[#1] Pytania o czytnik kart na PCMCIA
Planuję zakup takiego czytnika. Czy:
1. Czytnik ma być 16 bitowy i zasilanie 5V? Czy raczej dowolny?
2. Mam kartę Kingston SDHC 4 GB. Mogę kupić czytnik działający z tą kartą?
3. Czy zadziałają z Amigą czytniki typu All-in-1, czyli obsługujące różne rodzaje kart (SD, Compact Flash, MS, xD)? A może lepiej kupić czytnik na jeden rodzaj karty?

[#2] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@Nightmare777, post #1

na ten temat jest artykul ... google Twoim przyjacielem ! OK

[#3] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@Nightmare777, post #1

Nightmare777 napisał(a):

> 3. Czy zadziałają z Amigą czytniki typu All-in-1, czyli
> obsługujące różne rodzaje kart (SD, Compact Flash, MS, xD)? A
> może lepiej kupić czytnik na jeden rodzaj karty?
>

Ja właśnie kupiłem czytnik 5 in 1 SM/MS Pro/SD/MMC. Jest ok. dwa razy droższy
od czytnika PCMCIA - CF, ale cena karty SD niweluje tę różnicę. Na karcie SD działa znakomicie. Innych kart nie mam, więc nie sprawdzałem.
[#4] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@lumiks, post #3

No i o to mi chodziło :) Mam już kartę SD która leży bezczynnie w szafie :) Jakie transfery wyciskasz z tej karty?

Przemas: czytałem to:
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.1200.i.czytnik.kart.Compact.Flash-1_3_42.html
ale ten artykuł jest już stary i nie znalazłem w nim odpowiedzi na moje pytania.

Szczytem marzeń to by było, gdyby czytnik działał jako karta SRAM

Znalazłem jeszcze takie coś - adapter CF na inne karty:
http://www.usb.com.pl/produkt/23553,Pretec-CompactFlash-All-in-One-Adapter.html
Można kupić czytnik CF i do tego ten adapter - wtedy możemy śmigać na jakiej karcie nam pasuje.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 16:10:46

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 16:11:59
[#5] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@Nightmare777, post #4

Nightmare777 napisał(a):

> Jakie transfery wyciskasz z tej karty?

Ok. 1,2 MB/s. z kart SanDisk Ultra 512 MB i Lexar 2 GB.
A1200 Apollo 040/33, 32 MB RAM.
[#6] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@lumiks, post #5

Nieźle :) Do wymiany danych z PC nic lepszego nie widzę. Chyba się skuszę na adapter PCMCIA CF + adapter CF All-in-1. Można będzie z różnymi kartami popróbować - przyda się bo znalazłem też kartę MMC 64 MB po Nokii.

[#7] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@lumiks, post #3

> Ja właśnie kupiłem czytnik 5 in 1 SM/MS Pro/SD/MMC

Czy mozesz zdradzic nazwe/model tego czytnika? Pomimo ze mam zestaw czytnika typu I PRETEC+karta 512MB kingstona to interesuje mnie tez to rozwiazanie

[#8] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@Nightmare777, post #4

Rzeczywiscie przepraszam, przydaloby sie go uaktualnic :D

[#9] Re: Pytania o czytnik kart na PCMCIA

@taurus, post #7

>
>
> Czy mozesz zdradzic nazwe/model tego czytnika? Pomimo ze mam
> zestaw czytnika typu I PRETEC+karta 512MB kingstona to
> interesuje mnie tez to rozwiazanie

EDUP MCR-5A.
I tak poza tematem. Długo używałem czytnika PCMCIA - CF, aż nagle przestał działać. Karta widziana była przez PrepCard, ale na pulpicie nie pojawiała się ikonka CF. Po wywołaniu CF0 w CLI otrzymywałem komunikat o braku dysku w CF0. Kombinowałem z różnymi wersjami CFD i formatowałem kartę CF na różne sposoby - bez rezultatu. Raz na jakiś czas karta była widziana, ale po chwili znikała z systemu. Prawdopodobnie uszkodziłem przejściówkę wyciągając tylko kartę CF z czytnika, zamiast wyciągnąć czytnik z PCMCIA i dopiero potem kartę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem