[#1] ibrowse miami problem z www
Witam.
Mam taki problem, ktory męczy mnie już od dłuższego czasu; mianowicie pod ibrowsem podczas wczytywania stron z 'duza' iloscia grafik zawsze pozostaje kilka nie wczytanych obrazów, elementow strony www. Pomaga kliknięcie na stop i reload obrazki lub w miami offline online.

Poprawa: online offline nic nie daje tylo srop i reload obrazki.

Na chwilę obecną nie jestem w 100% pewien czy takie coś działo się już wcześniej wydaje mi się, że nie. Po prostu podczas ustawiania czegoś troszę się popsuło.
Rozwiązaniem jest oczywiście przeinstalowanie miami, ibrowse'a (niby łatwo), ale problem może tkwić np. w jakieś bbliotece lub ustawieniu datatypa wtedy to i tak nic nie da. Może ktoś spotkał sie z podobnym problemem i wie jak go rozgryźć?

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2009 20:43:52
[#2] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #1

Jaki masz ustawiony:
zakladka BUFOR
-bufor dla obrazkow
-minimalna ilosc pamieci graficznej
zakladaka HTML->OBRAZKI:
-uzywaj pamieci FAST dla obrazkow (wlaczone czy wylaczone)
-gdzie masz ustawiony katalog dla dekodera JPEG
-ograniczenie pamieci dla dekodera JPEG ?

uzywasz wewnetrznych procedur dekodowania obrazkow czy datatypes?
[#3] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #1

Pewnie będzie oftop, za co z góry sorki, ale mam taką samą sytuację na PC. U mnie problemem nie są przeglądarki czy system ale "przerywające" łącze (kiepska jakość połączenia). Objawia się to tym, że czasem strona zaczyna się wczytywać i "zawiesza się" na jakimś obrazku i może tak wisieć w nieskończoność. Dopiero kliknięcie Reload powoduje dokończenie ładowania strony... Może u siebie masz ten sam problem.

[#4] Re: ibrowse miami problem z www

@Norbert, post #2

Norbert napisał(a):

> Jaki masz ustawiony:
> zakladka BUFOR
> -bufor dla obrazkow
> -minimalna ilosc pamieci graficznej
> zakladaka HTML->OBRAZKI:
> -uzywaj pamieci FAST dla obrazkow (wlaczone czy wylaczone)
> -gdzie masz ustawiony katalog dla dekodera JPEG
> -ograniczenie pamieci dla dekodera JPEG ?
>
> uzywasz wewnetrznych procedur dekodowania obrazkow czy
> datatypes?

bufor 20MB
bufor obrazki 8MB
minimalna ilość pg 1MB
wyłączone - powinny się ładować do pamięci gfx'a
t:
4MB
procedury własne IB

@APC74
Na reszcie czyli 3 (tfu) piecach jest okey.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2009 22:43:17
[#5] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #4

ja mam tak ustawione

http://img471.imageshack.us/img471/8836/ib24savecookies3mm.png

[#6] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #1

Sądzę, że jest to problem wynikający z braku "mocy przerobowej" komputera. Zjawisko takie, które opisałeś, dotyczy nie tylko Amigi i systemów amigopodobnych - to samo zdarza się na piecach pod windą i linuxem, na wszystkich starszych maszynach ze słabymi (na obecny standard) procesorami.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: ibrowse miami problem z www

@Des, post #6

Pic or didn't happen.

[#8] Re: ibrowse miami problem z www

@Des, post #6

Chyba jedna nie. Skoro innym działa na podobnych konfukach lub słabszych.

[#9] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #8

na Amidze na innych przegladarkach masz tak samo?

[#10] Re: ibrowse miami problem z www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Obawiam się, że tak. Aweb zachowuje się podobnie choć ładuje o wiele więcej.

[#11] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #10

sprawdz z innym stosem, moze masz cos namieszane w ustawieniach miami.
jak masz ip statycznie przelacz na dcp i sprawdz dns-y, bo moze sie zmienily.
jak masz router, ap itd. to zrestartuj wszytko, najlepiej wylacz na kilka minut.

[#12] Re: ibrowse miami problem z www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Z miami, miamiDX i genesis to samo.
Sprzęt nie ma nic do rzeczy, ISP też, sprawdzane u 2-ch różnych.

Więc albo, albo...

[#13] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #1

Jeszcze jakieś pomysły?

[#14] Re: ibrowse miami problem z www

@11MASTEr, post #13

Proponuje usunac preferencje iBrowse i Miami czy tam MiamiDX. Nie ma co przeinstalowywac programow, preferencje i tak nie sa zapisane w ich katalogach a w Env-Archive. Jesli to nie pomoze to sprawdz jakie MTU zaleca Twoj ISP i takie ustaw w: Routerze (bramie) i stosie TCP/IP (a dokladniej ustawieniach karty sieciowej).

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 11:34:45
[#15] Re: ibrowse miami problem z www

@Czarek, post #14

Ja mysle ze problem lezy po stronie sieci. Mam podobne objawy, np: aby wczytac jakas strone zaraz po daniu ONLINE musze kilka razy na AWebie dac STOP/RELOAD. Jak juz zalapie to dziala w miare OK, jednak zadarza sie ze jakies elementy sie nie doczytaja.

Ciekawostka jest to ze do puki jaks strona przez STOP/RELOAD nie zalapie to GG oraz IRC nie polacza sie z zadnym serwerem, a z serwerami QuakeWorld nawiazuje polaczenie natychmiast.

Dlatego mysle ze to wina sieci bo dokladnie takie same objawy mam na Klasyku, Efice i SAM.
Jak podlaczylem te sprzety do sieci na AmiMajowce to wszystko chodzilo idealnie.

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 15:08:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem