[#1] MMU
Czy istnieje możliwość używania np. na zwykłej motoroli 68k pamięci wirtualnej? Wiem , że wymaga to MMU, ale może jest jakieś programowe rozwiązanie (np. bodaj ImageFX sam chyba to ma).

[#2] Re: MMU

@xtro, post #1

Nie ma możliwości używania pamięci wirtualnej bez MMU.
Było jakieś programy graficzne które w przypadku braku RAMu potrafiły sobie wykorzystać dysk twardy.

Pozdrawiam
[#3] Re: MMU

@xtro, post #1

chodzi ci o emulacje softowa ?

odpowiedz brzmi .. NIE

[#4] Re: MMU

@xtro, post #1

Teoretycznie istnieje coś takiego jak VirtualMem: http://aminet.net/util/libs/VirtualMem12.lha, który nie potrzebuje MMU...

[#5] Re: MMU

@APC74, post #4

nie dziala (testowane na 020 8 MB FAST)

[#6] Re: MMU

@HOŁDYS, post #5

No właśnie, u mnie też nigdy nie działało. :D
Dlatego też napisałem 'Teoretycznie" w poprzednim poście. :D

[#7] Re: MMU

@xtro, post #1

Bez MMU się nie da. Czyli jeśli masz Ami z najprostszymi wersjami procesora - bez szans. Jedynie (ze znanych mi programów) PPaint potrafił na zwykłym procesorze MC68020 wykorzystywać fragment HD jako pamięć. Pamięcią wirtualną zarządza scalak oznaczony numerem 68851.
"Fabryczne", bez dopałki Amigi, które radzą sobie z pamięcią wirtualną to tylko modele: A2500, A3000 i A400/040.
Jeśli masz kartę turbo z procesorem 030, ale oznaczonym jako EC (wersja ekonomiczna), to też nie odpalisz pamięci wirtualnej.
Osobiście korzystam z programu VMM, stareńkiego, mam wersję 3.3a z 1996 roku. I jestem całkiem zadowolony. Dobrze spisuje się zarówno przy klasycznym twardym dysku, jak i przy karcie CF. Rzadko go używam, bo moje 64 megasy wystarczają zazwyczaj do tego, czym się bawię. Ale nigdy mnie nie zawiódł - w każdym razie przy pracy z ADPro, MainActor, ImageFX. Z tego, co wyczytałem, ładnie też współpracuje z PageStream.
Obsługa i konfiguracja są raczej bezproblemowe, jeśli się zna podstawy systemu operacyjnego. Opcji ma niby sporo, ale przyjazny jest, dobrze napisany. Polecam.
Jakby co, to w numerze 10 z 1996 roku "Magazynu Amiga" jest artykuł Jarosława Horodeckiego wyczerpująco opisujący obsługę VMM. Jeśli potrzebujesz - mogę zeskanować i podesłać.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: MMU

@HOŁDYS, post #5

Na pełnym 030 działa. Po prostu ten program wymaga MMU.
Inna sprawa, że ta pamięć jest wolna... ale w tamtych czasach dobre było i to.
[#9] Re: MMU

@Des, post #7

> Osobiście korzystam z programu VMM, stareńkiego, mam wersję

Tia.. też mniej więcej w tym roku na ami 4000 040 potem 060 mimo , że na tamten czas miałem całkiem sporo bo 50MB ramu używałem właśnie VMM (cały dysk jako pamięć do obliczeń w Imaqine i LW - całkiem sprawnie to chodziło przy dużych obiektach). Myślałem, że od tamtych czasów coś się pojawiło, może rozwiązanie emulatorem MMU... No cóż nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Muszę upolować poprostu do A600 Apolla 630 i wymienić procek na nie EC... Jeśli to możliwe oczywiście.

[#10] Re: MMU

@xtro, post #9

wez pod uwage ze z archaicznym kontrolerem IDE i Trybem PIO 0 ta pamiec to sztuka dla sztuki ... swap prze ogromny lepiej zainwestowac w 32 MB co pozwala na ami komfortowo pracowac (Apollo 630 mialem 32 MB lyka)

[#11] Re: MMU

@xtro, post #1

ImageFx i Samplitude realizują wirtualkę po swojemu na każdym procesorze. Z bardzo dobrymi efektami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem