[#1] Błąd $8000000B
Wczoraj przy próbie uruchomienia Dopusa 4.16 system wyświetla taki właśnie błąd - $8000000B. Dopus nie uruchamia się a system pracuje dalej. Ponowne zainstalowanie Dopusa nie pomogło. Na sieci znalazłem kilka podpowiedzi co z tym fantem zrobić. Jest między innymi mowa o zmianie zasilacza, przeczyszczenie styków pamięci w rozszerzeniu, czyszczenie płyty etc. Ogólnie rzecz biorąc ludziska sugerują problemy ze sprzętem. Choć wyczytałem też, że instalacja IDEfix97 może pomóc.
W związku z tym pytanie. Czy ktoś może miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?

[#2] Re: Błąd $8000000B

@Tomski, post #1

Spróbuj zwiększyć stos dla niego. Ja miałem podobnie z AmiGG i zwiększenie stosu pomogło.
[#3] Re: Błąd $8000000B

@Ltsyrek, post #2

Znalazłem rozwiązanie problemu:D.

Rację mieli ci na forach, które przejrzałem, co pisali że problemem jest sprzęt. A dokładnie to PSU - zasilacz. A mianowicie żona ostatnio robiła porządki mi na biurku i musiała ruszyć wtyczkę wchodzącą do Amigi. Wtyczka zasilająca Amigę nie była dopchnięta do końca. Po dopchnięciu do końca Dopus śmiga aż miło:).

[#4] Re: Błąd $8000000B

@Tomski, post #3

Ja miałem podobnie jak instalowałem czytnik IDE-CF zamiast dysku twardego. Zasilanie szło z innego molexa który po prostu nie wyrabiał...

[#5] Re: Błąd $8000000B

@Tomski, post #1

Tomski napisał(a):

> Ponowne zainstalowanie Dopusa nie pomogło.
>
>

Metoda rodem z Windows'a. Widać, że kolega nie wie, że na Amidze to nic nie daje

[#6] Re: Błąd $8000000B

@QkiZ, post #5

ok, racja Prawda. W sumie to pomyślałem, że może jak wyłączałem Amigę dysk twardy(CF) pracował i coś się pochrzaniło z plikami na dysku. A właśnie jakie są programy narzędziowe do sprawdzania dysków twardych? I w sumie czy ma sens sprawdzanie dysków twardych w postaci karty CF?

[#7] Re: Błąd $8000000B

@Tomski, post #6

Jeśli wyłączyłeś w trakcie zapisu to mogło się coś pochrzanić.
Przy następnym uruchomieniu system naprawia to i rozpoczyna się tzw. walidacja dysku.
Przy prawdziwym dysku słychać jego większe rzężenie, system wczytuje się wolniej, a jak otworzysz okno walidowanej partycji to system pokazuje że cały dysk jest zajęty.
Z takiego dysku można odczytać dane, zapisać nie można. Najlepiej poczekać aż system skończy.
Programy narzędziowe to DiskSlav, QuarterBackTools.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem