[#1] Radiator w Apollo 1240
Witajcie!

Planuję wpakować swoje Apollo 1240 do desktopa, więc czeka mnie usunięcie bydlaszczego radiatora z mojej dopałki. Problem w tym, że radiator został przytwierdzony do karty jakimś bliżej nieokreślonym klejem. Trudno jest mi stwierdzić co to jest, ale trzyma tak potwornie mocno, że przy próbie "odklejenia" radiatora z pewnością uszkodziłbym procesor :(. Zatem pytanie do was, czy macie jakiś sposób na rozłączenie ryczącej 040-tki od radiatora?

A wygląda to wszystko tak:

http://picasaweb.google.pl/marxdzida/RadiatorWApollo1240?feat=directlink

Pozdrawiam!

[#2] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

Nie wiem czym jest to przyklejone ale oryginalny radiator odklejał się od Apollo przy użyciu odpowiedniej siły i urządzenia podważającego w stylu ostry śrubokręt. Robiłem to parę razy i nigdy nic nie zepsułem. Spróbuj delikatnie podważyć ten radiator.

[#3] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

Ależ to kolos! :) A próbowałeś (łagodnie) tego bydlaka "ukręcać"?

P.S. Jak wszystko zawiedzie zawsze możesz go spróbować spiłować :)

[#4] Re: Radiator w Apollo 1240

@recedent, post #3

Usuwałem kilka razy takie radiatory i wierz mi, że procesor bardzo ciężko uszkodzić. Zbudowany jest on z jakichś materiałów ceramicznych, które są bardzo twarde. Więc tak jak pisał przedmówca trzeba odpowiednio mocno podważyć. To może być problem jeśli nie ma odpowiedniej szpary między radiatorem a procesorem i bardzo łatwo można uszkodzić płytkę karty. Więc zalecam ostrożność. Niestety brute force to jedyna metoda. Polecam zaostrzony śrubokręt.

[#5] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

IMHO nie włożysz tego do desktopa. Powód? Druga podstawka pod SIMMa... Nawet jeśli wyjmiesz kość, to i tak może haczyć. Moja karta ma co prawda drugą podstawkę, ale wchodzi do desktopa, gdyż jest ona ustawiona jakby w drugą stronę :). Nie zapomnij też, że w desktopie czeka cię niezła zabawa z założeniem jakiegoś nawiewu.

[#6] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

Poodbny radiator był w PII montowany fabrycznie.

Do rzeczy:
Nie sądzę, aby uszkodził się procek, prędzej wyrwał byś wszystkie nóżki z laminatu.

Ewentualnie spiłować, ale ostrożnie. Ja u siebie mam założony wiatraczek który wieje z boku na kartę.
Jutro zamieszczę foto.

[#7] Re: Radiator w Apollo 1240

@Hubez, post #6

Ja też mam wiatraczek z boku. Taki od laptopa. Sprawdza się bardzo dobrze w Infinitiv gdzie również nie ma zbytnio miejsca na cokolwiek innego.

[#8] Re: Radiator w Apollo 1240

@altcomputing, post #2

Czy oryginalny radiator to taki mały czarny o niskim profilu około 5 mm przyklejony "bliżej nieokreślonym klejem" ?

Co do podstawki simm, najprawdopodobniej nie zmieści się w desktopie, klawa będzie opierać się na zatrzaskach podstawki, ja też mam taką, i musiałem jej spiłować podstawki, i zrezygnować z 1 modułu pamięci.

Co do chłodzenia, nie wiem, czy coś ponad radiator (mieszczący się z zestawem w desktopie) będzie potrzebnie, bynajmniej u mnie 040 na 33 mhz chodzi bardzo stabilnie, mimo, że na procku mam jedynie sam radiatorek, który BARDZO się nagrzewa. Ale karcie nic nie jest..

@Malin
Czy ta podstawka jest standardowa, sam ją lutowałeś? Czy jest ona symetryczna? Przydało by mi się przelutować swoją w drugą stronę, tak, by drugi moduł pamięci się zmieścił.

Teraz pytanie do wszystkich, spotkał się ktoś z jednostronnymi modułami 32 MB? Taki, by zmieścił na tej górnej podstawce.

[#9] Re: Radiator w Apollo 1240

@altcomputing, post #7

ja mam Apollo 1240/40 (orginalny wersja nie grzejaca sie 68040X-M ) orginalny maly wiatrak brak radiatora (!!!) i karta jest ciepla ale oparzyc sie nie mozna (mialem kiedys 33 krecone na 40) polowalem dlugo na taka wersje procka...jednak -060 (bez ppc) lepiej sie nadaje do desktopa

bardziej sie FAST ATA grzeje niz Apollo :)

zobacz jaka masz wersje CPU - byc moze nie bedziesz mial wydajnego chlodzenia w desktopie ..

[#10] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

ostrzem takiego noza

http://www.source-werbeartikel.com/produkt/x/XDP215035.jpg

mozesz podwazyc. po porstu wbij ostrze w klej, miedzy proca a radiator. zaczynaj po kawalku z kazdego rogu, tylko uwazaj na palce i dlon. w pewnym momencie jak klej pusci to ostrze poleci a jest ostre jak zyletka. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 00:23:23
[#11] Re: Radiator w Apollo 1240

@Valwit, post #10

Taki nóż to się łatwo może złamać.

Tak, ten mały 5mm radiatorek przyklejony czymś niebieskim to fabryczny wynalazek Apollo.

Co do samego chłodzenia: Ja mam radiatorek od karty Radeon 9250 i nagrzewa się (XC68040RC40 na 40MHz) do parzących temperatur. Co prawda w pasywie chodzi toto stabilnie, założyłem wichurkę po to żeby nie parzyło w paluchy :)

HOŁDYS: A mi się FAST ATA nie grzeje, już o tym dywagowaliśmy w osobnym wątku ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 00:45:58
[#12] Re: Radiator w Apollo 1240

@altcomputing, post #11

czy ta 040 ? jest krecona ?

moze dlatego ze uzywasz jej w towerze ..ja mam towerke Gift Pro do zbycia (zainstalowana plyta 3.0 rom i inne bajery) nie czuje klimatu z towerem

Tobie sie nie nagrzewa ... mi tak ..ale za to zapieprza 11 MB/s :P

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 00:55:50
[#13] Re: Radiator w Apollo 1240

@HOŁDYS, post #12

Nie jest kręcona ale to XC a te podobno po prostu się grzały. I nie wkurzaj mnie z tymi swoimi 11MB/s :P

A z towerki w zasadzie jestem zadowolony. Infinitiv ma taki amigowy smaczek, w przeciwieństwie do innych blaszanych wynalazków.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 01:05:23
[#14] Re: Radiator w Apollo 1240

@altcomputing, post #13

XC to hmmm nieskończone wersje bardziej się grzeją

Najlepsze są MC

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 01:36:03
[#15] Re: Radiator w Apollo 1240

@altcomputing, post #13

Tzn. skrzypi ? ;)

[#16] Re: Radiator w Apollo 1240

@Dorian3d, post #14

Czyli byla wersja 68040/50 mhz !!!

http://www.everymac.com/upgrade_cards/sonnettech/quad_doubler/quad_doubler_50.html

jedna wydaje mi sie ze to krecone 68040XMC

i w dodatku pasuje do Amigi :PPP

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=243

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 03:03:44
[#17] Re: Radiator w Apollo 1240

@HOŁDYS, post #16

To chyba musi być przetaktowywany procesor, skoro sama Freescale słowa nie pisze o 68040 50 MHz.
[#18] Re: Radiator w Apollo 1240

@sqward, post #15

Między innymi tak ;)

Podobno większość "czterdziestek" działa na 50MHz (moja oczywiście niestety nie).

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2009 09:26:48
[#19] Re: Radiator w Apollo 1240

@HOŁDYS, post #16

Zaciekawiles mnie tym ustrojstwem, jak to dziala?
Naczepia sie zamiast procesora na karcie i co? Daje przyspieszenie 2x, czyli o40 40 np na blizardzie pracuje z szybkoscia 80/90 mhz? Karta by to obsluzyla? W sumie 99$ to nie az taki wielki wydatek skoro przyrost mocy bylby dwukrotny, ciekawe czy wogole bylby jakis pod amiga os?

[#20] Re: Radiator w Apollo 1240

@Koyot1222, post #19

To jest jakieś turbo do apple.

[#21] Re: Radiator w Apollo 1240

@Koyot1222, post #19

W Ami działa tylko z oryginalna kartą procesorową do A4000 i jakimś XCaliburem.
Oryginalny procek jest i tak jest za szybki w stosunku do kontrolera pamięci na płycie, jego podkręcenie czy wstawienie takiego dublera niewiele zmieni.
Mam jeszcze w szafie dwie A3640 z których jedna jest podkręcona na 33MHz.
W testach różnice prędkości było widać, w konkretnej pracy już nie bardzo.

Pozdrawiam
[#22] Re: Radiator w Apollo 1240

@Koyot1222, post #19

To rodzaj prostej karty turbo, wpinanej zamiast oryginalnego procesora na płycie. Kiedyś w amigowych kręgach było popularne proste, samorobne turbo do A500, podwajające taktowanie 68000 - to dokładnie ta sama koncepcja. Urządzenie zawiera własny procesor i kwarca, taktującego go na 50MHz, więc z taką częstotliwością proc będzie pracował, gdziekolwiek to cudo włożysz. Należy pamiętać, że przy takim rozwiązaniu nie zmienia się prędkość obsługi RAM-u, więc rzeczywisty wzrost wydajności kompa może nie być tak imponujący, jak mogłoby się zdawać na pierwszy rzut oka.

Stosowanie tego nie ma raczej praktycznego sensu nigdzie, poza Macami wyposażonymi w 040/25. W A3640 też nie ma sensu, bo tam nawet 040/25 chodzi na pół gwizdka ze względu na morderczo wolną pamięć.
[#23] Re: Radiator w Apollo 1240

@RadoslawF, post #21

A dzieki :) Wielkie :D

[#24] Re: Radiator w Apollo 1240

@Bagheera, post #8

Podstawka wygląda na normalną, a kartę w takim stanie dostałem już od eFunzine. Pod klawiaturę wchodzi, ale z włożonym SIMMem nie ma szans. Niestety, ale w desktopie raczej nie upchasz 2 SIMMów na Apollo bez ceregieli i czarów :).

[#25] Re: Radiator w Apollo 1240

@MarX, post #1

Z tego co widzę na zdjęciach to ten klej to może być Silicon do wysokich temperatur. Coś takiego - http://www.mcmaster.com/#3m-silicone-adhesives/=41dee4 Pod warunkiem, że te małe pozostałości co widać na krawędziach łuszczą się - coś jak bardzo miękka guma. Konsystencja Siliconu będzie gumowata. Jeśli jest to Silicon to można spróbować cienkim skalpelem wybierać/dłubać/ciąć/robić przerwę pomiędzy radiatorem a procesorem. Z tego co pamiętam wystarczy złapać przyczółek-jakąś część siliconu wyciągnąć- i potem pójdzie już łatwo np. ukręcić. Zaznaczę, że nie usuwałem takiego siliconu z procesora lecz z czegoś całkiem innego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem