[#1] Zepsuta mysz
Witajcie!

Mam problem z Amigowym gryzoniem. Jest to oryginalna, czarna mysz sprzedawana już po śmierci Commodore. Problem polega na tym, że myszka nie reaguje poprawnie na wciśnięcie lewego klawisza. Chodzi o to że klikając lewy klawisz, wskaźnik myszy porusza się o kilkanaście pixeli w jakimś kierunku od pierwotnego miejsca. Tak jakby kliknięcie powodowało ruch a nie (docelowe) kliknięcie. Wiem że to śmieszne, zapewniam że nie piję dużo alkoholu i nie mam problemów z koordynacją ruchów przy komputerze :). Jest to na pewno wina myszki bo po podłączeniu starego modelu z A600 wszystko chodzi super. Macie jakieś pomysły co zrobić aby wyleczyć tego szalonego gryzonia ? :)

Pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2009 10:29:07
[#2] Re: Zepsuta mysz

@MarX, post #1

Ja mam taki sam problem :D Rozkrecalem juz nawet myszke i wydaje mi sie ze trza by bylo wymienic tego mikrostyka pod przyciskiem.

[#3] Re: Zepsuta mysz

@Hellena, post #2

zapomnialem dodać że nie jest to też wina mikrostyku, bo go wymieniłem, a myszka dalej świruje! :(

[#4] Re: Zepsuta mysz

@MarX, post #3

Może kabel się przełamuje w miejscu gdzie wchodzi do myszki (albo przy wtyczce, ale to się zdarza rzadziej).

[#5] Re: Zepsuta mysz

@MarX, post #3

Stawiam na zabrudzony układ optyczny, który oprócz ruchów tych małych prześwitujących zębatych kółeczek poruszanych kulką, "widzi" także jakieś załamania światła czy coś i to go zbija z tropu.
Rozkręć, delikatnie porozbieraj na czynniki pierwsze, przeczyść wacikiem do uszu nasączonym spyrolem to i owo gdzie się brud zagnieździł (kulkę i rolki którymi ona porusza też możesz zapobiegawczo), i powinno działać.

[#6] Re: Zepsuta mysz

@Shoonay, post #5

Okej, dzięki za rady, dam znać jakby się udało wskrzesić do normalnego działania tą myszkę OK

[#7] Re: Zepsuta mysz

@MarX, post #6

Mi się zdaje, że gdzieć następuje zwarcie, ponieważ przyciski myszy nie są przepuszczane przez żaden układ tylko od razu idzie wyjście do wtyczki, więc musi się gdzieś przebijać sygnał na któryś z kierunków, być może w kablu. Podłącz joystick w miejsce myszy i zobacz który kierunek w joysticku powoduje taki sam efekt jak naciśnięcie lewego przycisku myszki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem