[#1] karta sieciowa PCMCIA i kabelek
Mam kłopot z ustawieniem neta na klasycznej Ami 1200. A do rzeczy.
Mam dwie karty PCMCIA 3Com589 bez kabelka oraz 1 kartę 32 bitową 3Com575 z kabelkiem 10/100Mbit. Nie podaję pełnych nazw kart, gdyż w tej chwili nie pamiętam ich(ta 16 bitowa chyba ma nazwę 3com589TP-D, jak mnie pamięć nie myli, w każdym bądź razie sterownik 3c589.device obsługuje tą kartę). AmiTCP/IP 4.0 demo zatrzymuje się mi na gateway, którym jest router neostrady o adresie 192.168.1.1.
Próbowałem wszystkich wyżej wymienionych kart na laptoku dla sprawdzenia ich i bez problemów to działa(net śmiga) tylko ta 32 bitowa(świeci się dioda zielona na złączce kabelka przy prędkości 100Mbit). Karty 3com589 są widziane przez WinXP i zainstalował on sterowniki do niej. Z tym, że przy podłączeniu kabelka z 32 bitowej karty nie palą się żadne diody(ani 100Mbit czy też 10Mbit). Przy wkładaniu karty 3com589 z kabelkiem podłączonym do niej w port PCMCIA na laptoku Windows od razu wywala odłączony kabel sieciowy.
Pytanie moje to czy coś jeszcze trzeba poustawiać(sam już nie wiem gdzie) aby te karty uruchomić? Czy też może ewidentnie padnięte są gniazda w 2 kartach PCMCIA? Dodam, że karty te kupiłem bez kabelka na aledrogo po 1zł każdą.
W sumie to też jestem ciekaw czy jeszcze komuś udało się uruchomić z tego zakupu karty? Czy tez ja mam takiego pecha.

Mam nadzieję, że nie namieszałem z opisem tego problemu i będzie to dla Was:D zrozumiałe.

[#2] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #1

Sciagnij demo Miamidx i skonfiguruj pod twoja karte.
Jesli zadziala polaczenie, pingi beda dochodzic bedzie to znaczylo ze zle skonfigurowany masz Amitcp
[#3] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #1

Nie wszystkie karty danego producenta/marki działają ze wszystkimi kabelkami tego samego producenta tej samej marki.

Zawsze możesz podlutować te 4 kabelki do karty na stałe - schemat na necie - jak co to wieczorem dokładnie napiszę.

[#4] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #1

mysle ze powinienes przeczytac artykul Emersa...

http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.w.sieci.lokalnej.Ethernet.1..Podlaczenie-2_16_929.html

[#5] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@HOŁDYS, post #4

Norbert:

Zainstaluje to przy najbliższej okazji i sprawdzę. Może będzie łatwiej się konfigurowało niż AmiTCP/IP i będzie nadawało się do przesyłania plików z/do pieca oraz do prostych rzeczy z internetem(poczta, aminet, etc).
W tej chwili do przesyłania danych Amiga<>PC używam połączenia szeregowego i transfer 115kbitów nie zadowala mnie. Z tego co czytałem na PPA z sieciówki maks wyciągnie się około 400kbitów. Co było by już znaczącym przyśpieszeniem w przesyle danych a i pewno wygodniejszym. Teraz przesyłam tylko pojedyncze pliki.

11Master:

Sprzedawca karty 3com589 pisał, że pasują te kabelki 3com'a od 10/100Mbitowej karty.
Prosiłbym Cię o podesłanie linka jak taki kabelek zrobić jeśli to nie jest problemem.

Holdys

Dzięki za link. Nie czytałem go przy konfiguracji neta na Ami. Konfiguracje neta robiłem na podstawie innego artykułu - artykuł o konfiguracji AmiTCP/IP z PPA.

Chcąc wyeliminować błędy wynikające z mojej niewiedzy w konfiguracji neta na Ami próbowałem tych kart na piecu i tutaj też właśnie karty te odmawiają współpracy(patrz mój post wyżej). Pewno zostanie mi zrobienie specjalnego kabelka do tych kart, jak pisał 11Master, albo kupienie "nowej" karty sieciowej na PCMCIA.

Dzięki wszystkim za informacje. :D

[#6] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #5

Kilobajtów, nie kilobitów:)

[#7] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Banderas, post #6

Hmm w połączeniu szeregowym na pewno jest kilobitów. A jeśli piszesz o transferze poprzez kartę sieciową to nawet jeszcze lepiej:D jeśli to jest kB. Jak będę miał już neta na Ami to przetestuję i zweryfikuję.

[#8] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #5

[#9] Re: karta sieciowa PCMCIA i kabelek

@Tomski, post #1

Problemem okazał się niewłaściwy kabelek. Gdy podłączyłem właściwy kabel karta 16bit sieciowa od razu ruszyła i net śmiga na A1200 bez problemów(jak na możliwości Ami).

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 15:30:35
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem