[#1] Dziwne zachowanie stacji dyskow
Przyslano mi do testow stacje dyskietek, ktora bardzo dziwnie sie zachowuje.
Dyskietki NDOS czyta od strzalu bez zadnych problemow a DOSowe wywalaja blad odrazu po wlozeniu.
Komunikat mowi ze dyski nie maja walidacji i wogule sa unreadable.

Czy ktos sie spotkal z takim problemem?
[#2] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@Phibrizzo, post #1

Ach te FDD zawsze są z nimi jakieś problemy :) Nie pomogę Tobie, nie wiem co to jest, sam walczę ale w odwrotną stronę, jakoś postępu nie widzę
Ps. jest ktoś z okolic Milicza, trasa Wrocław/Poznań??
Please o kontakt.
[#3] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@Phibrizzo, post #1

Taa, jak miałem wirusa "Saddam" czy jakoś tak mu było...

P.S. Dyskietek, które sama sformatuje też nie widzi?

[#4] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@APC74, post #3

Wirusy odpadaja. Te same dyskietki dzialaja na tej samej Amidze z oryginalna stacja.
Sformatowac nie moge bo wczesniej musialbym odpalic jakis program do formatowania a w Amidze na ktorej robie testy nie ma HDD.
.
[#5] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@Phibrizzo, post #4

Czy ta stacja jest DD czy HD?
Czy stosujesz ten sam kabel sygnalowy?
Czy stacje widac w bootmenu?
Czy mozna uruchomic dyskietke dosowa bez s-s (s-s wylaczona w bootmenu)?
[#6] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@Norbert, post #5

Ad1. DD
Ad2. sprawdzalem na dwoch roznych kablach, efekt zawsze taki sam
Ad3. Tak, widac
Ad4. Jest dokladnie taki sam efekt jak z s-s, po przeczytaniu boot sektora pokazuje sie req ze dysk niby jest dosowy ale odczytac sie nic nie da.

Czy to moze byc wina rozregulowania glowicy?
[#7] Re: Dziwne zachowanie stacji dyskow

@Phibrizzo, post #6

Czy to moze byc wina rozregulowania glowicy?

Też o tym myślałem, ale wtedy raczej nie czytałaby również dyskietek NDOS... I w tym cały szkopuł.
A może ślimak jest uszkodzony w jakimś miejscu, przez co głowica w okolicach bootblocku lub raczej w okolicach bloków opisujących strukturę katalogów nośnika (to chyba w okolicach 40 tracka się znajduje? - czyli uszkodzenie musiałobyć gdzieś tak na środku slimaka) wykonuje jakieś dziwne skoki - coś takiego teoretycznie mogłoby mieć wpływ na to, że dyskietki DOSowe nie są czytane a NDOS potrafią to przetrwać (bo nie mają czegoś takiego jak blok z zapisaną strukturą katalogów)... Oczywiście to tylko takie teoretyzowanie.

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2009 18:46:48
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem