[#1] Zip 250
Witam,

Znalazlem schematy podpiecia zip 100 pod amige :) ciezko jest dostac zip 100 MB na lpt w tej chwili :/ wiec pytanie brzmi czy 250 mb bedzie dzialal wedlug tego : http://www.free.of.pl/n/norbid/zip100.html schematu ?

By mi sie to przydalo do A500 jako HDD bo pomimo usilnych staran kontrolera hdd nie moge dostac :( albo nie ma albo jest w kosmicznych cenach :( ( gorzej niz w 94-95 )

Dzieki z gory za pomoc :)

pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 10:30:42
[#2] Re: Zip 250

@Palldyn, post #1

A znajdziesz ZIPa 250 pod LPT? Bo raczej nie było takich.

[#3] Re: Zip 250

@AS, post #2

Były napędy Iomega ZIP 250 na LPT. Prędkość transferu danych skutecznie leczyła, z używania czegoś takiego. Dlatego te napędy były popularniejsze w wersji USB.
Palldyn: http://allegro.pl/4518_napedy_zip_jaz.html
Niewykluczone, że gdzieś w szafie mam napęd lub napędy ZIP 100 + dyski, bo kiedyś tego używałem. Jeśli mam to jest to do oddania za darmo (Kraków). Mam sprawdzić szafę?
[#4] Re: Zip 250

@przemysław, post #3

Na allegro szukam od kilku dni , kiedys byl wysyp zip na lpt ale teraz jakos bida :/. Jak bys mogl sprawdzic to wdzieczny bede :)
[#5] Re: Zip 250

@przemysław, post #3

Napędy ZIP 100 były na LPT (nawet taki testowałem). Ale z tego co pamiętam, transfer był tak wolny, że ZIP 250 zrobiono tylko IDE i USB (nawet nie spotkałem na SCSI, a setka była).

[#6] Re: Zip 250

@AS, post #5

Tez mi sie tak wydawalo ale znalazlem cos takiego :

http://allegro.pl/item877553730_zip_250_mb_naped.html

i to jest lpt wiec jednak 250 mb na lpt wychodzily ;)

Chyba ze sprzedawca nie wie co to do konca jest :P

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 16:48:08
[#7] Re: Zip 250

@przemysław, post #3

Oczywiscie przemysław jak bys znalazl naped z paroma dyskami to z otwartymi ramionami przyjme ;) ok, racja
[#8] Re: Zip 250

@Palldyn, post #6

Palldyn jakos nie moge sie zabrac do skonczenia opisu uzycia ZIP100 w A500 jako twardego dysku
Jeszcze walcze zeby zrobic dyskietke dwusystemowa (amiga-pc).
Latwiej bedzie mozna przenosic dane.

W sumie to nawet dyskietka moze byc w FAT, bo amiga i tak bedzie korzystac z mountlisty.
[#9] Re: Zip 250

@Norbert, post #8

X lat temu mialem kontroler AT-Bus HD przy A 500 ( niestety zaginol w akcji :( czego do dzisiaj nie moge sobie darowac ) Amiga byla z 1 MB ram i za chiny nie mialem jak go odpalic ( do dzisiaj nie wiem czy ten 1 MB ram byl problemem czy moja znajomosc dyskow twardych w tamtym okresie , nie wiedzialem nawet ze trzeba tam partycje zalozyc ;) ). W kazdym razie wtedy zrobilem to tak: dyskietka startowa tworzyla mala pamiec RAD na okolo 50 KB jak pamietam. ladowala do niej podstawowe pliki ( tyle tylko zeby dalo sie odpalic z Mount List dysk w FFS , zwyklego systemu plikow OFS (?) nie udalo mi sie zalozyc non stop jakies bledy wychodzili ale FFS dzialal super ) i przenosil potem odwolania ( chyba przez Assign ? ) do katalogow systemowych na dysk.
Analogicznie sie dzialo kiedy startowal z RAD.

Przy takiej konfiguracji moglem spokojnie bawic sie systemem i jak cos padlo to po resecie komp startowal szybciutko bez dyskietki ( no chyba ze bylo to jakies poterzne guru :( to wtedy kicha ). Chce wykonac w analogiczny sposob start z zip :).
[#10] Re: Zip 250

@Palldyn, post #9

nie bardzo widze sens tego rozwiazania.. transfer bedzie tak masakrycznie wolne ze hej .. chyba ze sztuka dla sztuki :) ?

[#11] Re: Zip 250

@Palldyn, post #7

Dobra, napęd już znaleziony (iomega Zip100 + kabel LPT + zasilacz) - już Ci go odłożyłem.
Spróbuję jeszcze namierzyć dyski.
[#12] Re: Zip 250

@AS, post #5

AS: W linku masz dowód, że wersja LPT też była (powiększ sobie fotkę pudełka).
http://www.allegro.pl/item839291042_zip_drive_omega_250mb_lpt_box_okazja.html
Nagrywanie dysku 100 MB po LPT byłem w stanie znieść, ale już 250 MB to było ponad moje siły.
[#13] Re: Zip 250

@przemysław, post #11

Dzieki bardzo przemysław :) ( z dyskietkami bedzie juz calkiem super :) ) , pozostaje jeszcze kwestia odebrania tego od ciebie. Poczta wchodzi w gre ? ( oczywiscie ja oplacam ;) )
[#14] Re: Zip 250

@HOŁDYS, post #10

HOŁDYS, nie orientuje sie za bardzo jak to bedzie z predkoscia wygladalo ale nawet jesli to bedzie mialo predkosc zwyklej dyskietki tylko duzej to juz moim zdaniem spory sukces ;) ( jest to troche sztuka dla sztuki :D ).
[#15] Re: Zip 250

@Palldyn, post #13

Jak masz daleko, to może być. Jedna sprawa, nie trafię na pocztę z dnia na dzień. Najwcześniej byłbym w stanie to pchnąć pod koniec tego tygodnia.
[#16] Re: Zip 250

@przemysław, post #15

Nie ma problemu :) raczej mi sie nie spieszy szczegolnie ze po L4 wracam do pracy w srode i pewnie nie bede mial w tygodniu czasu sie porzednie wyspac nawet a co dopiero amiga bawic , wszystko zostaje na weekend tak czy inaczej :) wiec jak tobie pasuje.

--Edit--

Mail w profilu z forum jest aktualny ? podesle adres

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 18:10:52
[#17] Re: Zip 250

@Palldyn, post #16

E-mail jak najbardziej aktualny, postaram się do środy namierzyć dyski (jeśli są).
[#18] Re: Zip 250

@przemysław, post #17

Ok, dzieki wielkie jeszcze raz :) adres wysylam na maila
[#19] Re: Zip 250

@przemysław, post #12

Faktycznie. Przyznam się, że przyglądałem się ZIPom i nie spotkałem ZIPa 250 LPT. Ale widać z tego linka co podałeś, że jednak były

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 00:33:19
[#20] Re: Zip 250

@AS, post #19

Witajcie,

Podczepię się pod ten temat bo sprawa dla mnie aktualna.

Otóż po przeczytaniu tego wątku przypomniałem sobie, że gdzieś w szafie miałem zewnętrzną stację iomega ZIP 100 Plus (uszkodzony dołączony zasilacz), która z tyłu obudowy ma dwa porty: jeden męski, a drugi żeński. Oby dwa porty wyglądają na standard DB25 (LPT lub SCSI), ale chyba raczej to drugie bo jest przełącznik SCSI ID 5 i 6. Pytanie moje do was. Czy można podłączyć taką stację do portu drukarkowego Amigi CDTV? cały czas poluję na kontroler HD do tej Amigi, a takie rozwiązanie z ZIP było by funkcjonalne (choć nie optymalne) i estetyczne. Chodzi mi o możliwość instalacji gier na dyskietce ZIP 100MB i kopiowanie danych dla Workbench 1.3 - po prostu taki niby HD uruchamiany z dyskietki systemowej, który będzie mógł kopiować dane również z czytnika CD Amigi CDTV.

Sorki jeśli walnąłem jakieś herezje, ale stacjami ZIP nigdy się nie bawiłem.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 11:53:09
[#21] Re: Zip 250

@Azzorek, post #20

Z zamierzchłych czasów pamiętam, że nie można było podłączyć napędów poprzez LPT, a to ze względu na różnice pinów w Amidze i PC. Ktoś kiedyś opublikował schemat intrefejsu, ale skórka nie warta wyprawki z powodu prędkości. Zdaje się, że ZIP Plus miał 2 interfejsy, LPT i SCSI, późniejsze modele nawet 2 w jednym. No i nie wiadomo, czy sterowniki działają z systemem 1.3.
[#22] Re: Zip 250

@cholok, post #21

Ja mam dokładnie taką stację ZIP:

Azzorek Fotosik Album

Mówicie, że nie ma szans to współpracować z Amigą CDTV? :(

Pozdrawiam

Azzorek

[#23] Re: Zip 250

@Azzorek, post #22

Azzorek, Ty masz ZIPa SCSI. Jeśli podłączysz go do LPT swojej Amigi, to możesz ją spalić. Możesz spróbować podłączyć, jeśli masz SCSI np. firmy Toms. Tylko pewnikiem trzeba by przygotować dyskietkę ze sterownikami.

Ps. Hmmm, popatrzyłem na te zdjęcia i z opisu na obudowie wygląda,że można go podłączyć i do SCSI i do LPT. Choć jakbyś podłączył do SCSI, to chodziłoby to całkiem szybko. I możliwe, że łatwiej byłoby uruchomić.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 17:43:11
[#24] Re: Zip 250

@AS, post #23

No właśnie liczyłem, że jest też kompatybilny z LPT w PC (ikona drukarki nad jednym z portów), wtedy przejściówka i jedziem ;) . SCSI mnie nie interesuje, bo jeśli miałbym kontroler TOMS to nie musiałbym tak kombinować (podłączyłbym HD i po krzyku).

Pozdrawiam

Azzorek

[#25] Re: Zip 250

@AS, post #23

Hmmm, popatrzyłem na te zdjęcia i z opisu na obudowie wygląda,że można go podłączyć i do SCSI i do LPT

A nie jest to czasem "przelot" do kolejnego urządzenia "skazi" ?

EDYTA:Rzeczywiście ,wygląda to na port drukarkowy.Miałem kiedyś zewnętrznego ZIPa SCSI (non Plus) który miał właśnie port przelotowy.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 19:58:55
[#26] Re: Zip 250

@waldiamiga, post #25

Ja też tak miałem, dlatego w pierwszym rzędzie napisałem, że to jest SCSI. Ale wygląda, że ten ZIP jest jakiś hybrydowy.

[#27] Re: Zip 250

@Azzorek, post #20

Jesli dziala na A500 i A1200 to dlaczego mialoby nie dzialac w CDTV.
Jednak przygladaj sie dokladniej to ten interface wymaga wlacza joya
Nie wiem czy twoja CDTV ma takie zlacze?
[#28] Re: Zip 250

@Norbert, post #27

No właśnie ma dwa dodatkowe (zwykłe) porty pod mysz/dżojstik. Jest zatem skąd pociągnąć dodatkowe sygnały.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 20:29:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem