[#1] Joystick z Pegasusa
Witam, czy jest możliwe przerobienie joya od Pegasusa na potrzeby Amigi? Podłączyłem raczej dobrze, ale jak wciskam przycisk to nie działa. O dziwo zwarcie pinów w porcie śrubokrętem daje ruch w konkretną stronę, ale klawisza już nie da rady. Mierzyłem miernikiem gdzie jest przejście przy wciśniętym każdym klawiszu, i wyszło to tak:

(od strony wtyczki)
________
1 2 3 4 5/
6 7 8 9/
---------

7-9 fire (wg starszych badań 4-5 prawy, 4-3 lewy)

7-5 góra
7-3 lewo
7-4 dół
7-2 prawo

Niestety, przy zwieraniu w porcie działają tylko kierunki. Dzięki za pomoc, wszelkie rady mile widziane :)

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 21:34:22
[#2] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #1

tu masz rozpiske amigowego portu:
http://www.hardwarebook.info/Amiga_Mouse/Joy
[#3] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #1

Można kupić nowe pady/dżoje dedykowane Amidze w firmie MATT. Po za tym, z tego co wiem, pady od SEGA (MEGA DRIVE?) pasują do Amig, i nie trzeba niczego przerabiać.

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 11:14:42
[#4] Re: Joystick z Pegasusa

@Bagheera, post #3

Bagheera napisał(a):

> Można kupić nowe pady/dżoje dedykowane Amidze w firmie MATT. Po
> za tym, z tego co wiem, pady od SEGA (MEGA DRIVE?) pasują do
> Amig, i nie trzeba niczego przerabiać.
>
>
>
> Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 11:14:42

Dokładnie. Potwierdzam, pady z Segi działają na Amidze. Jeśli masz pada z dwoma różnymi fajerami to niektóre gdy na Amidze też zobaczą je.

[#5] Re: Joystick z Pegasusa

@Norbert, post #2

Dzięki, ale nie ma tam ani nigdzie analoga. Patrząc na digital (i mój schemat) - czyli 7-9 to jeden fire a 7-6 drugi?

[#6] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #1

Kiedyś gdy byłem młody i w Polsce mieliśmy erę "pegazów" to próbowałem tego i pamiętam, że po obadaniu sprawy okazało się, że czegoś jest za mało, żeby działał drugi fire, czy wogóle żeby był fire.. czy jakoś tak, już teraz nie pamiętam
[#7] Re: Joystick z Pegasusa

@BULI, post #6

To jest wspolna rozpiska do zlacza mysz/joy.
Ciebie interesuje tylko DIGITAL JOYSTICK.
Czy kabel do joya pegasusa ma minimum 7 żyl? (8 jesli chcesz dwa FIRE)

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2009 10:02:25
[#8] Re: Joystick z Pegasusa

@Norbert, post #7

Ma 5 żył ale to nieważne bo w żadnej nie było przejścia, więc dałem kilka kabli dwużyłowych.

[#9] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #8

Jesli pad jest sprawny to po poprawnym polaczeniu kabelkow, urzadzenie musi dzialac.
Czy na pewno ten pad jest "cyfrowy".
[#10] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #5

Wszystkie kierunki i fire zwiera się do masy, czyli pin nr 8 a nie 7. Pin 7 to zasilanie do autofire i innych gadżetów.

Sam robiłem kiedyś pad z joya od pagazusa, użyłem kabelka od myszki o odciąłem dla pewności ścieżki od tego scalaczka nap płytce. wszystko działało jak należy, tylko musiałem troszkę mocniej przyciskać niektóre przyciski, najlepiej chyba byłoby nakleić kółeczka z folii aluminiowej na przyciski, żeby był dobry styk.

[#11] Re: Joystick z Pegasusa

@rafgc, post #10

Z 7 jako masą działa. Wszystko ładnie pięknie gra!

[#12] Re: Joystick z Pegasusa

@jaa2, post #11

jaa2 napisał(a):

Z 7 jako masą działa. Wszystko ładnie pięknie gra!

Witam

Mógłbyś trochę jaśniej napisać jak to zrobić, bo niezbyt się orientuję. A ta kwestia bardzo mnie interesuje.

[#13] Re: Joystick z Pegasusa

@szejk, post #12

Bierzesz pad od pegazusa, rozkładasz (najlepiej odciąć ścieżki od tego scalaczka w środku), patrzysz na rozkład pinów portu w amidze i lutujesz kabelki do odpowiednich ścieżek tak aby piny odpowiadające za kierunek i fire zwierały się do masy przy naciśnięciu przycisku.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem