[#1] MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA
Witam

Zamierzam kupić tę kartę, która jako jedyna wydaje się mieć przyzwoitą cene, lepszej nie potrzebuję. Wiadomo jednak że jak ma 8MB to blokuje PCMCIA.

Moje pytanie brzmi co trzeba przerobic w karcie żeby odblokować PCMCIA przy 8MB. Z tego co wiem jest to możliwe. Czy ma ktoś jakiś schemat, albo przynajmniej zdjęcie takiej przerobionej karty?

Z góry dzięki

[#2] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #1

Hmmm, na żadnym z serwisów opisujących sprzęt nie znalazłem kart MTec 1240/40 - jesteś pewien że to 040 a nie 030?

Bo jeśli karta ma rzeczywiście 68040 na pokładzie, to jako sprzęt (w czasach produkcji tych kart) raczej z wyższej półki nie miały one ograniczenia do mapowania wyłącznie 8 MB. Jeśla zaś karta potrafi mapować więcej niż 8 MB, to niezależnie czy włożysz tam 32 MB, czy tylko 8 MB to z PCMCIA kolidować nie będzie. Możliwe że ktoś po prostu włożył tam Simm 8 MB bo tylko taki miał.

Ale upewnij się co do tej karty i napisz co to właściwie jest (bo dla odmiany karty z 68030/40 MHz często mapowały max. 8 MB).

Co do przeróbek kart i A1200 w celu odblokowania PCMCIA to bajki. Bardzo nieliczne karty mapujące pamięć w obszarze ZII (czyli właśnie max. 8 MB) mogą w mapowanym obszarze zostawić "dziury" dla urządzeń PCMCIA... z tym, że wtedy nie masz 8 MB tylko np. 6 MB Fastu.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 11:18:59
[#3] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@wali7, post #2

Przepraszam faktycznie się pomyliłem chodzi o 1230/40 oczywiście

Idiotyczny błąd z mojej strony bo teraz tytył wątku jest do chrzanu :(

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 11:45:21
[#4] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #3

silverbud napisał(a):

> Przepraszam faktycznie się pomyliłem chodzi o 1230/40
> oczywiście

Podobno nie wszystkie karty tego producenta blokowały karty na PCMCIA.
Kiedyś panowało przekonanie że blokują pierwsze serie kart z prockiem 020/28 i 030/28 a te nowsze z 030/42 podobno nie.
Jeśli masz możliwość to sprawdź lub poczekaj aż odezwie się ktoś kto taką posiada.

Pozdrawiam
[#5] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #3

Z tego co piszą na Amiga Hardware Database, to nie ma kart MTec z 68030 40 MHz - są taktowane 42 MHz (synchronicznie do pł. głównej) i wszystkie mapują max 8 MB, więc będą kolidowały z PCMCIA przy obsadzie 8 MB.

Jest jeden model MTec z 68030 50 MHz i SCSI (Viper V) - on obsługuje do 128 MB... ale to raczej rzadkie urządzenie.
A tak na marginesie, to Elbox 1230LC to ta sama karta co MTec 1230LC (tylko produkcji naszej rodzimej firmy).

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 12:07:46
[#6] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@RadoslawF, post #4

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego. Gość napisał do mnie że ta blokuje. Pomiętam, że pong777 na którymś z forum pisał, że ma takie 2 karty: jedna przerobiona a druga nie, i że właśnie jedna działa z PCMCIA a druga nie.
W ACS kiedyś podobno był artykuł i gość testował MTEca który miał blokować a nie blokował. Niestety nie wiem gdzie i kiedy to było.

Nie wiem ile w tej legendarnej przeróbce jest prawdy, czy to bajka czy nie, ale na zagranicznym forum amigowym widzałem gościa który miał tą przeróbkę i twierdził że działa z PCMCIA. Nic więcej na ten temat nie znalazłem.

[#7] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #6

Moim zdanie to wszystko urban legends.
Blokowanie PCMCIA wynika z prostego faktu - w obszarze adresowym stosowanym w małych Ami procesorów 68000 i 68EC020 (16 MB) niecałe 8 MB zarezerwowane jest dla chipsetu, kickstartu i chip ramu, zaś pozostałe około 8 MB można przeznaczyć na rozszerzenie pamięci (tzw. obszar ZII).
Gdy pojawiły się Amigi z PCMCIA (A600 i A1200) to projektanci Commodore wycieli z tego wolnego 8 MB górne 4 MB przeznaczając je na mapowanie urządzeń wpinanych w PCMCIA (w tym również rozszerzeń pamięci, bo przecież można rozszerzyć pamięć A600 i A1200 o 4 MB poprzez karty pamięci w tym gnieździe). A na rozszerzenia pamięci Fast zostało 4 MB pomiędzy obszarem zarezerwowanym dla bebechów komputera a 4 MB dla PCMCIA.
Gdy okazało się że 4 MB pamięci fast to nie tak wiele, to zrobiono kilka kart potrafiących zamapować częściowo te 4 MB PCMCIA zostawiając niezbędne wolne obszary dla kart. Przy czym to ile można było "ukraść" pamięci z tego obszaru zależało od używanej karty PCMCIA, stąd te rozszerzenia pamięci miały sporo zworek do eksperymentów.
Drugim rozwiązaniem było podpiąć pamięć fast bezpośrednio do procesora na karcie turbo, co dawało praktycznie nieograniczoną możliwość rozszerzenia pamięci (68030 i pełny 68020 mogły zaadresować 4 GB RAMu). Taka pamięć była mapowana powyżej pierwszych 16 MB, więc nie kolidowała z niczym. Jedynym minusem tego rozwiązania była konieczność umieszczenia układów obsługujących pamieć na karcie co zwiększało koszty urządzenia (w przypadku rozszerzeń pamięci i kart turbo mapujących się w obszarze ZII te układy są już w Amidze).
Przeróbka pewnie byłaby możliwa, ale na pewno nie byłoby to proste i na pewno wymagałoby to bardzo dużych ingerencji w elektronikę - głównie karty turbo.
Nie słyszałem o żadnej przeróbce tego rodzaju opisanej w prasie (a od 1992 kupowałem wszystkie amigowe gazety).
[#8] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@wali7, post #7

Dzięki za szczegółowy opis sytuacji. OK Widzę z tego, że faktycznie nie jest to proste mimo, iż mogę zrobić dość skomplikowane elektroniczne przeróbki. Dam sobie po prostu spokój z PCMCIA i wyprowadzę CF na zewnątrz obudowy.

[#9] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@RadoslawF, post #4

ja mialem przerobionego M-Teca 1230/28 8 MB FAST nie blokowal PCMCIA .... kupil odemnie go PONG ktory mial inna karte nie przerobiona port blokowala :)

Pong jest na PPA pytaj jego :P

Post w tym temacie jest tu

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=68522&t=68508#reply_68522

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 14:10:34
[#10] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@HOŁDYS, post #9

No to powiedz kto zrobił tę przeróbkę, bo dla mnie to wciąż jest bajka. Najlepiej proszę o zdjęcia tej "cudownej" karty.
Chociaż kto wie... może akurat ten mtec miał jakiś własny kontroler pamięci, który można było własnym sumptem ulepszyć?
Tak czy inaczej czekam na zdjęcia.
[#11] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@wali7, post #10

popros PONG777 o fotki bo on ta karte kupil odemnie

przerobke dokonal amigowyelektronik jakis czas temu ...chyba jeszcze na studiach

[#12] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@wali7, post #7

nie ma czegoś takiego jak współdzielenie pamięci fast z pcmcia, karty które umozliwiały uzyskanie 6mb bez blokowana PCMCIA mapowały część pamięci jako SLOW która leży w innym obszarze niż PCMCIA (PCMCIA - $600000-9fffff, 1.5 MB SLOW - $c0000-d7ffff) oraz w niewykorzystanym obszarze gdzieś pod koniec mapy pamięci.

Przeróbka jest może, lecz wcale nie musi być łatwa, jedną z mozliwości jest zmiana firmware lub dołożenie jakiegoś układu podstawiającego swoje dane autokonfiguracji i blokującego reakcję karty na adresy w przedziałe PCMCIA. chyba, że istnieją inne możliwości przewidziane przez producenta a nie udostępnione dla końcowego użytkownika np poprzez nie wlutowywanie niektórych podzespołów (okrajanie).

[#13] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #12

wybaczcie ale nie znam sie na elektronice ..kolega wziol karte i plyte studiowal elektronike ... cos tam pomajstetrowal ..przylutowal mi reset i cos tam zeby sie port pcmcia po resecie odswiezal .. oraz cos pomajstrowal z m-tekiem ale nie mam zielonego pojecia co ..kolo byl zdolny wiele rzeczy sam sobie polutowal do swojej CDTV

karta jest chyba jeszcze w polsce i jest do obadania co bylo robione

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 15:08:25
[#14] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@HOŁDYS, post #13

Prośba do PONG'a jeśli czyta ten wątek, może byś trzasnął dla nas fotkę tego Mtec'a. Pogadam z naszymi inzynierami czy są w stanie powiedzieć co tam zostało zrobione.

[#15] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #12

Z tego co wiem, to jednak te karty mapujące więcej niż 4 MB w obszarze ZII wykorzystywały częściowo obszar PCMCIA - po prostu wiele kart (np. sieciowe) nie wykorzystuje całego 4 MB. A że mogły być mapowane na slow - całkiem prawdopodne, ale slow zdaje się może mieć tylko 0.5 MB.

A co do sprzętowego blokowania dostępu do wybranych adresów, to potrafiłby to robić MMU (bo MMU jako jedyny potrafi to zrobić w sposób bezpieczny). A czy ktoś wpadł na pomysł tego typu modyfikacji firmware w kartach z pełnym 68030 nie wiem (i czy da się to zrobić).
[#16] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #14

Przybywam na wezwanie. Miałem tą kartę chwilę i grałem na klasyku w gierki przez WHDLoad. Bardzo ładnie to chodziło. Dodatkowo na PCMCIA miałem czytnik PRETEC z kartą 64 MB do przenoszenia danych z PC. Nic się nie blokowało. Kartę obecnie sprzedałem zagranicę na ebayu i kupiłem w tych pieniądzach Blizzarda 030/50 na Alledrogo więc złego interesu nie zrobiłem. Fakt faktem to działało, gdyż miałem identycznego ale nieprzerobionego i ten nie hulał za nic w świecie z czytnikiem (btw też go już sprzedałem). Postaram się odszukać jego fotki gdzieś powinny być bo robiłem udostępnię chętnym na e-maila.

[#17] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@pong777, post #16

A więc jednak legendarny cud techniki już opuścił Polskę... szkoda.
Mam nadzieję, że uda się odnaleść jakieś fotki tego. Daj znać jak znajdziesz. Trzymam kciuki i pozdrawiam.

[#18] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #17

fotki ci nic nie dadza...to bylo naprawde profesjonalna robota na pierwszy rzut oka nie wiedzialem co bylo robione...nie wiem moze jakis elektronik zobaczy co sie dzialo z moja karta dla mnie bylo zdziwko ze ona to co mowil robil :-] i PCMCIA ozyla

[#19] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@HOŁDYS, post #18

Wiem, że szanse są znikome ale są. Gość który pracuje ze mną potrafi robić naprawde niesamowite rzeczy (np. układy z latencją nanosekundową w odbiornikach fourierowskich). Może akurat coś wymyśli. Jeżeli na oko nic nie widać na karcie to chyba nie wymagało to dołożenia jakiegoś układu. No nic, zobaczymy ... Trzeba być dobrej myśli.

Przy okazji, wie ktoś gdzie można znaleźć opis złącza karty turbo w płycie Amigi?

[#20] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@silverbud, post #19

wie ktoś gdzie można znaleźć opis złącza karty turbo w płycie Amigi?

Lista pinów jest w instrukcji użytkownika. Szczegółowo można to sobie obejrzeć na schematach w instrukcji serwisowej.

[#21] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@wali7, post #15

Nie ma czegoś takiego jak wspódzielenie obszaru pamięci z PCMCIA, jak amiga wykryje pamięć w obszarze $600000-$9fffff to wyłącza PCMCIA.

Pozwól że zacytuję twoją wypowiedź z innego wątku http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=68831&t=68831 na temat karty, która umożliwia posiadanie 6mb pamięci i PCMCIA:

zworki j3, j4 i j6 ustawiasz gdy masz simm 8 MB (przy 4 MB ich ustawianie nic nie zmienia):
j6 - gdy rozwarta mapuje tylko 4 MB, czyli dokładnie jak w przypadku włoźenia simma 4 MB, gdy zwarta wtedy ustawiasz sposób mapowania górnego 4 MB za pomocą j3 i j4
j3 - zwarta włącza mapowanie obszaru c00000-d7ffff, co dodaje 1.5 MB
j4 - zwarta włącza mapowanie obszaru f00000-f7ffff, co dodaje kolejne 0.5 MB

Teraz spójrz sobie na mapę pamięci Amigi http://www.ntrautanen.fi/computers/hardware/misc/amiga_memory.htm i zobacz gdzie leżą te dodatkowe 1.5 i 0.5MB

[#22] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #21

to jaka masz odpoiwedz ze Mtec dziala z 8 MB FAST i pelnowartosciowym PCMCIA >???

[#23] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@HOŁDYS, post #22

Jak pamięć jest adresowana w obszarze Zorro3, który znajduje się poza standardowym obszarem 16mb, to nie ma różnicy czy włożysz 8 czy 128, PCMCIA będzie i tak działała bo ten ram leży w innym miejscu. Ludzie, postudiujcie najpierw mapę pamięci a potem zadawajcie tego typu pytania.

Pewnie ten człowiek ci przerobił tą kartę tak, że korzysta z 32 bitowego adresowania. A z resztą, jak ktoś ma kartę z 8mb i działającym pcmcia to niech pokaże dane z sysinfo na temat alokacji pamięci, na pewno nie będzie to 200000-9fffff. Poza tym zastanówcie się po co były jakieś kombinacje z 6mb w którym 2mb jest dzielone na inne obszary (podane wcześniej) jeśli można było by mieć 8mb?

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2009 15:27:20
[#24] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #23

Może nie do końca w temacie - ale spójrzcie na to:
http://www.youtube.com/watch?v=S9s5IsXl8f4
Mam wsadzonego Elsata 1208 i niby mi internet śmiga na ustawionym 8MB, a w sysinfo pamięć pokazywana jest od $00200000-$009FFFFF ... ALE gdy ilość fastu spada poniżej 3,5-2,5mb to wywala guru (pewnie obszar adresowy PCMCIA zostaje zajęty). Wychodzi na to samo co 4MB + chip. Nie wiem jak to działa, taką pokraczną kartę dostałem. :)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2009 21:07:16
[#25] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@Ltsyrek, post #24

zapodaj screena z sysinfo, tam gdzie są informacje o pamięci

Co do blokowania tego pcmcia to nie jestem pewien w 100% jak to do końca jest, bo jedni piszą, że nie działa a inni, że wchodzi w konflikt z pamięcią. Jakby nie było, PCMCIA nie ma prawa działać poprawnie gdy działa równolegle z pamięcią w tym samym obszarze pamięci.

[#26] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #25

http://img63.imageshack.us/img63/9519/11032943.jpg
Na pewno konflikt jest - przy próbie zajęcia całego FASTu albo wyskakuje guru, albo rozłącza się z siecią. Jednakże siedzieć na gg/ przeglądać proste stronki da się.
[#27] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@rafgc, post #25

Ja myślę, że nie tyle następuje wyłączenie PCMCIA, bo tam nie ma co wyłączać - to jest na żywca (no prawie, bo są bufory) wyprowadzony odpowiedni kawałek magistral adresowej i danych. Po prostu wpięcie tam czegoś co spróbuje się zamapować się na zaalokowaną wcześniej pamięć jest niemożliwe. A jeśli tam są wolne miejsca, to może zadziałać (bo zdaje się większość kart nie potrzebuje całego 4 MB)... ale mogę się mylić :)
[#28] Re: MTec 1240/40 + 8MB - przeróbka odblokująca PCMCIA

@Ltsyrek, post #26

No rzeczywiście wygląda na to, że pcmcia działa u Ciebie na równi z fastem, czyli adresy się pokrywają. I tak dziwne, że amiga się nie zawiesiła, gdyż pamięć reaguje na adresowanie gdy dane są wysyłane lub odczytywane z pcmcia. Problem zaczyna się więc gdy amiga chce zapisać dane do obszaru kolidującego z pcmcia, wtedy ulegają one uszkodzeniu i się wiesza.

Wniosek prosty, póki nie używasz więcej niż 4mb, pcmcia prawdopodobnie będzie działać. Ale to nie o to przecież chodzi, żeby na bierząco obserwować zużycie fastu, dlatego właśnie ludzie pomyśleli nad mapowaniem pamięci slow (1.5mb) i jakiegoś innego obszaru (0.5mb) pozostawiając cały obszar PCMCIA wolnym.

Więc, tak czy siak, korzystać z 8mb w obszarze zorro2 się nie da bez pilnowania się przy użyciu pamięci.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem