques napisał(a):

> Ale działać w PAL 640x512x256 kol. bez migotania - BEZCENNE :)
> Poza tym to chyba zależy od klasy odbiornika, bo ja takich
> niedogodności wyraźnych nie doświadczyłem.

Migotania w interlace nie widać jeśli nic nie robisz. Jeśli coś robisz i okresowo migocze część monitora to już wolał bym żeby migotał cały.
I niewykluczone że zależy to od producenta monitora ja mam LG 1921TA.

Pozdrawiam
[#13] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Hubez, post #11

No wiesz, ale wszystkie dostępne, jeszcze żyjące monitory dedykowane Amidze mają dwie podstawowe wady:
1. swoje lata i co za tym idzie, wypalenie, niespecjalną jakość obrazu;
2. to zazwyczaj czternastki, czyli ciut małe, na dodatek paskudnie wypukłe, zniekształcające krawędzie obrazu. Mam na stanie trzy takie monitory, dwa od Philipsa, jeden od Commodore. No i do gier, to nawet znośne są, ale jak coś tam dłubię w Cinema, to jednak wolę płaski, bez wygibasów ekran telewizora Sony. No i 21 cali też coś daje.

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@RadoslawF, post #12

Pełna zgoda. To migotanie w interlace mocno demonizowane jest. Ileż w końcu programów pracuje w interlace? A nawet jeśli - to ja wolę migotki na 21 cali i płaskim ekranie niż brak migotków na czternastocalowym jajku. Na moim soniaczu migotanie w interlace jest minimalne, spokojnie daje się znieść.

Z szacunkiem i ukłonami
Des

[#15] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Des, post #14

"Ileż w końcu programów pracuje w interlace?"

U mnie np. Workbench :P Ale na LCD TV Samsungu 37" (połączenie RGB przez EURO) interlace jest skutecznie korygowany przez TV i działa jakby go nie było ;) Naprawdę jakość jest wyśmienita, sam pozbyłem się CM-8833-II.

[#16] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Jacques, post #8

>> A ja polecam tylko i wyłącznie LCD-TV. Np. 17" Samsung 711MP

A ja wybierałem pomiędzy Smsungiem 711 i CRT Sony Trinitron 21" do Amigi, której używam do grania, oglądania demek itp... Samsung Soniaczowi do pięt nie dorastał jeśli chodzi o jakość obrazu i ogólne doznania podczas grania. W systemie częściej grzebię podpięty pod 19" VGA, ale też zdarza mi się pracować na CRT i jest całkiem nieźle.
Co do wpływu CRT na oczy to na pewno coś w tym jest, ale też nie warto zbytnio przesadzać. Jako dzieciak spędziłem wiele lat przed C64 i później Amigą podpiętą przez modulator do Heliosa Unitry. Nie mam najmniejszego problemu ze wzrokiem. Wszystkie testy przechodzę wzorowo :D
Trzeba zachować względny umiar no i w miarę bezpieczną odległość.

[#17] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@frywolny_marian, post #16

Dziękuję wszystkim za rady. Widzę, tak jak już wspomniałem, że muszę zobaczyć u kogoś jak to działa. Wariant z TV CRT odpada - brak miejsca. Teraz na biurku już mało miejsca a co dopiero z TV.
Zrzuty ekranów zapodam w późniejszym terminie(brak czasu:( ). Może komuś się przydają.

[#18] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #17

Widzę podobny temat to sie podepne
Mam A1200tower i podłaczyłem ją do TV 42" LCD PHILIPS prze wyjście compisite i działa ale jakość do bani ;-(
Kupiłem kabelek rgb-scart właczyłem jakość żyleta ale telewizor świruje gaśnie i się włacza bez jakiegokolwiek taktu (bez cyklów , różnnie poprostu)
Proszę o odpowiedz czy zdażyło się to komuś i czy da się to jakoś usunąć
?Dodam że 100lat temu miałem amige i na TV CRT smigała bez problemów prze taki sam kabelek

[#19] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@3moon, post #18

Poczytaj sobie to http://eab.abime.net/showthread.php?t=47281&highlight=scart

może będziesz musiał pogrzebać w swoim kablu

[#20] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@3moon, post #18

Monitory i telewizory LCD są bardziej czułe na jakość sygnału.
Mam Flatrona M1921TA który wyświetla poprawnie obraz ze wszystkich moich starych kompów z wyjątkiem jednego.
Na starym szklanym TV obraz z tego jednego i pozostałych jest poprawny.

Pozdrawiam
[#21] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@RadoslawF, post #20

dla ciebie polecam alternatywny watek :-]
mysle ze warto zerknac

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=71502&t=70878&ostatnie=1

[#22] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@HOŁDYS, post #21

Dzięki ale nie jestem przekonany że to będzie wygodne w moim przypadku.
No i cena jest cokolwiek odstraszająca.

Pozdrawiam
[#23] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #17

Obiecałem kiedyś zrzut ekranu. Mam jeden. Przypomnę, że Amiga podłączona jest przez Composite do karty telewizyjnej(AverMediaTV) na piecu. http://zapodaj.net/2bbeb29534e7.jpg.html
Obraz taki jest w grze Soccer Kid i to tylko podczas ruchu postaci. Gdy postać nie porusza się to wszystko jest ok zresztą za dużo nie gram(brak czasu). Obraz statyczny jest przyzwoity na tej karcie TV. Monitora z TV LCD nie kupiłem jeszcze - koszty. Tak kombinuje sobie, że ceny ich muszą spaść w dobie nadchodzącej cyfryzacji sygnałów TV. Mnie się nie śpieszy to poczekam na dobre ceny takich monitorków z tunerem TV.

[#24] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #23

Ja już podłączałem Amigę chyba pod każdy typ wyświetlacza. Najpierw był nieśmiertelny C=1084S który zszedł był. Przez jakiś czas jechałem na Sony Sony G400 19" CRT (do desktopu wystarczył). Na granie nie było za bardzo czasu więc brak trybów pal mi nie doskwierał. Stwierdziłem że zanabędę telewizoro-monitor LCD. 6 przerzuconych sztuk skutecznie ostudziło mój hurra optymizm. Skończyło się na tym że za równowartość butelki destylatu ze zboża zanabyłem monitor Microvitec DeltaScan. 17" łyka PAL i VGA. O to w sumie mi chodziło. Jak coś w PALu się wygłupia z miganiem to można z reguły zmienić tryb wyswietlania na inny ludzki. Jak nie da się zmienić rozdziałki to próbuje wtedy z promowaniem. Amiga bezzgrzytowo współżyje tylko z monitorami CRT. Jak czytam czasem na forum co się ludzie mają z LCD, to Bozi dziękuje że ustrzeliłem tą sztukę którą mam. Mimo tego że to wielki (i ciężki jak diabli) metalowy kloc, to jestem bardziej niż zadowolony. Gdyby jeszcze ten sprzęt był łatwo nabywalny to polecałbym każdemu. Niestety trafić go trudniej niż 6 w przysłowiowego totka.

Niestety wszystko co CRT kiedyś się skończy. Popadają kineskopy, trafopowielacze i inny złom który w środku siedzi. Mam nadzieję, że do tego czasu, o ile Amiga będzie czymś więcej niż tylko emulatorem, nasz hardware zostanie przystosowany do obecnych realiów. Tak mam tu na myśli właśnie Natami. To chyba ostatnia szansa na wskrzeszenie klasycznej Amigi, która wciąż ma rzesze fanów, wielbicieli, miłośników, adoratorów i bojówkarzy. Choć niewielu nas zostało ... i wszyscy razem :)

[#25] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #1

Witam.

Ja do pieca i Amigi używam Della U2410. Ma on dwa wejścia DVI (nie sprawdzałem, czy będzie działać analog przez przejściówkę D-SUB, ale myślę, że tak), wejście D-Sub, composite i component video. Do tego ma macowy display port. Brałem ten sprzęt ze względu na jakość obrazu (która moim zdaniem jest świetna) oraz tryb kolorów sRGB, ale okazało się, że świetnie też nadaje się do Amigi. W instrukcji nie jest nigdzie napisane, ale działa on wyśmienicie w 15kHz w podłączeniu RGB przez D-Sub - więc tryby PAL z agi oraz VGA z BVision działają. Podłączam do niego też minimiga - też działa bez problemu - w 15 i w 31 kHz. Jedynie brakuje wejścia S-Video, żeby podłączyć małe Atari z najlepszą jakością obrazu. Do tego serwis daje radę - trafiła mi się sztuka z martwym subpixelem - telefon do Della i w ciągu dwóch dni miałem nowy monitor w domu. Minusem jest tylko cena... Ale szczerze mogę polecić ten monitor. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2009 19:17:43
[#26] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Red_Bullet, post #24

Z tego co kojarzę to scandoubler indivision aga/ecs współpracuje z montorami LCD (60 Hz).

[#27] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@gorzyga, post #25

gorzyga napisał(a):

> W instrukcji nie jest nigdzie napisane, ale działa on
> wyśmienicie w 15kHz w podłączeniu RGB przez D-Sub - więc tryby
> PAL z agi oraz VGA z BVision działają. Podłączam do niego też
> minimiga - też działa bez problemu - w 15 i w 31 kHz. Jedynie
> brakuje wejścia S-Video, żeby podłączyć małe Atari z najlepszą
> jakością obrazu.

To zwykła amigowa przejściówka RGB->D-Sub jaką widuje się na allegro? A skąd pewność, że Ci monitor nie padnie przy takim używaniu? Przejrzałem manual do tego monitora i rzeczywiście nie ma tam nic na ten temat, jest jedynie wzmianka, że composite video obsłuży PAL.

[#28] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Madman, post #27

Ja zrobiłem kabelek do Amigi, nie używałem przejściówki, ale pewnie by z nią działało. Jestem pewien, że nic monitorowi się nie stanie - jak wejdę w opcje informacji o parametrach wyświetlanego obrazu, to są onewyświetlane zgodnie z prawdą. Jeżeli dany tryb byłby niemożliwy/ niebezpieczny do wyświetlenia to monitor na pewno poinformował by o tym stosownym komunikatem. Jeżeli na innych wejściach potrafi wyświetlić sygnał z PALowską synchronizacją, to znaczy, że elektronika łyka go bez problemu.

[#29] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@gorzyga, post #28

Możesz zapodać jakiś link do schematu na którym się wzorowałeś robiąc tą przejściówkę?

[#30] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@gorzyga, post #28

Ja na razie chyba załatwiłem jeden CRT 14'' od pieca - po podłączeniu Amigi przez przejściówkę nie może złapać synchronizacji na PC. Na Amidze łapie ale 2 połówki ekranu są nałożone na siebie :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem